ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

4 Κύπριοι της Generation Z που μας κάνουν περήφανους

Τι εστί ''Generation Z'' τελικά;

newsroom must

Για τη γενιά που μεγαλώνει με κοινωνικά δίκτυα, memes και ψηφιακές «κοινωνίες», αυτά ακριβώς είναι για τα οποία συχνά την κοροϊδεύουν. Αν αγαπάς τα social media και κάνεις συχνά scroll σε λογαριασμούς με memes, τότε θα έχεις δει ουκ ολίγες φορές υπέροχα αστειάκια που περιγράφουν εύστοχα μια ολόκληρη γενιά.

Δεν είναι η γενιά που «τα έκανε όλα καλύτερα», αυτοί είναι οι baby boomers και αν πάμε στερεοτυπικά, το λένε με κάθε ευκαιρία. Δεν είναι ούτε η γενιά της μετάβασης, αφού οι millennials ήταν αυτοί που έζησαν τη μεταφορά του αναλογικού και φυσικού κόσμου στον ψηφιακό. Η κάθε γενιά χαρακτηρίζεται, καλώς ή κακώς, συνειδητά ή ασυναίσθητα, από κάποια στοιχεία και αν ρωτήσεις τους μεγαλύτερους, η τωρινή γενιά, η Generation Z είναι αυτή που ξέρει μόνο να διαμαρτύρεται, χωρίς να κάνει τίποτα ουσιαστικό. Τα πράγματα, όμως, είναι αρκετά διαφορετικά.

Είναι αποφασισμένοι και δεν πρόκειται να δεχτούν οποιαδήποτε υποτίμηση από κανέναν. Είναι αυτοί που θα πουν στον εργοδότη τους ευθέως «Γιατί να πληρώνομαι λίγα αφού έχω τόσες δυνατότητες;» ή να τονίσουν σεξιστικά σχόλια σε επίσημες συναντήσεις. Έχουν μια «άγνοια κινδύνου» που τους βοηθά να μετατρέπονται σιγά-σιγά σε μια ισχυρή γενιά.

Τα βασικά

Κατ’ αρχάς, η ονομασία αυτή δόθηκε γιατί πρόκειται για τη γενιά μετά την X και την Y (δηλαδή τους millennials), συνεχίζοντας έτσι τις ονομασίες με βάση το αλφάβητο. Ονομάζονται επίσης «iGeneration» και ίσως αυτή είναι η πιο επιτυχημένη ονομασία. Γεννημένοι από το 1995 μέχρι το 2012 -αν και οι χρονολογίες διαφέρουν αναλόγως πού θα ψάξεις- αντιλαμβανόμαστε με τη μία πως πρόκειται γι’ αυτούς που γεννήθηκαν σε μια δεκαετία όπου έγιναν μεγάλες αλλαγές, και μεγάλωσαν σε μια άλλη όπου έγιναν ακόμα μεγαλύτερες. Το διαδίκτυο πέρασε από μια καινοτόμο -για την εποχή της- τεχνολογία που χρειαζόταν καλώδιο και καταλάμβανε τις τηλεφωνικές γραμμές ενός σπιτιού, σε κάτι που θεωρούμε δεδομένο και βρίσκεται παντού. Οι Gen-Z μεγάλωσαν στις αρχές της νέας εποχής κι αν δεν μπορείς να το αντιληφθείς, θα πούμε πως το πρώτο iPhone που κυκλοφόρησε ποτέ, τούς βρήκε στην ηλικία των δώδεκα. Το περιοδικό «Economist» περιέγραψε τους Gen-Z ως πιο μορφωμένους, πιο καλότροπους, πιο αγχωμένους και με κατάθλιψη, συγκρίνοντας πάντα με παλαιότερες γενιές. Το 2016 έρευνες απέδειξαν πως οι νέοι της γενιάς αυτής έχουν ως πηγή ευτυχίας τη σωματική και ψυχική υγεία, τις καλές σχέσεις με τις οικογένειές τους και τους φίλους τους ενώ το περισσότερο άγχος προέρχεται από ανησυχίες για τις σπουδές, τα οικονομικά, τα κοινωνικά δίκτυα και την πρόσβαση σε βασικές ανάγκες του ανθρώπου. Η πρόοδος των ίδιων και των οικογενειών τους ήταν -και μάλλον είναι ακόμα- η σημαντικότερη αξία γι’ αυτούς.

Ένας μέσος Gen Zer (όπως τους αποκαλούν) πήρε στα χέρια του για πρώτη φορά κινητό στα δέκα του χρόνια, και από μικρή ηλικία άρχισε να παίζει παιχνίδια στα κινητά και στα tablets των γονιών του αφού μεγάλωσε σε ένα υπέρ το δέον συνδεδεμένο κόσμο. Σύμφωνα με την ανάλυση του Kasasa, η συγκεκριμένη γενιά, βλέποντας τους αγώνες των millennials με τα χρέη, προσπαθεί να υιοθετήσει πιο συντηρητικές τακτικές με τα έξοδα.

«Η Generation Z είναι αυτοί που τη μια στιγμή θα παραπονιούνται για τον παγωμένο καφέ από τα Starbucks και την επόμενη θα ρίχνουν δακρυγόνα σε διαδηλώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα» θα δεις συχνά γραμμένο στα memes που κυκλοφορούν κατά καιρούς. Μα αυτό δεν είναι το ζητούμενο; Να κάνει ο άνθρωπος κάτι που τον ευχαριστεί ενώ παράλληλα να ξέρει πότε πρέπει να δράσει; Είναι αυτοί που γεμίζουν τους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο που οι κυβερνήσεις χειρίζονται την περιβαλλοντική κρίση, που μάχονται ενεργά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και που καλοδέχονται καθετί διαφορετικό ή παραγκωνισμένο, που παρατηρούν όλα όσα ταλαιπωρούν τις προηγούμενες γενιές και πράττουν αναλόγως και όλα αυτά ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν ανθρώπους που τους θεωρούν τεμπέληδες και καλοπερασάκηδες.

Οι νέοι που ανήκουν στην Generation Z, παρά την υποτίμηση που δέχονται από πιο παλιές γενιές, έχουν καταφέρει ήδη να αφήσουν το στίγμα τους -που κάθε άλλο παρά αρνητικό είναι- τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Κύπρο

Biased Beast

Γεννημένος στη Λάρνακα, ο 23χρονος σήμερα Χριστόφορος Ηλία είναι γνωστός με το καλλιτεχνικό όνομα Biased Beast. Έχει στο ενεργητικό του σπουδές στη φημισμένη σχολή Stella Adler της Νέας Υόρκης (απόφοιτοι είναι ο Marlon Brando, ο Robert DeNiro και ο Mark Ruffalo) και συμμετοχές σε παραγωγές off-Broadway. Άλλωστε, άμα σπουδάζεις σε μια σχολή στο Broadway, μια πολλά υποσχόμενη πορεία είναι σχεδόν πάντα η φυσική εξέλιξη. Παραγωγός και μέντοράς του είναι ο συνθέτης και μουσικός παραγωγός Arthur Pingrey, ο οποίος εκτός των άλλων έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως η Sia, η Liza Minnelli, ο Sting και η Norah Jones και έχει γράψει μουσική για ταινίες που ήταν υποψήφιες για Oscars. O Biased Beast είναι γεμάτος ενέργεια και όρεξη, έχει δύο επίσημα singles με πάνω από εκατό χιλιάδες streams στο Spotify και πρόσφατα κυκλοφόρησε το τρίτο. Φέτος επέστρεψε στην Κύπρο ξεκινώντας μια περιοδεία στην οποία τραγουδά από Michael Jackson μέχρι Dua Lipa και που παρά τις συνθήκες που ζούμε καταφέρνει να γίνεται viral. Έτσι, ετοιμάζει πλέον τον πρώτο του ολοκληρωμένο δίσκο ενώ συνεχίζει να μας παρασύρει με τη μαγευτική φωνή του.

Άννα Αβραμίδου

Η Άννα Αβραμίδου δεν είναι ένα συνηθισμένο 13χρονο κορίτσι. Η αγάπη της για το πιάνο ξεκίνησε όταν ήταν μόλις πέντε ετών και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να κάνει μια εντυπωσιακή πορεία, με πιο πρόσφατη την εμφάνισή της στα εγκαίνια της πλατείας Ελευθερίας αλλά και το κονσέρτο της στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας. Ωστόσο, έχει πολλές εμφανίσεις να θυμάται: «Όταν ήμουν οκτώ χρονών, είχα λάβει μέρος για πρώτη φορά στον διεθνή διαγωνισμό ‘Ευαγγελία Τζιαρρή’ στη Λάρνακα. Βασικά είχα πάει για εμπειρία ενώ κέρδισα το πρώτου βραβείο. Ακόμα θα ξεχώριζα τη συμμετοχή μου στο Πιάνο Gala με την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου τον Μάρτιο του 2020, ήταν η τελευταία συναυλία με πλήρες ακροατήριο, ακριβώς πριν από το lockdown». Έχει λάβει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ και συναυλίες σε Κύπρο, Γερμανία και Ρωσία και στα εννιά της χρόνια έδωσε το πρώτο της σόλο ρεσιτάλ. Το 2018 έκανε το ντεμπούτο της με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου και την Ορχήστρα Δωματίου Orpheus της Βιέννης και τον Μάρτιο του 2020 πρωτοεμφανίστηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου. Όταν ήταν μόλις δέκα διακρίθηκε με το Grade 8 του βρετανικού οργανισμού ABRSM αλλά αυτό ήταν το ένα από δέκα βραβεία που είχε λάβει μέχρι τότε, σε παγκύπριους και πανελλαδικούς αγώνες.

Ελένη Χαρίτωνος

H Ελένη Χαρίτωνος -η οποία φοιτά στο τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης- εμφανίστηκε το 2021 στην επικαιρότητα ως η πρώτη Κύπρια αναλογική αστροναύτης, δηλαδή ζώντας και εργαζόμενη σαν αστροναύτης, κάνοντας αποστολές στη Γη και διεξάγοντας έρευνες που αφορούν τη μελλοντική εξερεύνηση του διαστήματος. Η πρώτη της αποστολή ήταν στην Πολωνία, στο LunAres Research Center πριν προχωρήσει σ’ αυτό που η ίδια κατονομάζει ως το σημαντικότερό της βήμα μέχρι τώρα, το HISEAS. «Μία εκπαίδευση με αμέτρητες προκλήσεις που διήρκεσε ένα μήνα σε απομόνωση, στο ηφαίστειο Mauna Loa στη Χαβάη, όπου έλαβα μέρος σε πολλές διαστημικές έρευνες» λέει περιγράφοντας την εμπειρία της. «Είμαι τυχερή που ανήκω στη γενιά που ανήκω. Για μένα συμβολίζουμε το Artemis Generation, τη γενιά που θα στείλει τον επόμενο άνδρα και την πρώτη γυναίκα στη Σελήνη». Αξίζει να σημειωθεί πως έχει βραβευτεί για τη μέχρι σήμερα δράση της και τη γενικότερη συνεισφορά της στη διαστημική κοινότητα, με το βραβείο «Student of the Year 2021» του National UKSEDS.

Διαμάντω Ευριπίδου

Στα είκοσι ένα της χρόνια, η Διαμάντω Ευριπίδου έχει καταφέρει πολλά. «Το πρώτο μετάλλιό μου το κατέκτησα στον δεύτερό μου αγώνα, στην ηλικία των οκτώ ετών και ήταν χρυσό. Από εκείνη την φορά δεν έχασα ούτε ένα παγκύπριο πρωτάθλημα (δέκα χρυσά παγκύπρια πρωταθλήματα)». Υπεύθυνη για την ένταξή της στη ρυθμική γυμναστική ήταν η μητέρα της, που ήταν και η προπονήτριά της από την αρχή. «Δεν με πίεσε ποτέ, αφού απλώς με έβαλε μέσα στο άθλημα, και μετά εγώ η ίδια ήθελα να συνεχίσω στην αγωνιστική» ξεκαθαρίζει η ίδια. Λόγω της απαιτητικότητας του αθλήματος και της προπόνησης, το 2018 έχοντας ως στόχο τους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες του 2018, πήρε την απόφαση να αναβάλει τη φοίτησή της στη Γ’ Λυκείου. Επτά μήνες αργότερα έλαμψε αφού επέστρεψε από τους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες της Αυστραλίας, με τέσσερα χρυσά, ένα αργυρό και ένα χάλκινο μετάλλιο. «Υπάρχει σίγουρα μια προκατάληψη προς τους νέους και αυτό το βλέπω και από τη δουλειά μου. Μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να αλλάξουμε αυτό το φαινόμενο αποδεικνύοντας μέσα από τη δουλειά και την προσπάθειά μας πως είμαστε πολύ περισσότερα από αυτό που πολλοί νομίζουν».

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση

Έλενα Λυσάνδρου: All eyes on her

Έλενα Λυσάνδρου: All eyes on her

Αυθεντική και γεμάτη αυτοπεποίθηση, η Έλενα Λυσάνδρου μάς μυεί στον δικό της κόσμο – ψηφιακό ...
Δέσποινα Άσπρου
 |  INTERVIEWS