ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: φόρεμα με βολάν, denim σακάκι και sneakers
 

Πρίγκιπας Harry: Καλείται να παραιτηθεί από την African Parks λόγω αναφορών για βιασμούς

Η African Parks εξετάζει υποτιθέμενες θηριωδίες κατά των ιθαγενών από τους φρουρούς της Δημοκρατίας του Κονγκό.

Μαρία Καραμάνου

Μια φιλανθρωπική οργάνωση για την άγρια ζωή που έχει ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου τον δούκα του Σάσεξ ερευνά καταγγελίες για βιασμό και βασανιστήρια από τους φρουρούς της στη Δημοκρατία του Κονγκό.

Η African Parks, η οποία διαχειρίζεται 22 εθνικά πάρκα και προστατευόμενες περιοχές σε 12 χώρες, είπε ότι η έρευνα ήταν η «υψηλότερη προτεραιότητά της» και ενθάρρυνε όποιον γνωρίζει οποιαδήποτε κατάχρηση να επικοινωνήσει μαζί της.

Ο Δούκας του Σάσεξ, Πρίγκιπας Harry, περιλαμβάνεται ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του μη κερδοσκοπικού οργανισμού αφού υπηρέτησε ως πρόεδρος του οργανισμού για έξι χρόνια.

Φρουροί που διαχειριζόταν και πληρωνόταν η φιλανθρωπική οργάνωση είχαν εμπλακεί σε ξυλοδαρμούς, βιασμούς και βασανιστήρια ιθαγενών στα τροπικά δάση της Δημοκρατίας του Κονγκό, σύμφωνα με καταγγελίες που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από την Mail on Sunday.

Μια δήλωση από το διοικητικό συμβούλιο και τον διευθύνοντα σύμβουλο των Αφρικανικών Πάρκων ανέφερε ότι είχε μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής στην κατάχρηση και δεσμεύτηκε να προασπίσει τα δικαιώματα των ντόπιων και των αυτόχθονων πληθυσμών.

Ανέφερε ότι είχε ξεκινήσει έρευνα μετά από ειδοποίηση από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Survival International σε ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου που δεν κατονομάζεται για καταγγελίες για κακοποίηση από φρουρούς. Ωστόσο, κατηγόρησε την Survival International ότι δεν συνεργάστηκε με την έρευνά της.

Η δήλωση ανέφερε, «Γνωρίζουμε τις σοβαρές καταγγελίες σχετικά με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από οικολογικούς φρουρούς εναντίον ντόπιων που ζουν δίπλα στο εθνικό πάρκο Odzala-Kokoua στη Δημοκρατία του Κονγκό, οι οποίες πρόσφατα έλαβαν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης.

«Ξεκινήσαμε αμέσως μια έρευνα μέσω μιας εξωτερικής δικηγορικής εταιρείας με βάση τις πληροφορίες που είχαμε στη διάθεσή μας, ενώ προτρέπουμε επίσης τη Survival International να παράσχει όλα τα στοιχεία που είχαν. Είναι λυπηρό που επέλεξαν να μην συνεργαστούν, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα, και συνεχίζουμε να ζητάμε τη βοήθειά τους.

«Ενθαρρύνουμε οποιονδήποτε γνωρίζει τυχόν παραβιάσεις να τις αναφέρει σε εμάς ή στις αρχές επιβολής του νόμου του Κονγκό, οι οποίες θα βοηθήσουν στην έρευνα και θα διασφαλίσουν ότι οι δράστες οποιωνδήποτε καταχρήσεων θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Η φιλανθρωπική οργάνωση ιδρύθηκε το 2000 για την προστασία των εθνικών πάρκων της Αφρικής και την προώθηση της διατήρησης της άγριας ζωής στην ήπειρο και σε όλο τον κόσμο. Διαχειρίζεται περισσότερα από 20 εκτάρια προστατευόμενων περιοχών.

Η Fiore Longo, επικεφαλής της εκστρατείας διατήρησης του Survival International, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων PA ότι η ιστορία δεν «προκάλεσε έκπληξη», καθώς υποθέσεις κακοποίησης συνέβαιναν τακτικά στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια.

Και πρόσθεσε, «Με την άφιξη των προστατευόμενων περιοχών κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας, πολλοί από τους ντόπιους έχουν ήδη εκδιωχθεί. Αλλά συγκεκριμένα γύρω στο 2010, όταν ανέλαβαν τα African Parks, οι ντόπιοι είπαν ότι η βία άρχισε να γίνεται χειρότερη από πριν, επειδή οι φύλακες του πάρκου τους χτυπούσαν κάθε φορά που προσπαθούσαν να μπουν στο δάσος - που είναι το σπίτι τους - για να μαζέψουν φαρμακευτικά φυτά, να κυνηγούν και να ταΐζουν τις οικογένειές τους».

Η Longo είπε ότι είχε ακούσει από τους συναδέλφους της περιπτώσεις βιασμών ντόπιων γυναικών, ανδρών που βάζουν τα κεφάλια τους κάτω από το νερό σε ποτάμια και μερικών τους έκαιγαν με καυτό κερί και τους χτυπούσαν με μαστίγιο.

Σχετικά με τον ισχυρισμό ότι η Survival International δεν συνεργαζόταν με την έρευνα για τα Αφρικανικά Πάρκα, είπε, «Είναι ο εργοδότης των δασοφυλάκων και ο διαχειριστής των πάρκων και είχαν τα χρήματα για να διεξαγάγουν τη δική τους έρευνα. Δεν είναι στο χέρι μας να τους δώσουμε λεπτομέρειες. Είναι δική τους ευθύνη όταν θίγουμε ένα πρόβλημα να πάμε εκεί και να διερευνήσουμε».

Ο Longo είπε ότι η Survival International είχε εγείρει τέτοια ζητήματα από το 2013 και ότι η κακοποίηση που φέρεται ότι υπέστησαν οι ντόπιοι «δεν ήταν μυστικό».

CELEBS: Τελευταία Ενημέρωση