ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Μπλεγμένη σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας η Kim Kardashian

Ο λόγος για Ελληνο-ρωμαϊκό γλυπτό.

newsroom must

Σε μια περίπλοκη και πολύ παράξενη υπόθεση βρέθηκε μπλεγμένη η τηλεπερσόνα, Kim Kardashian αφού το όνομά της αναφέρθηκε σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο δικαστήριο για αγορά ενός «κλεμμένου» ρωμαϊκού αντίγραφου ενός αρχαιοελληνικού γλυπτού.

Σύμφωνα με την “Daily Mail” το γλυπτό κατασχέθηκε το 2016 από το τελωνείο και έχει αξία περίπου 750.000 δολαρίων, «εκλάπη, πωλήθηκε λαθραία και εξήχθη παράνομα από την Ιταλία», και είναι γραμμένο στο όνομά της με την ίδια να αρνείται την γνώση του περιστατικού.

Το γλυπτό είναι φτιαγμένο από ασβεστόλιθο, χρονολογείται περίπου στον 1ο αιώνα μ.Χ., δείχνει το κάτω μέρος από το σώμα μιας γυναίκας και ονομάζεται «Θραύσμα της Αθηνάς της Σάμου του Μύρωνα».

Οι αρχές διερευνούν την υπόθεση, με τις λεπτομέρειες να καταδεικνύουν ότι εισήχθη το 2016 στο Los Angeles, όταν η Kim ανακαίνιζε το σπίτι της με τον Kanye στο Calabasas, όμως κρατήθηκε από τις τελωνειακές αρχές. Έτσι, η Αμερικάνικη κυβέρνηση κατέθεσε μόλις την περασμένη εβδομάδα αίτημα κατάσχεσης.

Ποιος όμως είχε αναλάβει την εισαγωγή του;

Οι πληροφορίες αναφέρουν το όνομα του Axel Vervoordt, ενός διάσημου Βέλγου διακοσμητή και εμπόρου ειδών τέχνης, ο οποίος είχε και την ευθύνη ανακαίνισης του σπιτιού του ζευγαριού, ενώ στα δικαστικά έγγραφα αναφέρεται και το όνομά του.

Η απάντηση της Kim, ήρθε μέσω του εκπροσώπου της, στην “Daily Mail”, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά «Η Kim δεν αγόρασε ποτέ το έργο και αυτή είναι η πρώτη φορά που πληροφορείται την ύπαρξή του. Πιστεύουμε ότι κάποιος το αγόρασε χρησιμοποιώντας το όνομά της χωρίς να έχει δώσει την έγκρισή της και, επειδή δεν παραδόθηκε ποτέ, δεν γνώριζε τίποτα για τη συναλλαγή. Ενθαρρύνουμε την διεξαγωγή έρευνας και ελπίζουμε το έργο να επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες του».

Τί πραγματικά συνέβη;

Αρχικά στο δημοσίευμα αναφέρεται το γεγονός ότι τα δικαστικά έγγραφα μιλούν για πάρα πολλά πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ο ίδιος ο έμπορος εξηγεί, ότι το γλυπτό είχε αγοραστεί τον Νοέμβριο του 2012, από την Galerie Chenel στο Παρίσι (ειδικό στις ρωμαϊκές αρχαιότητες) και είχε ενημερωθεί ότι το ίδιο ήταν κομμάτι μιας «παλιάς γερμανικής συλλογής, και ότι είχε αγοραστεί πριν το 1980».

Η μεμονωμένη αξία του γλυπτού ακόμη δεν έχει κοστολογηθεί, όμως ήταν μέρος ενός φορτίου περίπου 5,5 τόνων στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν 40 αντίκες (έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα) συνολικής αξίας περίπου 745.882 δολαρίων.

Αυτό το φορτίο μεταφέρθηκε στην Αμερική ως «αντίκες ηλικίας 100 ετών» και όχι ως «αρχαιολογικό υλικό», πράγμα που αποδεικνύει και την αιτία του προβλήματος.

Στη συνέχεια, μαθεύτηκε ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι το γλυπτό της Kardashian δεν είναι αυτό που αγοράστηκε το 2012 αλλά ένα άλλο, το οποίο αγοράστηκε παράνομα.

Στα δικαστικά έγγραφα αναγράφεται ξεκάθαρα, «Το τιμολόγιο της Galerie Chenel από τον Νοέμβριο του 2012 δεν έδειχνε να αφορά στο άγαλμα της εναγόμενης επειδή ο όρος "μεγάλο άγαλμα τυλιγμένο σε χιτώνα" θα αναφερόταν σε ένα ολόκληρο άγαλμα φυσικού μεγέθους, ενώ ο όρος "θραύσμα της Αθηνάς της Σάμου του Μύρωνα" θα αναφερόταν σε ένα μόνο μέρος του αγάλματος, δηλ. σε αυτό ακριβώς που είναι το γλυπτό της εναγόμενης».

Μετά από αρκετές θεάσεις του γλυπτού, μια εκ των οποίων σε έκθεση του Axel το 2011, τελικά τον Φεβρουάριο του 2018, ένας αρχαιολόγος από το Υπουργείο Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Ιταλίας εξέτασε το άγαλμα της Kim και αποφανθεί ότι «Το άγαλμα της εναγόμενης υπάγεται στην κλασική τεχνοτροπία της Πεπλοφόρου (αρχές και μέσα της περιόδου της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) και αποτελεί αντίγραφο ενός αρχαιοελληνικού αγάλματος. Επίσης είναι το ίδιο γλυπτό με εκείνο που εμφανίστηκε στην έκθεση τέχνης το 2011, και όχι με εκείνο που αγοράστηκε στο Παρίσι έναν χρόνο μετά».

Έτσι μετά και όλον αυτό τον ντόρο, αλλά και το δεδομένο πιο ότι ούτε εισήχθη ούτε εκδόθηκαν οι σωστές άδειες για αγορές και πωλήσεις, η Ιταλικές αρχές έχουν ζητήσει τον επαναπατρισμό του.

Συνέχεια στην υπόθεση έδωσε και η παράμετρος που εμπερικλείει τον διευθυντή της γκαλερί στην οποία ανήκε το άγαλμα, που πιστεύει ότι οι Αρχές λανθάνοντα και ότι δεν υπάρχουν 2 αγάλματα αλλά μόνο ένα, ισχυριζόμενος ότι η γκαλερί του αγόρασε το άγαλμα το 2010 από την Γερμανία, «Είναι πολύ παράξενο που τα δικαστικά έγγραφα δεν αναφέρουν τον γερμανικό οίκο δημοπρασιών, αφού οι πληροφορίες τους είχαν δοθεί εκείνο το διάστημα. Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι το γλυπτό αγοράστηκε νόμιμα από τον οίκο Χάμπελ το 2010».

Καταληκτικά, να πούμε ότι αν και η “Daily Mail” προσέγγισε τον Axel Vervoordt για κάποιο σχόλιο αλλά ο ίδιος δεν θέλησε να τοποθετηθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

CELEBS: Τελευταία Ενημέρωση