ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: mum jeans, απλό λευκό tee και πέδιλα με τακούνι
 

Ανδρέας Άντωνα: «Το πάθος δεν είναι το μόνο που χρειάζεστε για την επιτυχία»

Η συγκινητική και εμψυχωτική ομιλία του βραβευμένου Chef με δύο Michelin, Ανδρέα Άντωνα στην απονομή του «Wiz Guide 50 Best Restaurants».

Ζωή Τουτουντζίδου

Ο βραβευμένος με δύο αστέρια Michelin, Chef Ανδρέας Άντωνα, παρευρέθηκε στην τελετή απονομής του νέου θεσμού του WIZ GUIDE, «Wiz Guide 50 Best Restaurants», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου που έλαβε χώρα στο Event Center της Μαρίνας Αγίας Νάπας, που εγκαινιάστηκε φέτος.

Την παρουσίαση του θεσμού WiZ 50 Best Restaurants ανέλαβαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο η Αφροδίτη Δερματά και ο Δημήτρης Δερματά. Αφότου οι παρουσιαστές μίλησαν εκτενέστερα για τον θεσμό και την διαδικασία αξιολόγησης, κάλεσαν στην σκηνή τον βραβευμένο Chef Ανδρέα Άντωνα, ο οποίος έκανε μια παρουσίαση με τίτλο «Culinary art, the ingredients of the success».

Ο Chef Ανδρέας Άντωνα ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας μία μικρή αναδρομή στην καριέρα του και την απόκτηση των δύο Michelin αστερίων του.

«Είμαι πολύ περήφανος και χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ καλεσμένος του Wiz-Guide για την βράβευση των 50 καλύτερων εστιατορίων της Κύπρου. Το ταξίδι μου στην γαστρονομία ξεκίνησε πριν πολύ καιρό και στην κυριολεξία μεγάλωσα μέσα σε μία κουζίνα, στα εστιατόρια του πατέρα και του παππού στο Λονδίνο, οπότε είναι λογικό να σχολιάσω ότι ‘’μισούσα το σχολείο και το σχολείο μισούσε εμένα’’.

Ως εκ τούτου, νιώθω ότι γνώρισα την ζωή όταν ξεκίνησα το κολέγιο ως μαθητευόμενος μάγειρας στην ηλικία των 16 ετών και κατάλαβα ότι το πεπρωμένο μου ήταν να γίνω σεφ.

Έτσι ξεκίνησα την εκπαίδευση στο Λονδίνο και μετά στην Ελβετία και έπειτα στην Γερμάνια. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου και της απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας επέστρεψα στο Λονδίνο όπου και άνοιξα το πρώτο μου εστιατόριο «The terrace» μαζί με τον Anton Mosimann, αποκτώντας και τα δύο πρώτα μου αστέρια Michelin στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Μετά εργάστηκα στο «Lorette» ως Sous Chef, λαμβάνοντας ακόμη ένα αστέρι Michelin και έπειτα άνοιξα το πρώτο δικό μου εστιατόριο στη βρετανική πόλη Kenilworth όπου έξι χρόνια αργότερα κέρδισα το πρώτο μου προσωπικό αστέρι Michelin.

Ήταν αρκετά δύσκολο να το αποκτήσω, γενικότερα η απόκτηση αστέρων Michelin στην Αγγλία είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Αργότερα ήρθε και η δημιουργία του δεύτερου μου εστιατορίου όπου και εκεί έλαβα ακόμη ένα αστέρι», ανέφερε ο Chef στο ξεκίνημα της εμπνευστής αυτής ομιλίας του.

Αναφέροντας στην συνέχεια την συνταγή της «επιτυχίας» σύμφωνα με εκείνον, η οποία δεν είναι άλλη από την απόκτηση και την εξέλιξη της γνώσης.

«Πέραν όμως από τα αστέρια Michelin, μία ακόμη επίτευξη στην καριέρα μου είναι και η διδασκαλία. Πλέον διδάσκω την τέχνη της γαστρονομίας και στο πανεπιστήμιο του Birmingham, είμαι Πρόεδρος της γαστρονομικής ακαδημίας της Βρετανίας. Το μεγαλύτερο μου επίτευγμα και αυτό που με κάνει πολύ περήφανο είναι η ίδρυση της βρετανικής ακαδημίας και η συμμετοχή της στον διεθνή διαγωνισμό Bocuse d'Or στην Γαλλία όπου και πήραμε την έβδομη θέση, δίχως την βοήθεια της κυβέρνησης, γεγονός που θα ήθελα να θίξω καθώς είχαμε να ανταγωνιστούμε πολλές Σκανδιναβικές χώρες με κυβερνητικές επιχορηγήσεις. Ως εκ τούτου, η έβδομη θέση δεν ήταν και τόσο άσχημο αποτέλεσμα.

Οπότε αυτό που θα ήθελα να τονίσω απόψε είναι η σπουδαιότητα της γνώσης, χωρίς την ουσιώδη γνώση δεν μπορούμε να επιτύχουμε τίποτε. Ως εκ τούτου, θέλω να δώσω μία συμβουλή σε όλους τους νέους chef που βρίσκονται εδώ κοντά μας, προγραμματίστε την καριέρα σας. Το πάθος δεν είναι το μόνο που χρειάζεστε, θέλει επιμονή και υπομονή. Για εμένα η γνώση είναι το μόνο που μετράει. Στον κλάδο μας χρειάζεται τουλάχιστον δέκα χρόνια σκληρής δουλειάς από την αρχή της εκπαίδευσης μέχρι και την επίτευξη της γνώσης και κυρίως να παραμένεις σταθερός στα πόδια σου.

Αν για παράδειγμα μου πει εμένα ένας πελάτης ότι αυτό είναι το καλύτερο μου πιάτο δεν καθησυχάζομαι καθώς γνωρίζω ότι μπορώ να γίνω ακόμη καλύτερος. Ως Chef μαθαίνεις συνεχώς, είναι μία τέχνη εφόρου ζωής. Για εμένα αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της επιτυχίας και αυτό προσπαθώ να μεταδώσω συνεχώς στην ομάδα μου»

Δείτε εδώ ολόκληρη της ομιλία του βραβευμένου Chef, Ανδρέα Άντωνα στην τελετή βράβευσης του WiZ 50 Best Restaurants

Χορηγοί των WiZ 50 Best Restaurants είναι: Τράπεζα Κύπρου, Acqua Panna, San Pellegrino, Nico Lazaridi Winery, Epic, Petrolina.

CELEBS: Τελευταία Ενημέρωση