ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: maxi jersey φόρεμα και μπαλαρίνες
 

Μετά από 17 χρόνια άνοιξε ξανά τις πύλες του σταθμός μετρό της Νέας Υόρκης

Δέσποινα Άσπρου

Το τρομοκρατικό κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης σημάδεψε για πάντα την πόλη, την χώρα, αλλά και όλο τον κόσμο. Η 17η επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου είναι εδώ... κι' όμως μοιάζει με τυπική διαδικασία. Δεν έχει τίποτα φανταχτερό, ούτε προσφέρεται ως «στρογγυλός αριθμός» για επετείους. 

Επέτειος 17 λοιπόν ετών από το απίστευτο σχέδιο με τα συντονισμένα χτυπήματα στην καρδιά των ΗΠΑ και την πτώση των δίδυμων πύργων. Μαύρη επέτειος με περίπου 3.000 νεκροί, 6.000 τραυματίες, 30.000 καρκινοπαθείς, ανυπολόγιστες υλικές και οικονομικές ζημιές.

Και μπορεί από τότε να πέρασαν πολλά χρόνια, ωστόσο το συγκεκριμένο γεγονός παραμένει ορθάνοιχτη πληγή. Το αμερικανικό «Foreign Policy», δημοσίευσε πριν από περίπου 24 ώρες μία εξαιρετικά εύστοχη ανάλυση του Stephen Marche, που εν λόγω της ημέρας θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας.

«Η μέρα δεν προσφέρεται ως ημέρα μνήμης, ούτε ως ημέρα κατά την οποία γράφτηκε ιστορία (όχι ακόμα). Μεταγενέστερα γεγονότα στη διάρκεια των 17 αυτών χρόνων - όχι μόνο οι πόλεμοι στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, αλλά και η άφιξη του smartphone και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης - άλλαξαν τη σημασία της. Η 9/11 ήταν μια καθοριστική στιγμή στην ιστορία του πολέμου και της τρομοκρατίας, αλλά ήταν και η πρώτη επίθεση που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε μέσω των ψηφιακών δικτύων. Ήταν για το διαδίκτυο ό,τι και η έκρηξη του Challenger στην καλωδιακή τηλεόραση. Ένα γεγονός που καθορίστηκε από τον τρόπο με τον οποίο προβλήθηκε, μια πράξη πολέμου προσαρμοσμένη στην καταλληλότερη πλατφόρμα μετάδοσης και με στόχο τον κορεσμό των μέσων ενημέρωσης», γράφει το Foreign Policy. 

Κι όμως αυτή την στιγμή δεν πρόκειται να αναλύσουμε περαιτέρω την πιο πάνω άποψη, ούτε και την καταστροφή που έγινε τότε, συμπεριλαμβανομένου και την πτώση των δίδυμων πύργων, αλλά θα σου πούμε κάτι ευχάριστο. Μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, άνοιξε πρόσφατα ένας σταθμός μετρό της ΝΥ, ο οποίος τότε είχε καταστραφεί.

Ο λόγος για τον σταθμό “WTC Cortlandt" που βρισκόταν στην οδό Cortlandt και η οποίος σχεδόν θάφτηκε στα συντρίμμια μετά την πτώση των δίδυμων πύργων.

Η αναδόμηση του εν λόγω σταθμού, η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, κόστισε 181,8 εκατομμύρια δολάρια, είναι μεγάλης σημασίας. Τα τείχη του εν λόγω σταθμού κοσμούνται με λευκό μωσαϊκό μάρμαρο, το οποίο σύμφωνα με κείμενο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 1948 αντανακλά την αποφασιστικότητα της Νέας Υόρκης για αποκατάσταση και ουσιαστική βελτίωση».

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS