ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Tailored παντελόνι και cropped top
 

Ελιωτές με πορτοκάλι

Αθηνά Λοϊζίδου

Λατρεύω τις ελιωτές! Έχω όμως ένα πρόβλημα με αυτές που βρίσκουμε στους φούρνους. Δεν ήταν λίγες οι φορές που έχω βρει κουκούτσι ελιάς στη γέμιση. Άλλοτε, η γέμιση έχει πάρα πολύ κρεμμύδι το οποίο με ενοχλεί. Επίσης, στις έτοιμες ελιωτές δεν βάζουν αρκετό χυμό πορτοκαλιού που μ’αρέσει ιδιαίτερα. Για να έχουμε λοιπόν αλμυρά στο σπίτι που να ικανοποιούν τις δικές μας γευστικές απαιτήσεις καλό θα ήταν να τα φτιάχνουμε από μόνοι μας αφού ο κόπος που απαιτείται δεν είναι μεγάλος. Πιο κάτω ακολουθεί η συνταγή μου για τέλειες ελιωτές. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το απλό αλεύρι με αλεύρι spelt. Το σιτάρι spelt είναι ένα από τα αρχικά επτά σιτάρια που αναφέρονται στη Βίβλο. Αυτό το σιτάρι ηλικίας 9000 ετών, δημιουργήθηκε στην εύφορη περσική κοιλάδα και κατά τη διάρκεια των αιώνων βρέθηκε σε όλη την Ευρώπη, όπου παρέμεινε ένα πολύ δημοφιλές είδος σιταριού για εκατοντάδες χρόνια. Είναι πολύ πιο υγιεινό και εύπεπτο από το κανονικό σιτάρι και περιέχει πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά.

Υλικά
Για 12 μέτριες ελιωτές

250 γρ. αλεύρι self raising ή αλεύρι spelt
1 φακελάκι μαγιά (7 γρ.)
1 κουταλάκι αλάτι
100 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού ανάμεικτο με 40 ml ζεματιστό νερό
10 ml ελαιόλαδο
½ κουταλάκι ξύσμα φλούδας πορτοκαλιού
30 γρ. ζάχαρη
200 γρ. ψιλοκομμένες ελιές
1 κουταλάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλάκι ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου
Λίγο σουσάμι

Εκτέλεση
1. Στον κάδο του food processor ρίχνουμε το αλεύρι τη μαγιά, το αλάτι, το χυμό ανάμεικτο με το ζεστό νερό, το ελαιόλαδο, τη φλούδα πορτοκαλιού και τη ζάχαρη. Χτυπάμε για 1 λεπτό μέχρι να έχουμε μια μπάλα ζύμης. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη. Βάζουμε το μπολ σε ένα ζεστό χώρο και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει για 30 λεπτά ώστε ο όγκος του να μεγαλώσει.
2. Όταν η ζύμη φουσκώσει τη μοιράζουμε και ανοίγουμε τα 2 μισά της κομμάτια ανάμεσα σε δύο κομμάτια μεμβράνης σε μακρόστενο σχήμα. Κόβουμε το κάθε κομμάτι στα δυο, γεμίζουμε με 3 κουταλάκια ελιές, λίγο δυόσμο και λίγο μαϊντανό. Τυλίγουμε και κόβουμε το ρόλο σε 3 κομματάκια. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να έχουμε 12 ελιωτές.
3. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί, τις αλείφουμε με λίγο χυμό πορτοκαλιού και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Σκεπάζουμε το ταψί μας με μεμβράνη και αφήνουμε τις ελιωτές για 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει λίγο το ζυμάρι.
4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα και τις ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Ορεκτικά: Τελευταία Ενημέρωση