ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: όμπρε κολάν, '90s sneakers και teddy coat παλτό
 

Αρχαίο βασίλειο, λίμνη και γατόψαρα

Πρόταση για εκδρομή στην αρχαία Ταμασσό

Πάρις Δημητριάδης

Μπορεί ορισμένες φορές ένα τοπίο να μην κόβει την ανάσα, όπως λέει το γνωστό κλισέ, η ιστορική γνώση όμως για το παρελθόν μιας περιοχής μπορεί να εμπλουτίσει σημαντικά την εμπειρία μιας εκδρομής, πόσο μάλλον εάν η γοητεία του φυσικού τοπίου λειτουργεί υποβοηθητικά.

Μόλις 21 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Λευκωσίας, για παράδειγμα, βρίσκεται η αρχαία πόλη - βασίλειο της Ταμασσού, η οποία χρονολογείται από τον 8ο αιώνα π.Χ. Τα πλούσια κοιτάσματα χαλκού που βρίσκονταν στην περιοχή φαίνεται ότι αποτέλεσαν σημαντικό λόγο της ακμής της.

Στις μέρες μας, το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας πόλης βρίσκεται θαμμένο κάτω από τα χωριά Πολιτικό, Πέρα και Επισκοπειό. Ανασκαφές που έγιναν στις αρχές της Αγγλοκρατίας από γερμανική ομάδα αρχαιολόγων ανέδειξαν τρεις βασιλικούς κτιστούς τάφους από την αρχαϊκή περίοδο όπως και πολλούς άλλους τάφους από άλλες περιόδους.

Η αρχαία Ταμασσός υπήρξε γνωστή και για τα μεταλλεία της καθώς και για το γεγονός ότι υπήρξε μια από τις πρώτες χριστιανικές επισκοπικές έδρες της Κύπρου. Πιο πρόσφατες ανασκαφές έφεραν στο φως συναρπαστικά στοιχεία για ισχυρά τείχη που περιέβαλλαν την πόλη στην αρχαιότητα καθώς και για τα ιερά της Αφροδίτης και της μητέρας των θεών που φαίνεται να καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια εξέγερσης εναντίον των Περσών.

Σήμερα, στην περιοχή υπάρχει το ομώνυμο φράγμα καθώς και τεχνητή λίμνη όπου καταλήγει νερό από τον ποταμό Πεδιαίο. Στην τεχνητή λίμνη υπάρχει μάλιστα ζωή από διάφορα είδη ψαριών και επιτρέπεται το ερασιτεχνικό ψάρεμα. Ειδικότερα, στη λίμνη εντοπίζονται ψάρια όπως γατόψαρο, ηλιόψαρο, κυπρίνος και τιλάπια.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @cooniebert2018

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

TRAVEL: Τελευταία Ενημέρωση