ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Aμοργός: Παράθυρο στο Αιγαίο

Το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων στρώνει τραπέζι με βιολογικές πρώτες ύλες παραγωγής του, δίνει ραντεβού στα όμορφα καλντερίμια του και εμπνέει με τη χαλαρή του ατμόσφαιρα.

Αγαπημένη μου συνήθεια, μόλις δέσει το καράβι στα Κατάπολα, το κεντρικό λιμάνι της Αμοργού, είναι να πηγαίνω στον «Καπετάν Δήμο», όπου ο χαρισματικός μάγειρας Βαγγέλης Λουδάρος, εκτός από την τέχνη της γαστρονομίας, κατέχει και την τέχνη της αφήγησης. «Θυμάμαι στις αρχές της δεκαετίας του 1980, σε εποχές πολύ διαφορετικές και πιο αυθεντικές, όταν εδώ ήταν μπαράκι και παίζαμε ροκ έως τις 6 το πρωί. Δάκρυα χαράς πλημμύριζαν τον γιαλό κάθε φορά που νέα παιδιά από όλη την Ευρώπη συναντιόντουσαν ξανά, πιστά στο ραντεβού που είχαν δώσει την προηγούμενη χρονιά. Αξέχαστη θα μου μείνει η ερωτική εξομολόγηση ενός Δανού σε μια πανέμορφη Γερμανίδα, που κατέληξε με εκείνον να πίνει σαμπάνια από το γοβάκι της». Δεν ρώτησα αν το ζευγάρι υφίσταται ακόμη. Σίγουρα, όμως, πράξη αγάπης θεωρώ το χταπόδι μαγειρεμένο σε ούζο με λεμονόχορτο και τζίντζερ, το οποίο δοκίμασα εκεί.

 

Ο φυσικός κόλπος των Καταπόλων διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον ερχομό των πρώτων κατοίκων της Αμοργού στην ευρύτερη περιοχή ήδη από τα τέλη της 5ης χιλιετίας π.Χ., ενώ στην κορυφή του λόφου της Μουντουλιάς, νότια και πίσω ακριβώς από το λιμάνι, άκμασε το 1100 π.Χ. η Αρχαία Μινώα, τμήματα της οποίας σώζονται έως τις μέρες μας.

Η Αμοργός είναι το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων. Στην προνομιακή γεωγραφική της θέση και στο προστατευμένο από τους βόρειους ανέμους φυσικό λιμάνι της, τα Κατάπολα στη βόρεια ακτή, χρωστά την πολιτιστική της ανάπτυξη στην αρχαιότητα. Από την 3η χιλιετία π.Χ., μαζί με τις Μικρές Κυκλάδες, και κυρίως την ακατοίκητη σήμερα Κέρο, η Αμοργός ήταν ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα του κυκλαδικού πολιτισμού.

Τα Κατάπολα διαθέτουν εύφορη κοιλάδα, η οποία καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, και φαίνεται να αξιοποιείται ιδανικά, καθώς υπάρχουν φάρμες που τροφοδοτούν με ποιοτικές πρώτες ύλες τα εστιατόρια και προσδίδουν συγκριτικό πλεονέκτημα στο τουριστικό προϊόν του νησιού. «Οι δυνατότητες του τόπου είναι μεγάλες, καθώς η γη είναι εύφορη, και τόσο οι ταξιδιώτες όσο και οι μόνιμοι κάτοικοι είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένοι σε σχέση με τη διατροφή τους. Η δουλειά στη φάρμα είναι σκληρή, αλλά σου ανταποδίδει πολλαπλάσια, και όχι μόνο υλικά, την αγάπη σου γι’ αυτήν», μας λέει ο Νώντας, που άφησε πριν από αρκετά χρόνια την Ιατρική για να ασχοληθεί με το κτήμα του στα Κατάπολα.

Ανεβαίνοντας το υπέροχο σοκάκι που ξεκινάει από το κέντρο περίπου του λιμανιού, για την Παναγία την Καταπολιανή, ακολουθήστε τις ξύλινες πινακίδες, με την ένδειξη «Βοτανικό Πάρκο», και σε πολύ λίγο θα βρεθείτε σε μια μικρή όαση με εκατοντάδες αρωματικά φυτά και βότανα. Αποτέλεσμα του οράματος πέντε νέων με καταγωγή από το νησί, άρχισε να λειτουργεί το καλοκαίρι του 2018. Όπως μας είπε ο Θοδωρής Αποστολάκης, συνιδιοκτήτης του κτήματος, «θέλαμε όχι μόνο να μη φύγουμε στο εξωτερικό, αλλά να επιστρέψουμε στην Αμοργό. Με σεβασμό στη μοναδική στον κόσμο ενδημική μας χλωρίδα και σε συνεργασία με ερευνητές του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, από όπου προμηθευτήκαμε πιστοποιημένα φυτά, δημιουργήσαμε το Βοτανικό Πάρκο, με σκοπό αφενός να τροφοδοτούμε τις επιχειρήσεις του νησιού και αφετέρου να απολαμβάνουν οι επισκέπτες τα αφεψήματά μας σε ένα καλαίσθητο περιβάλλον με ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

TRAVEL: Τελευταία Ενημέρωση