ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Λινό jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Λεμεσός: Θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2030;

Η διεκδίκηση του τίτλου της ΠΠτΕ αποτελεί μοναδική ευκαιρία και σταθερό στόχο του Λεμεσός 2030 για ανασυγκρότηση, συντονισμό και ενδυνάμωση της Λεμεσού

newsroom must

«Λεμεσός 2030: Τα πρώτα βήματα προς τη διεκδίκηση του τίτλου»

Ο Οργανισμός Λεμεσός 2030 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Υποψήφια Πόλη αποχαιρετά το 2023, έχοντας διανύσει τα πρώτα σταθερά βήματα προς τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης (ΠΠτΕ). Με το ερώτημα «Ποια εν η Λεμεσός σου;» ως πυξίδα, κινήθηκαν εξ ολοκλήρου οι συμμετοχικές, προσβάσιμες και συμπεριληπτικές ενέργειές. 

Καταγράψαμε αντιλήψεις, ανταλλάξαμε απόψεις

Η πρόσκληση προς τους δημότες να αναλογιστούν πώς θα ήθελαν την πόλη τους τα επόμενα χρόνια, υποβάλλοντας μάλιστα τις δικές τους απόψεις και ιδέες, αποτέλεσε τον βασικό άξονα των δράσεων προσέγγισης «{Φαντάσου} μία πόλη», τη Λεμεσό του μέλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα από εποικοδομητικές συζητήσεις, καταγράφηκαν εκατοντάδες απόψεις και αντιλήψεις, και αναδείχθηκαν οι προκλήσεις που αφορούν στην πόλη της Λεμεσού και το μέλλον της. Στις συζητήσεις αυτές συμμετείχαν μέλη της κοινωνίας των πολιτών, καλλιτέχνες, πολιτιστικοί φορείς, ομάδες, πρωτοβουλίες, εκπρόσωποι κοινοτήτων, μαθητές, φοιτητές και εθελοντές όλων των ηλικιών.

Ορόσημο στη διαδικασία αποτέλεσε η μεγάλης κλίμακας άσκηση διαβούλευσης «10 10 100 – Απόψεις για την πόλη και τον πολιτισμό», που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Λεμεσού, εκατό δημότες κάθε ηλικίας, με διαφορετικό υπόβαθρο και ιδιότητα, ένωσαν δυνάμεις στο πλαίσιο μίας εποικοδομητικής συνάντησης, καταγράφοντας απόψεις και ζητήματα που τους απασχολούν σε σχέση με την πόλη τους. Παράλληλα, το Λεμεσός 2030, σε συνεργασία με φοιτήτριες/ες του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, παρουσίασε μια εντυπωσιακή έκθεση αφίσας και σύγχρονου σουβενίρ.

Αισθανθήκαμε τον παλμό της πόλης

Πέραν των συναντήσεων και διαβουλεύσεων, το Λεμεσός 2030, με επικεφαλής την καλλιτεχνική διευθύντρια Ελεάνα Αλεξάνδρου, κατέγραψε και συνεχίζει να καταγράφει, τον παλμό της πόλης, μέσα από ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, συλλέγοντας προσωπικές ματιές και εμπειρίες των Λεμεσιανών για την πόλη τους. Ο Παλμογράφος, διαθέσιμος σε Ελληνικά και Αγγλικά, θα εξακολουθήσει να συλλέγει απαντήσεις μέχρι και την κατάθεση της πρότασης διεκδίκησης.

Μετα(κινηθήκαμε) με το Γραφείο μας

Στις συμμετοχικές διαδικασίες ανταλλαγής και συζήτησης προστίθεται, επίσης, η δημιουργία του Ανοικτού Γραφείου, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την εξωστρέφεια του Λεμεσός 2030. Συγκεκριμένα, πολίτες, καλλιτέχνες και πολιτιστικοί φορείς επισκέφθηκαν το γραφείο του Λεμεσός 2030, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για ανοικτό διάλογο και εποικοδομητική συζήτηση. Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του, το Ανοικτό Γραφείο μετατράπηκε σε Κινητό Γραφείο, μία δομή φτιαγμένη από υλικά από κατεδαφισθέντα κτήρια της πόλης. Χάρη στη συνέργεια ανάμεσα στο Εργαστήριο Σημειωτικής και Οπτικής Επικοινωνίας, το Serious Products Lab του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών (ΤΕΠΑΚ) και το The Copy Shop, το Κινητό Γραφείο πραγματοποίησε τις πρώτες στάσεις του το 2023: Γιορτή του Κρασιού, Φεστιβάλ Animattikon, Πρότζεκτ Eco-cultura, Limassol Book Fair, Εκδήλωση “Γνωρίζω το κοινωνικό πρόσωπο της πόλης μου”, Σου Κου στο Μουσείο. Μάλιστα, το Κινητό Γραφείο θα συνεχίσει να ταξιδεύει ανά τη Λεμεσό και το 2024, καταγράφοντας τις θέσεις και τις απόψεις των δημοτών.

Χαρτογραφήσαμε την πολιτιστική δραστηριότητα της Λεμεσού

Τους προηγούμενους μήνες, η ομάδα επικεντρώθηκε στη χαρτογράφηση των πολιτιστικών φορέων και καλλιτεχνών της πόλης, μέσα από μία εμπεριστατωμένη έρευνα. Το 2024, η ομάδα αναμένεται να συνεχίσει την καταγραφή στοιχείων και πληροφοριών, απευθυνόμενη σε καλλιτέχνες ως φυσικά πρόσωπα, οντότητες με διαθεματική ή ειδικευμένη δράση αλλά και πολιτιστικούς οργανισμούς.

Συνδιαμορφώσαμε κατευθύνσεις

Έχοντας επεξεργαστεί τις απόψεις, εμπειρίες και θέσεις που εκφράστηκαν από το κοινό στη διάρκεια των διάφορων συναντήσεων, καταλήξαμε σε συγκεκριμένες θεματικές, που αφορούν στην ανάπτυξη της πόλης της Λεμεσού: την ανάγκη για συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, για φροντίδα των λιγότερο προνομιούχων, για ενίσχυση των πολιτιστικών υποδομών και των θεσμών, καθώς και την ανάγκη για τη δημιουργίας μιας πιο προσβάσιμης και συμπεριληπτικής πόλης, η οποία θα ενεργοποιεί την περιέργεια, τον σεβασμό, τη σύνδεση και τη δημιουργικότητα, αφουγκραζόμενη πάντοτε τους ανθρώπους της.

Η Trajectories, μία πολύμορφη ομάδα ανθρώπων από την κοινωνία των πολιτών, βρίσκεται πίσω από την καταγραφή και διαχείριση των πληροφοριών που προέκυψαν μέσα από τις συναντήσεις και διαβουλεύσεις των προηγούμενων μηνών, οι οποίες θα αποτελέσουν τον κορμό της πρότασης του φακέλου διεκδίκησης, συμβάλλοντας μακροπρόθεσμα, και στη δημιουργία μίας ουσιαστικής πολιτιστικής στρατηγικής.

Η οπτική ταυτότητα του Λεμεσός 2030, το εν εξελίξει λογότυπο και όλες οι γραφιστικές εφαρμογές έχουν δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Εργαστήρι Σημειωτικής και Οπτικής Επικοινωνίας του ΤΕΠΑΚ, στο πλαίσιο μίας συνεχιζόμενης ανοικτής και συμμετοχικής διαδικασίας.

Σταθερός στόχος

Η διεκδίκηση του τίτλου της ΠΠτΕ δεν δίνει απλά το έναυσμα ώστε η Λεμεσός να αναδείξει την πολιτιστική δυναμική της, αλλά αποτελεί μοναδική ευκαιρία και σταθερό στόχο του Λεμεσός 2030 για ανασυγκρότηση, συντονισμό και ενδυνάμωση της πόλης μας.

Ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Λεμεσός 2030 - Υποψήφια Πόλη ιδρύθηκε τον Νοέμβριο 2022 από τον Δήμο Λεμεσού, ως ανεξάρτητος οργανισμός, με αποστολή τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Στην περίπτωση επιλογής της Λεμεσού, ο οργανισμός θα αναλάβει και την υλοποίηση του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης μέχρι και το 2030.

PROMO: Τελευταία Ενημέρωση

«The Pillow Positive Project»

«The Pillow Positive Project»

Alpha Bank Κύπρου και Europa Donna Κύπρου ενώνουν δυνάμεις με την COCO-MAT για το «The Pillow ...
newsroom must
 |  PROMO