ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: ροζ καρό μίντι φόρεμα και λευκά mules
 

Τσικνοπέμπτη: Τι γιορτάζουμε και τι συμβολίζει;

Τα κρέατα στη σχάρα, το κρασί να ρέει άφθονο και η τσίκνα να αναδίδεται στον αέρα...Τι ωραία!

Ριάνα Στυλιανού

Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.

Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.

Επίσης η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.

Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα. Ανάλογες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία (Schmutziger Donnerstag = Λιπαρή Πέμπτη) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (Mardi Gras = Λιπαρή Τρίτη), που συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Τσικνοπέμπτη  |  food  |  culture  |  greek  |  cypriot  |  meat  |  food taste  | 

Κρέας: Τελευταία Ενημέρωση

Ένα Burger αλλιώς!

Κυπριακό Burger

Το ονομάζω Κυπριακό Burger γιατί τα φτιάχνω με το καλύτερο Κυπριακό χοίρινο, ατρησία, ρίγανη ...
Αθηνά Λοϊζίδου
 |  ΚΡΕΑΣ
Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή!

Κοτόπουλο Teriyaki

Αυτή η συνταγή για κοτόπουλο είναι καλύτερη από take away! Φτιάχνετε εύκολα και γρήγορα στο ...
Αθηνά Λοϊζίδου
 |  ΚΡΕΑΣ
X