ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γυμανστικό κολάν, απλό tee, blazer και sneakers
 

Το διάβασμα βιβλίων είναι ο καλύτερος γιατρός

7 λόγοι που πρέπει να εντάξετε το διάβασμα στην ζωή σας

Ριάνα Στυλιανού

Πότε ήταν η τελευταία φορά που διαβάσατε κάποιο βιβλίο; Το διάβασμα, εκτός από τρόπος ψυχαγωγίας, έχει αποδειχθεί πως μπορεί να ωφελήσει την υγεία ενός ατόμου. Επιστημονικές μελέτες το έχουν αναδείξει ως μια από τις πιο ευεργετικές διαδικασίες, η οποία μπορεί να δώσει λύση σε πολλά προβλήματα, όπως είναι το άγχος ή ακόμα και η νόσος Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με μελέτη από το Oxford University Press, η "πρόκληση που δημιουργεί η γλώσσα" του διαβάσματος στέλνει "ενισχύσεις" στον εγκέφαλο που τελικά τονώνουν την ψυχική υγεία.

Κλασικά αναγνώσματα, όπως αυτά του William Shakespeare και του Charles Dickens, έχουν αποδειχθεί ότι ανακουφίζουν από συμπτώματα κατάθλιψης και χρόνιου πόνου, σύμφωνα με το The Times. Οι ασυνήθιστες φράσεις και οι άγνωστες λέξεις σε μεγάλα έργα της λογοτεχνίας έχουν την αμέριστη προσοχή των αναγνωστών, προκαλώντας στιγμές αυτο-αντανάκλασης και βοηθώντας έτσι τον εγκέφαλό τους να μετακινηθεί σε υψηλότερη ταχύτητα. (Απίστευτο έτσι;!)

Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Psychology & Psychotherapy εξέτασε 96 ασθενείς με ήπια κατάθλιψη. Εκείνοι που έλαβαν ένα βιβλίο για να διαβάσουν είδαν βελτίωση στα συμπτώματα, σε σύγκριση με αυτούς δε συμμετείχαν στη βιβλιοθεραπεία. Μια άλλη μελέτη από τη Νέα Σχολή Κοινωνικών Ερευνών της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι η ανάγνωση μυθιστορημάτων βελτιώνει κάτι που ονομάζεται Θεωρία του Νου - αυτή είναι ουσιαστικά η ικανότητά μας να κατανοούμε τους άλλους και να καταλαβαίνουμε ότι έχουν διαφορετικές πεποιθήσεις και επιθυμίες από τις δικές μας. Υπάρχουν όμως και αποδείξεις ότι οι βιβλιοφάγοι τείνουν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale.

Συμπέρασμα, αν λοιπόν είστε από τους ανθρώπους που το τελευταίο πράγμα το οποίο διαβάσατε είναι το φυλλάδιο του σουπερμάρκετ, τότε ίσως η λίστα που ακολουθεί, με τα 7 οφέλη του διαβάσματος, σας κάνει να το ξανασκεφτείτε.

1. Γνώση
Οι γενικές γνώσεις που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από την ανάγνωση βιβλίων είναι πολλές και μπορούν μελλοντικά να φανούν χρήσιμες .

2. Διεύρυνση του λεξιλογίου
Η ανάγνωση βιβλίων, εκτός από τις γενικές γνώσεις, μπορεί να συμβάλει στην επέκταση του λεξιλογίου και στη βελτίωση του συντακτικού.

3. Καταπολέμηση του άγχους
Ένα καλό βιβλίο, έπειτα από μια εξουθενωτική μέρα, είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του άγχους. Από τις πρώτες σελίδες η προσοχή του αναγνώστη αποσπάται από την πλοκή και τους ήρωες του βιβλίου, με τα προβλήματα και τα άγχη της μέρας να μπαίνουν στο παρασκήνιο και έτσι ο αναγνώστης μπαίνει αυτόματα σε ένα άλλο κόσμο.

4. Καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ
Το διάβασμα είναι θαυματουργό για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, καθώς τονώνει και βελτιώνει την ποιότητα του εγκεφαλικού ιστού. Έρευνες έδειξαν ότι τα άτομα που διαβάζουν ή παίζουν σκάκι έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ σε σχέση με όσους ασχολούνται με κάποια άλλη δραστηριότητα. Σκέφτεστε είδη να αλλάξετε hooby; Ναι... Me too!

5. Συμβολή στη θεραπεία εγκεφαλικών επεισοδίων
Επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν ότι οι αναγνώστες βιβλίων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο αναρρώνουν γρηγορότερα, σε αντίθεση με τα άτομα που δε διαβάζουν βιβλία. Η ανάγνωση βιβλίων, σύμφωνα με τις έρευνες, εξασκεί τον εγκέφαλο και τον κάνει ικανό να ανταπεξέλθει σε βλάβες, όπως είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς μπορεί να χρησιμοποιεί εναλλακτικές συνάψεις.

6. Καταπολέμηση της αϋπνίας
Το διάβασμα ενός καλού βιβλίου μερικές ώρες πριν από τον ύπνο μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για όσους έχουν προβλήματα αϋπνίας. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η ανάγνωση ενός βιβλίου μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να χαλαρώσει, σε αντίθεση με την παρακολούθηση τηλεόρασης ή το συνεχές scroll down που κάνουμε στα news feed μας.

7. Ενδυνάμωση του εγκεφάλου
Η συνεχής ανάγνωση βιβλίων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης. Με το πέρασμα των χρόνων η μνήμη αρχίζει να φθείρεται, ενώ το διάβασμα είναι ένας τρόπος για να καθυστερήσει η φυσική φθορά των λειτουργιών του εγκεφάλου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
read books  |  must read  |  health  |  lifestyle

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση