ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: λινό πουκάμισο, tailored παντελόνι και παντόφλες

«Revenge on Gold Diggers»: Το παιχνίδι που έχει προκαλέσει σκάνδαλο

Κατηγορείται για σεξισμό και αναπαραγωγή πατριαρχικών στερεοτύπων, αλλά σπάει ρεκόρ πωλήσεων – Ο δημιουργός του «εξορισμένος» από τα κινεζικά social media.

Μαρία Καραμάνου

Μαρία Καραμάνου

Το πιο αμφιλεγόμενο βιντεοπαιχνίδι του 2025 ακούει στο όνομα «Revenge on Gold Diggers» και έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Κίνα αλλά και παγκοσμίως.

Με σενάριο που περιστρέφεται γύρω από άνδρες που πέφτουν θύματα «συναισθηματικής απάτης» από γυναίκες με οικονομικά κίνητρα, το παιχνίδι βρέθηκε στο στόχαστρο για την απεικόνιση των γυναικών ως αδίστακτων «χρυσοθήρων». Παρά τη σφοδρή κριτική, έγινε αμέσως No1 σε πωλήσεις στο Steam, με χιλιάδες παίκτες να το δοκιμάζουν.

Οι παίκτες αναλαμβάνουν τον ρόλο ενός άνδρα που προσπαθεί να εκδικηθεί γυναίκες που τον εκμεταλλεύτηκαν οικονομικά. Η ιστορία εξελίσσεται μέσα από βίντεο και διαδραστικές επιλογές, ενώ οι χαρακτήρες, αποκλειστικά γυναίκες, είναι influencer, επιχειρηματίες και «μοιραίες» γυναίκες που προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα ή δώρα από τους άνδρες.

Σοκαρισμένοι χρήστες και οργανώσεις κατηγορούν το παιχνίδι ότι αναπαράγει επικίνδυνα σεξιστικά στερεότυπα και ενισχύει την ιδέα πως οι γυναίκες «οφείλουν» να εξαρτώνται οικονομικά από άνδρες. Ειδικά στην Κίνα, όπου τα παραδοσιακά πρότυπα παραμένουν έντονα, η ανησυχία είναι διάχυτη. Το αρχικό του όνομα προκάλεσε τόσο σάλο, που την επομένη κιόλας μετονομάστηκε σε «Emotional Anti-Fraud Simulator». Ο δημιουργός του, Mark Wu, αποκλείστηκε από τα κινεζικά social media, με πολλούς να τον κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί τη διαμάχη για εμπορικούς σκοπούς.

Κάποιοι υπερασπίζονται το παιχνίδι, λέγοντας ότι θίγει ένα υπαρκτό ζήτημα, τη συναισθηματική εκμετάλλευση στις σχέσεις. «Δεν λέει ότι όλες οι γυναίκες είναι χρυσοθήρες», δηλώνουν υποστηρικτές του. Ωστόσο, οι επικριτές αντιτείνουν ότι όλοι οι «ύποπτοι» χαρακτήρες στο παιχνίδι είναι γυναικείοι, αφήνοντας ένα ξεκάθαρα μεροληπτικό μήνυμα.

Η κινεζική κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη, με ορισμένα ΜΜΕ να το χαρακτηρίζουν «τολμηρό και δημιουργικό» και άλλα να μιλούν για «επικίνδυνο στιγματισμό ενός ολόκληρου φύλου».

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση