ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: strapless top,baggy jeans και μποτάκια
 

Met Gala: Η ιστορία πίσω από το μεγαλύτερο πάρτι της μόδας

Πότε έγινε για πρώτη φορά, τα ορόσημα στην ιστορία του θεσμού, πόσο κοστίζει η κάθε παρουσία και πού καταλήγουν τα χρήματα από το περίφημο event

Πάρις Δημητριάδης

Celebrities, αστερόσκονη, υψηλή ραπτική, τον Elon Musk και μια πρόταση γάμου είχε το φετινό Met Gala 2022, που επέστρεψε φαντασμαγορικό στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στο Manhattan.

Αναμφίβολα, το περίφημο Met Gala που είναι γνωστό και ως Met Ball και με την επίσημη ονομασία του ωστόσο να είναι «Costume Institute Gala» θεωρείται ως το λαμπρότερο και σημαντικότερο event στη βιομηχανία της μόδας.

Το μεγαλύτερο πάρτι του fashion industry, όπως επίσης αποκαλείται συχνά είναι βασικά μια υπερπολυτελή εκδήλωση που διεξάγεται κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη με σκοπό να συγκεντρωθούν πόροι για τη χρηματοδότηση του Costume Institute του Metropolitan Museum of Art.

Το Met Gala είναι επί της ουσίας το event που σηματοδοτεί την έναρξη της ετήσιας έκθεσης sto Costume Institute.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Met Gala (@themetgalaofficial)

Πώς ξεκίνησε όμως όλο αυτό;

H ιστορία του Μet Gala αρχίζει από το μακρινό 1948 όταν η τότε εκδότρια μόδας στην αμερικανική μεγαλούπολη, Eleanor Lambert διοργάνωσε το Met Gala ως ένα event που είχε στόχο να συγκεντρώσει χρήματα για τότε νεοϊδρυθέν ινστιτούτο. Το πρώτο Met Gala είχε πραγματοποιηθεί στο Waldorf της Astoria με την τιμή του εισιτηρίου να ήταν τότε 50 δολάρια. Από την πρώτη κιόλας διοργάνωση, είχαν δώσει το παρόν τους, σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα, μέλη από την υψηλή κοινωνία της Νέας Υόρκης και από τη βιομηχανία της μόδας φυσικά.

Χρονιά ορόσημο για το Met Gala θεωρείται το 1972 όταν το Costume Institute είχε προσλάβει την πρωτοπόρα και φιλόδοξη εκδότρια του περιοδικού Vogue, Diana Vreeland, ως σύμβουλο. Ένα χρόνο μετά, το πρώτο θεματικό Met Gala λαμβάνει χώρα και αφιερώνεται στις δημιουργίες του Cristóbal Balenciaga, ο οποίος είχε πεθάνει ένα περίπου χρόνο πριν (20 Μαρτίου 1972).

Η διοργάνωση του 1973 έχει μείνει στην ιστορία του θεσμού, καθώς από έναν σχετικώς ασήμαντο και όχι τόσο γνωστό χορό το Met Gala θα μετεξελισσόταν σε ένα από τα σημαντικότερα, ετήσια κοινωνικά events της Νέας Υόρκης.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Let the raven talk (@lettheraventalk)

Τις τελευταίες δεκαετίες, πρωταγωνίστρια της διοργάνωσης έγινε βεβαίως η πασίγνωστη εκδότρια της Vogue Anna Wintour, που από το το 1995 ανέλαβε την προεδρία του θεσμού και έχει ταυτίσει το όνομά της μαζί του.

Χρόνο με το χρόνο, η εκδήλωση συγκεντρώνει οκταψήφια ποσά ενώ από το 2015 και μετά εντύπωση προκαλεί ο κανονισμός που θεσπίστηκε και που προνοεί όπως οι προσκεκλημένοι στο Met Gala να απαγορεύεται να δημοσιεύσουν υλικό στα social media. Παρ’ όλ ‘ αυτά, μίντια όπως οι New York Times και το Bustle κατορθώνουν κάθε χρόνο να τρυπώνουν στο event και να δημοσιεύουν στιγμιότυπα.

Κάθε χρόνο, οι high profile καλεσμένοι στο Met Gala είθισται να ξεναγούνται στην έκθεση, να απολαμβάνουν το κοκτέιλ τους και στη συνέχεια να γευματίζουν μαζί.

Κατατοπιστικές και διαφωτιστικές λεπτομέρειες για το Met Gala έχουν συμπεριληφθεί στο ντοκιμαντέρ «The First Monday in May», με έτος παραγωγής το 2016 και με σκηνοθέτη τον Andrew Rossi. Ακόμη όμως και σ’ αυτό το ντοκιμαντέρ δεν αποκαλύφθηκαν τα πάντα γύρω από το μυστηριώδες πέπλο που σκοπίμως δημιούργησε γύρω από το event με τους κανόνες της η Anna Wintour

Αξίζει να σημειωθεί ότι από 50 δολάρια που κόστιζε στο πρώτο event του 1948 η τιμή του εισιτηρίου έχει ανέλθει πια στα σχεδόν 30,000 δολάρια ανά άτομο.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Met Gala (@themetgalaofficial)

Η φετινή διοργάνωση

Μοντέλα, ηθοποιοί, παρουσιαστές, προσωπικότητες και, ανάμεσά τους, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου που λόγω Twitter απασχολεί συνεχώς τα πρωτοσέλιδα των τελευταίων ημερών, ο Elon Musk, έδωσαν το «παρών» στη φετινή διοργάνωση.

Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν η ηθοποιός Blake Lively με τον Ryan Reynolds και τους συναδέλφους τους Regina King και Lin-Manuel Miranda.

Ο σχεδιαστής Tom Ford, ο επιχειρηματίας Adam Mosseri και, φυσικά, η Anna Wintourανέλαβαν τον ρόλο των επίτιμων παρουσιαστών, όπως συνέβη και τον Σεπτέμβριο στα εγκαίνια του πρώτου μέρους της έκθεσης In America: An Anthology of Fashion του Costume Institute.

Η φετινή εκδήλωση άνοιξε τις πόρτες της σε περίπου 600 «προνομιούχους» καλεσμένους και τα εισιτήρια, σύμφωνα με τη βρετανική Vogue, κοστίζουν γύρω στα 30.000 δολάρια.

Για ένα, δε, μόνο τραπέζι, το αντίτιμο σκαρφαλώνει στα 275.000 δολάρια.

Το πρώτο μέρος με τίτλο «In America: A Lexicon of Fashion», που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 λόγω της πανδημίας φιλοξενείται ακόμα στο Κέντρο Κοστουμιού Άννα Γουίντουρ και το δεύτερο μέρος της έκθεσης «Anthology of Fashion» θα ανοίξει για το κοινό στις 7 Μαΐου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η φετινή έκθεση «επιδιώκει να εξερευνήσει τα θεμέλια της αμερικανικής μόδας, συμπεριλαμβανομένων μεμονωμένων σχεδιαστών που εργάστηκαν στις ΗΠΑ από τον 19ο αιώνα έως τα μέσα του τέλους του 20ού αιώνα».

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Met Gala (@themetgalaofficial)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Met Gala (@themetgalaofficial)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Met Gala (@themetgalaofficial)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Met Gala 2022 (@metgalaofficial)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Met Gala 2022 (@metgalaofficial)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Met Gala 2022 (@metgalaofficial)

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση