ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: tailored παντελόνι, λευκό πουκάμισο και mules

Η σεφταλιά στη 2η θέση των top πιάτων με «λουκάνικο» στον κόσμο

Και ας μην είναι καν λουκάνικο... και ας τα μπέρδεψε το Taste Atlas, εμείς πανηγυρίζουμε.

Μαρία Καραμάνου

Μαρία Καραμάνου

Η σεφταλιά, το εμβληματικό φαγητό της Κύπρου, κατέκτησε τη 2η θέση στη λίστα του Taste Atlas με τα καλύτερα πιάτα με λουκάνικο στον κόσμο, ναι, καλά διαβάσατε, στα «λουκάνικα». Ο γαστρονομικός οδηγός μπορεί να έκανε ένα μικρό… μπέρδεμα, αλλά εμείς οι Κύπριοι δεν κρατάμε κακία. Αντίθετα, το γιορτάζουμε όπως αρμόζει, με μια πίτα σεφταλιές, σαλάτα, πατάτες και μπόλικο λεμόνι.

Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε το ελληνικό σπετσοφάι, το παραδοσιακό πιάτο της Μαγνησίας με λουκάνικο και πιπεριές, ενώ ακριβώς από κάτω φιγουράρει η δική μας σεφταλιά, ένα πιάτο που αν και δεν είναι λουκάνικο με την κλασική έννοια, αποτελεί σύμβολο της κυπριακής κουζίνας και έχει ήδη κλέψει τις καρδιές και το στομάχι όποιου το δοκίμασε.

Και κάπως έτσι, δύο πιάτα από τη Μεσόγειο πήραν τις πρώτες θέσεις, αποδεικνύοντας πως όταν μπαίνει η ελληνική και κυπριακή παράδοση στο πιάτο, κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί.

Το Taste Atlas περιγράφει τη σεφταλιά ως «ένα παραδοσιακό κυπριακό λουκάνικο» κάτι που φυσικά δεν είναι ακριβές, αλλά έχει μια βάση. Η σεφταλιά φτιάχνεται από κιμά χοιρινού και αρνιού, αναμεμειγμένο με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και κανέλα, και στη συνέχεια τυλίγεται σε μπόλια, μια λεπτή, λιπαρή μεμβράνη που καλύπτει το στομάχι του ζώου. Καθώς ψήνεται στη σχάρα, το λίπος λιώνει, καραμελώνει εξωτερικά και δημιουργεί εκείνη την τραγανή, ζουμερή υφή που κάνει τη σεφταλιά τόσο εθιστική.

Σερβίρεται παραδοσιακά μέσα σε πίτα, με σαλάτα, πατάτες, γιαούρτι ή τζατζίκι και φυσικά ένα παγωμένο ποτήρι μπύρα για να ολοκληρώσει το κυπριακό όνειρο.

Από πού πήρε το όνομά της;

Εδώ, τα πράγματα γίνονται πιο… περίεργα. Υπάρχουν δύο θεωρίες για την ονομασία της, προέρχεται από την τουρκική λέξη «şeftali», που σημαίνει ροδάκινο, πιθανότατα λόγω της απαλής υφής της ή, όπως λέει μια πιο «λαϊκή» ιστορία, πήρε το όνομά της από έναν πλανόδιο πωλητή που την επινόησε και λεγόταν Σεφτάλης. Όπως και να ’χει, η σεφταλιά είναι πλέον παγκοσμίως αναγνωρισμένη και μάλιστα, τώρα, με τη… σφραγίδα του Taste Atlas.

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση

X