ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: floral midi φόρεμα, πέδιλα και headband
 

Γιατί το Hollywood σπάνια ασχολείται με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο;

Νάκης Αντωνίου

Νάκης Αντωνίου

Ο B' Παγκόσμιος πόλεμος είναι μια αγαπημένη θεματική του Hollywood από το 1940, πριν ακόμα οι Η.Π.Α. μπουν σ' αυτόν. Η βιομηχανία του κινηματογράφου σπάνια καταπιάνεται με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα τελευταία 25 χρόνια είδαμε 16 ταινίες για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο να είναι υποψήφιες για Όσκαρ, και μόλις μία για τον πρώτο, το ''War Horse'' του Steven Spielberg. Γι' αυτό ίσως η ταινία ''1917'' του Sam Mendes δέχεται τόση προβολή και τόση αναγνώριση. 

Η Krysty Wilson Cairns, που βρίσκεται στη συγγραφική ομάδα της εν λόγω ταινίας, παίρνει θέση προσπαθώντας να απαντήσει το ερώτημα. 

''Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είδε τις χώρες να συμμαχούν για να πολεμήσουν την τυρρανία των Ναζί. Ήταν η μόνη επιλογή για να σωθεί η ανθρωπότητα. Στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, τα κίνητρα δεν είναι ξεκάθαρα. Ήταν εν μέρη για αισχροκέρδια, εν μέρη επειδή οι αυτοκρατορίες άρχιζαν να χάνουν τα μερίδια τους στο εξωτερικό''. 

Πέραν τούτου, όμως, ο δεύτερος είναι πιο εύκολος στην έρευνα. Μπορείς να καταφύγεις σε συζητήσεις με ανθρώπους που επιβίωσαν, σε βιβλία, σε τηλεοπτικά αποσπάσματα και πολλές άλλες πηγές. Αντιθέτως, δεν υπάρχουν εν ζωή επιζώντες του πρώτου. ''Δεν μπορούσα να ψάξω online, έπρεπε να πάω στο Imperial War Museum και στη Γαλλία, για να βρω βιβλία που σταμάτησαν να κυκλοφορούν πριν δεκαετίες'' συμπληρώνει η Wilson Cairns. 

Όπως είπαμε και πριν, μια πλειάδα από ταινίες για τον Β' Παγκόσμιο Πόλμο διεκδήκησαν το βραβείο ''Καλύτερης Ταινίας'' στα Oscars (από το ''The Great Dictator'' του 1940 μέχρι το ''Dunkirk'' του 2017) και υπάρχουν άπειρες που παρουσιάζουν αποσπάσματα του πολέμου. Παρά τις εξηγήσεις δεν παύει να προκαλεί έκπληξη το ότι το Hollywood έχει ασχοληθεί τόσο λίγο με έναν πόλεμο τόσο σημαντικό όσο ο Α' Παγκόσμιος. Ήταν ο πρώτος που περιλάμβανε αεροπορικές μάχες και πολυβόλα, με άλλα λόγια ήταν η γέννηση των μοντέρνων πολεμικών επιχειρήσεων, και οι απώλειες ήταν τεράστιες (περίπου 16 εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους, με την Ισπανική γρίπη να σκοτώνει ακόμα 100 εκατομμύρια. Η ανακοχή του 1918 άφησε άλυτα ζητήματα που οδήγσαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Η ταινία ''1917'' ακολουθεί δύο βρετανούς στρατιώτες που πρέπει να φέρουν εις πέρας μια φαινομενικά αδύνατη αποστολή: πρέπει να περάσουν στα εχθρικά εδάφη για να μεταφέρουν ένα μήνυμα που ίσως σώσει τις ζωές 1,600 στρατιωτών, συμπεριλαμβανωμένου και του αδερφού του ενός.  

Πρωταγωνιστούν οι George MacKay, Dean-Charles Chapman, Mark Strong, Andrew Scott, Richard Madden, Colin Firth και Benedict Cumberbatch, και κυκλοφορεί στους Βρετανικούς κινηματογράφους στις 10 Ιανουαρίου. 

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση

X