ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: houndstooth παντελόνι, πουκάμισο και πέδιλα
 

Το ''Gone With The Wind'' επέστρεψε στο HBO Max

Τι έχει αλλάξει;

Νάκης Αντωνίου

Νάκης Αντωνίου

Σάλος είχε προκληθεί πριν μερικές εβδομάδες όταν το ΗΒΟ Max - η πλατφόρμα streaming του ΗΒΟ - αποφάσισε να αποσύρει τη θρυλική ταινία ''Gone With The Wind'' λόγω ρατσιστικού περιεχομένου. Τώρα, επιστρέφει με δύο επιπλέον βίντεο συζήτησης. 

Στο πρώτο βίντεο, η παρουσιάστρια του Turner Classic Movies Jacqueline Stewart αναλύει ''γιατί το επικό δράμα του 1939 πρέπει να υπάρχει στην αυθεντική του μορφή'' ενώ στο δεύτερο βλέπουμε ένα πάνελ συζήτησης με θεματική την ''Πολύπλοκη κληρονομιά του 'Gone with the Wind'' που έλαβε χώρα στο TCM Classic Film Festival το 2019. 

Σύμφωνα με την Stewart, η ταινία είχε προκαλέσει συχνά αντιδράσεις, από τότε που ανακοινώθηκε η παραγωγή του. ''Ο παραγωγός, David O. Selznick είχε υπόψη του πως το μαύρο κοινό ανησυχούσε για το πώς η ταινία θα χειριστεί τη δουλεία και τους μαύρους χαρακτήρες'' και παρά το ότι ο Selznick είχε επιβεβαιώσει πως θα χειριστεί με ευαισθησία το θέμα, η ταινία παρουσιάζει την χρονική περιοδο ως μια περίοδο χαράς και ομορφιάς, χωρίς να αναγνωρίζει τη σκληρότητα του συστήματος της δουλείας''. 

Οι μαύροι στην ταινία παραπέμπουν σε παλιά ρατσιστικά στερεότυπα, ''ως υπηρέτες αφοσιωμένοι στους λευκούς αφέντες τους'' με την Stewart να συμπληρώνει πως ''ο χειρισμός αυτού του κόσμου στην ταινία είναι λες και αρνείται τον τρόμο της δουλείας αλλά και το πώς επηρέασε την ρατσιστική ανισότητα'', 

Ανάμεσα σε άλλα, η Stewart αποκαλύπτει πως οι μαύροι ηθοποιοί δεν μπορούσαν να δώσουν το ''παρών'' τους στην πρεμιέρα της ταινίας λόγω των διαχωριστικών νόμων Jim Crow, και η Hattie McDaniel (η πρώτη Αφροαμερικανή που κέρδισε ποτέ Όσκαρ για τον ρόλο της υπηρέτριας Mammy στην ταινία) δεν επιτρεπόταν να καθήσει με τα υπόλοιπα μέλη του καστ. 

Ωστόσο, καταλήγει πως ''το να παρακολουθείς την ταινία μπορεί να είναι άβολο, ακόμα και ψυχοφθόρο. Ωστόσο είναι σημαντικό αυτές οι κλασικές ταινίες του Hollywood να είναι διαθέσιμες στην αρχική τους μορφή για θέαση και συζήτηση''. 

Στην ταινία του 1939, που βασίζεται στο βιβλίο της Margaret Mitchell, πρωταγωνιστούν οι Vivien Leigh, Clark Gable, Hattie McDaniel και Olivia de Havilland. Λαμβάνει χώρα στον Εμφύλιο Πόλεμο και στην Εποχή Ανοικοδόμησης και ακολουθεί την ιστορία της Scarlett O'Hara, την κόρη ενός ιδιοκτήτη φητειών βαμβακιού στην Τζόρτζια. Έχει κερδίσει 8 Oscars συμπεριλαμβανομένων των ''Καλύτερης Ταινίας'', ''Καλύτερης Ηθοποιού Σε Α' Ρόλο'' για την Leigh, ''Καλύτερης Σκηνοθεσίας'' για τον Victor Fleming και ''Καλύτερης Ηθοποιού σε Β' Ρόλο'' για την McDaniel. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου το κατατάσσει στην 4η θέση με τις Καλύτερες Αμερικανικές Ταινίες Όλων Των Εποχών, πίσω από το ''Citizen Kane'', το ''Casablanca'' και το ''The Godfather''. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση

X