ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Λαχανί πλεκτό με jeans και πέδιλα με ανάγλυφα λουλούδια.
 

Πώς να προστατεύσετε τα φυτά σας από τον καύσωνα

Ο καύσωνας μπορεί να επηρεάσει τα φυτά στο σπίτι μας, προκαλώντας ξήρανση των φύλλων, μείωση της ανάπτυξης και αυξημένη ανάγκη για συχνότερο πότισμα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η έντονη ηλιοφάνεια του καλοκαιριού είναι προβλήματα που ταλαιπωρούν όχι μόνο εμάς, αλλά και τα φυτά και τα λουλούδια που έχουμε σε γλάστρες στο μπαλκόνι, στην αυλή μας ή ακόμη και στο εσωτερικό του σπιτιού μας, με τον καύσωνα να αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για αυτά.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι έντονες ακτίνες του ήλιου, κυρίως τις μεσημεριανές ώρες μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξη των φυτών, στην ανθοφορία αλλά και στην παραγωγή των καρπών. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι απαραίτητο να είμαστε προσεχτικοί με τα φυτά και τα λουλούδια μας καθώς δεν αποκλείεται η ζημιά που θα προκληθεί να είναι μη αναστρέψιμη. Σε περιόδους μάλιστα υπερβολικού καύσωνα το πιο πιθανό είναι τα φυτά μας να προσβληθούν και από μυκητολογικές ασθένειες και έντομα - γεγονός αρκετά σοβαρό γι' αυτά και ίσως και για εμάς τους ίδιους.

 Ωστόσο, με μερικά πρακτικά tips και σωστές πρακτικές, μπορούμε να προστατεύσουμε τα φυτά μας και να τα βοηθήσουμε να επιβιώσουν και να ανθίσουν ακόμη και στις πιο ακραίες συνθήκες. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε μερικές συμβουλές για τη φροντίδα των φυτών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε να διατηρήσουμε τον κήπο μας υγιή και όμορφο.

1.Ποτίζουμε συχνά τα φυτά με περισσότερο νερό: Το κυριότερο πράγμα όσο αφορά τα φυτά μας κατά την καλοκαιρινή περίοδο είναι το σωστό πότισμα - το οποίο γίνεται πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

2.Βρέχουμε τα φύλλα για αύξηση υγρασίας: Όπως αναφέρει ειδικός στο mistikakipou.gr για να αντέξουν τα φυτά σε συνθήκες καύσωνα, διαβρέχουμε το φύλλωμα των φυτών, κατά τις νυχτερινές ώρες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά για τα φυτά εσωτερικού χώρου, καθώς και για φυτά εξωτερικού χώρου που αναπτύσσονται σε δροσερό περιβάλλον, όπως η γαρδένια, η καμέλια και ο φίκος. Βέβαια είμαστε προσεκτικοί και αποφεύγουμε την διαβροχή των φύλλων όταν έχει ηλιοφάνεια γιατί θα δημιουργηθούν εγκαύματα στα φύλλα.

3.Μεταφέρουμε τις γλάστρες σε δροσερό σημείο: Στην περίπτωση που έχουμε φυτά σε γλάστρες καλό είναι να τα μεταφέρουμε πριν "χτυπήσει" ο ήλιος στο σημείο όπου αρχικά βρίσκονται τοποθετημένα.

4.Χρησιμοποιούμε ειδικό δίχτυ ηλιοπροστασίας: Αν είναι εφικτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ειδικό δίχτυ ηλιοπροστασίας το οποίο αν τοποθετηθεί πάνω από αυτά θα περιορίσουμε τα εγκαύματα στο φύλλωμα και θα διατηρήσουμε την καλή ανάπτυξη των φυτών.

5.Τοποθετούμε τα φυτά μαζί: Στο μπαλκόνι ή στην αυλή καλό είναι να τοποθετήσουμε τις γλάστρες μας κοντά, ώστε τα φυτά να εκμεταλλεύονται την εξάτμιση της υγρασίας από τα διπλανά τους.

6.Αποφεύγουμε την χρήση λιπασμάτων: Λόγω της υπερβολικής θερμοκρασίας τα φυτά επιθυμούν να μειώσουν τις βιολογικές τους διεργασίες και το μεταβολισμό τους - οπότε καλό είναι η χρήση λιπάσματος να αποφεύγεται. Αντί αυτού ψεκάζουμε τα φυτά μας με οικολογικό λίπασμα φυκιών καθώς λόγω των φυσικών ορμονών που περιέχουν, αναπληρώνονται τα κατεστραμμένα κύτταρα. 

Τι να κάνετε σε περίπτωση που θα πάτε διακοπές:
Πέραν από τα πιο πάνω καλό είναι να λάβετε υπόψη πως ακόμη και αν φύγετε για διακοπές θα πρέπει τα φυτά σας να ποτίζονται. Αν δεν έχετε κάποιο άτομο που μπορεί να το αναλάβει, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε εναλλαχτικές. Μια πολύ εύκολη και καλή λύση αυτόματο σύστημα ποτίσματος. Εγκαταστήστε, λοιπόν, ένα αυτόματο σύστημα ποτίσματος που μπορεί να ρυθμιστεί για να ποτίζει τα φυτά σας σε τακτά χρονικά διαστήματα και σημειώστε πως αυτά τα συστήματα περιλαμβάνουν σωλήνες και ψεκαστήρες που κατανέμουν το νερό ομοιόμορφα. Παράλληλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γλάστρες με αυτοποτισμό.  Αυτές οι γλάστρες διαθέτουν μια δεξαμενή νερού στο κάτω μέρος, που παρέχει σταδιακά νερό στις ρίζες των φυτών. Μια εξίσου καλή και οικονομική πρακτική είναι να τοποθετήσετε πλαστικά μπουκάλια με νερό και τοποθετήστε τα ανάποδα στο έδαφος των γλαστρών. Το νερό θα διαρρεύσει αργά και σταθερά, κρατώντας το χώμα υγρό.

DECO: Τελευταία Ενημέρωση