ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: jeans, φαρδύ cardigan και μποτάκια
 

Πώς να μην σκοτώσεις τα φυτά σου το φθινόπωρο

Υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι που θα βοηθήσουν τα φυτά μας έτσι ώστε να αισθάνονται καλύτερα τους ψυχρότερους μήνες

Μαρία Φάντη

Οι μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα σημαίνουν συνήθως κρύο καιρό, ζεστές κουβέρτες και ζεστή σοκολάτα. Ενώ οι περισσότεροι από εμάς είμαστε καλά εξοπλισμένοι για να διαχειριστούμε τον κρύο αέρα, τις χαμηλότερες θερμοκρασίες και τη μικρή διάρκεια της ημέρας, εντούτοις μπορεί να δυσκολευτούμε στην προσπάθειά μας να κρατήσουμε τα φυτά μας ζωντανά.

Υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι που θα βοηθήσουν τα φυτά μας έτσι ώστε να αισθάνονται καλύτερα τους ψυχρότερους μήνες.

Μεταφέρετε τα ευαίσθητα φυτά μέσα στο σπίτι ή αλλάξτε τους χώρο

Μια απλή λύση είναι να μεταφέρετε τα ευαίσθητα φυτά σε προφυλαγμένα μέρη στο μπαλκόνι ή μέσα στο σπίτι. Για τα φυτά που έχετε σε γλάστρες, φροντίστε να τα μεταφέρετε σε προφυλαγμένα μέρη στο μπαλκόνι όπου δεν χτυπάει ο αέρας ή, όταν βρέχει δυνατά, δεν μπορεί να τα βλάψει. Προτιμήστε σημεία με νότιο προσανατολισμό για να τα προστατεύετε από το κρύο. Καθώς η ένταση του φωτός αυξομειώνεται, είναι σημαντικό να βλέπετε τι σας λένε τα φυτά σας. Λάβετε υπ’ όψιν σας τα ρεύματα από παράθυρα ή πόρτες, καθώς και να μη βρίσκονται κοντά σε εστίες θέρμανσης. Ιδανικά φροντίστε να βρίσκονται μακριά από το παράθυρο αλλά συνάμα και κοντά ώστε να παίρνουν επαρκές φως.

Μειώστε το πότισμαΣε αυτό το ενδιάμεσο διάστημα όπου ο καιρός γίνεται πιο δροσερός, αλλά δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για θέρμανση, το χώμα της γλάστρας θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να στεγνώσει μεταξύ των ποτισμάτων. Αν δυσκολεύεστε να καταλάβετε πότε χρειάζονται τα φυτά σας πότισμα -ειδικά του εσωτερικού χώρου-, καλό είναι να πάρετε ένα υγρόμετρο ή δοκιμάστε να βυθίσετε το δάχτυλό σας στο χώμα. Αν το χώμα μείνει στο δάχτυλό σας, αυτό σημαίνει ότι το φυτό έχει ακόμα υγρασία, άρα δεν χρειάζεται πότισμα. Διαφορετικά, αν το δάχτυλό σας βγαίνει καθαρό από το χώμα της γλάστρας, τότε είναι ώρα για πότισμα. 

Αυξήστε την υγρασία του σπιτιού σας

Η χαμηλή υγρασία τους κρύους μήνες δεν είναι πρόβλημα μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα φυτά. Τα φυτά απολαμβάνουν επίπεδα υγρασίας περίπου 50 - 60%, οπότε κρατήστε τον υγραντήρα σας σε λειτουργία, αν έχετε έναν. Εάν δεν το κάνετε, δοκιμάστε να συγκεντρώσετε τα φυτά σας στα πιο υγρά δωμάτια του σπιτιού σας όπως τα μπάνια ή την κουζίνα ή τοποθετήστε τα πάνω σε ένα δίσκο με νερό. Όμως, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι γλάστρες δεν αγγίζουν το νερό, οπότε τοποθετήστε μερικές πέτρες στο νερό και βάλτε τα φυτά πάνω από τις πέτρες.

Clean your plants

Ευτυχώς ο ήλιος στη χώρα μας είναι επαρκής και τον χειμώνα. Αν όμως ζείτε σε ένα σπίτι που δεν είναι αρκετά φωτεινό, βεβαιωθείτε ότι μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από το λίγο φως αλλά και να παραμένουν καθαρά και χωρίς σκόνη. Κάθε δύο εβδομάδες μπορείτε να βάζετε τα φυτά σας στην μπανιέρα και χρησιμοποιείτε έναν ψεκαστήρα χειρός για να κάνετε ένα «ντους» στα φύλλα ή χρησιμοποιήστε μια υγρή πετσέτα για να σκουπίσετε τη σκόνη και τη βρομιά από αυτά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
deco  |  φυτά  |  tips  |  σπίτι  |  φθινόπωρο  | 

DECO: Τελευταία Ενημέρωση