ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: jeans, φαρδύ cardigan και μποτάκια
 

7 τρόποι να κάνετε το σπίτι σας πιο eco-friendly

Όταν φανταζόμαστε το σπίτι των ονείρων μας, οι χώροι του είναι συνήθως το επίκεντρο του οράματός μας. Σε αυτή την εικόνα ήρθε η ώρα να εντάξουμε ένα πιο οικολογικά δομημένο περιβάλλον.

Μαρία Φάντη

Τα σπίτια μας είναι κάτι περισσότερο από τσιμέντο και ξύλο. Αντιπροσωπεύουν εμάς, τον τρόπο ζωής μας, έναν τόπο όπου ξεκουραζόμαστε, αλλά και δημιουργούμε αναμνήσεις. Πρόσφατα περάσαμε περισσότερο χρόνο σκεπτόμενοι το σπίτι μας και πώς μπορεί να αντικατοπτρίζει εμάς και τις αξίες μας. Ήρθε, όμως, η ώρα να αναθεωρήσουμε και να σκεφτούμε λίγο περισσότερο το «μεγάλο» μας σπίτι. Θέλουμε ένα χώρο που να μας επιτρέπει να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και να ζούμε πιο απλά, και ταυτόχρονα να μας εμπνέει για να περνάμε τον χρόνο μας. Το σαλόνι συνήθως είναι η πρώτη περιοχή που βλέπουν οι επισκέπτες, οπότε φυσικά θέλετε να είναι όμορφο, φιλόξενο και άνετο. Ταυτόχρονα, επειδή χρησιμοποιείται πολύ, πρέπει να είναι πρακτικό, εύκολο και να διατηρείται καθαρό και ανθεκτικό. Οι αποφάσεις σχεδιασμού που λαμβάνονται εδώ συχνά καθορίζουν το ύφος για τη συνολική εσωτερική διακόσμηση του σπιτιού, οπότε αξίζει να εξεταστεί πώς τα υλικά, ο φωτισμός και το στυλ επίπλων που επιλέγετε μπορούν να περάσουν σε άλλα δωμάτια. Με τη βοήθεια της οικολογικής συνείδησης μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα όμορφο μέρος για να ζήσουμε. Καθώς μπαίνουμε σε αυτήν τη νέα εποχή προσεκτικού σχεδιασμού και διακόσμησης, οι επιλογές που κάνουμε για να βελτιώσουμε τα σπίτια μας καλλιεργούν επίσης τον κόσμο που υπάρχει πέρα από την κύρια πόρτα μας. Πλέον μπορούμε να λαμβάνουμε ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των υλικών που υπάρχουν στα σπίτια μας. Από οικολογική προοπτική, δεδομένου ότι το καθιστικό είναι ένας χώρος όπου περνάτε πολύ χρόνο, είναι σημαντικό να διατηρείται ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι και ότι η ποιότητα του αέρα είναι εξαιρετική. Ο χώρος διαβίωσης λειτουργεί συνήθως ως ζώνη μετάβασης μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Εάν το σπίτι σας έχει μεγάλα παράθυρα, τότε θα συνδέεται πιο εύκολα με τη φύση. Ακόμη, έχετε υπ’ όψιν ότι τα έπιπλα που αγοράζετε θα είναι κομμάτια που αναμένεται να διαρκέσουν για πολύ.

Choose your wood carefully

Εάν έχετε λατρέψει ένα καινούργιο έπιπλο αλλά θέλετε να βοηθήσετε στην καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών, βεβαιωθείτε ότι είναι κατασκευασμένο από ξύλο πιστοποιημένο από FSC. Αγοράζοντας έπιπλα που φέρουν τη σφραγίδα αυτού του οργανισμού, μπορείτε να εγγυηθείτε ότι έχει κατασκευαστεί από ξύλο που συλλέχθηκε σύμφωνα με τις δέκα αρχές FSC, που σημαίνει ότι είναι πολύ καλύτερο για το περιβάλλον από τα τυπικά έπιπλα.

Paint

Ένα γλυκό το κρίνουμε μόνο από την εμφάνισή του ή και από τα υλικά που έχει χρησιμοποιήσει ο ζαχαροπλάστης; Όλοι ξέρουν ότι και μόνο ένας παλιός τοίχος να βαφτεί έχει την ικανότητα να αλλάζει τη διάθεση των ενοίκων. Όμως, δεν έχει σημασία μόνο αν η βαφή θα είναι πράσινη, κόκκινη ή κίτρινη, αλλά και το τι περιέχει. Πόσο, δηλαδή, μπορεί να βλάψουν την υγεία των ενοίκων τα συστατικά που βρίσκονται μέσα στο κουτί. Τα σύγχρονα εμπορικά χρώματα συχνά περιέχουν ένα σύνθετο μείγμα πετροχημικών και άλλων χημικών. Η διαδικασία παραγωγής συμβατικών χρωμάτων είναι εξαιρετικά σπάταλη, καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ενέργειας και ορυκτών καυσίμων και δημιουργεί τοξικά απόβλητα που είναι δύσκολο να απορριφθούν με ασφάλεια. Το φθινόπωρο είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να βάψετε το σπίτι σας και ο λόγος είναι γνωστός: θα στεγνώσει πιο γρήγορα η μπογιά. Υπάρχουν στην αγορά μερικά οικολογικά πλαστικά χρώματα υψηλής ποιότητας. Είναι φιλικά προς το περιβάλλον και τον χρήστη καθώς πληρούν τα κριτήρια του οικολογικού σήματος Eco-label της Ε.Ε. Τα χρώματα αυτά είναι σχεδόν άοσμα και δεν περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες. Έτσι μπορείτε να βάψετε με αυτά ακόμα και τους τοίχους του παιδικού δωματίου άφοβα. Σε περίπτωση που λερωθεί κάποιος τοίχος που έχει βαφτεί με τέτοια μπογιά, πλένεται πολύ εύκολα και έχει και μεγάλη αντοχή στο πολύ συχνό πλύσιμο.

Avoid carpets

Εάν θέλετε να είστε όσο το δυνατόν πιο φιλικοί προς το περιβάλλον, ενώ ανακαινίζετε το σπίτι σας, αποφύγετε το χαλί. Γεμάτο με χημικές ουσίες και ρύπους, όχι μόνο βλάπτει τον πλανήτη όταν κατασκευάζεται, αλλά επίσης απελευθερώνει όλα τα είδη τοξινών στο σπίτι σας κατά τη διάρκεια της ζωής του. Επιπλέον, ακόμη και το πιο ανθεκτικό χαλί διαρκεί μόνο μία δεκαετία, μετά το τέλος της οποίας πρέπει να αντικατασταθεί.

Let the light in

Η αύξηση του φυσικού φωτός όχι μόνο θα ενισχύσει την πρόσληψη των βιταμινών D και B από τον οργανισμό μας, αλλά έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει την ενέργειά μας. Εάν εργάζεστε από το σπίτι, προσπαθήστε να τοποθετήσετε το γραφείο σας κοντά σε ένα παράθυρο για περισσότερη διάθεση.

Enviromentally friendly 

Εκτός από την αισθητική ομορφιά που προσφέρουν, τα vintage έπιπλα έχουν μεγάλα περιβαλλοντικά οφέλη. Κατ’ αρχάς, δεν πετάτε τα έπιπλα σε χωματερές και μέρη συλλογής σκουπιδιών. Είναι πιο υγιεινά για το σπίτι σας - καθώς τα έπιπλα αυτά έχουν σταματήσει να απελευθερώνουν τους τοξικούς καπνούς που υπάρχουν στο φινίρισμα και τις κόλλες. Όπως γνωρίζουμε, οι περισσότεροι ρύποι στα σπίτια μας δεν είναι αμελητέοι. Εάν κάποιο έπιπλό σας χρειάζεται αποκατάσταση, χρησιμοποιήστε φυσικά υλικά όπου είναι δυνατόν ή συζητήστε το με έναν τεχνίτη που θα μπορέσει να σας το επαναφέρει.

Add plants to your home

Τα φυτά εσωτερικού χώρου βγάζουν διοξείδιο του άνθρακα και το μετατρέπουν σε οξυγόνο. Απορροφούν επίσης πολλές επιβλαβείς τοξίνες και ρύπους, καθαρίζοντας τον αέρα. Έτσι, για έναν απλό και κομψό τρόπο ενίσχυσης του πρασίνου στο σπίτι σας, προσθέστε ένα ή δύο φυτά εσωτερικού χώρου σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας.

Get smart at home

Και κάπου εδώ έρχεται η τεχνολογία να βοηθήσει στο περιβάλλον αλλά και εμάς. Κάντε το σπίτι σας πιο βολικό και ζήστε άνετα με έξυπνες συσκευές. Ο έλεγχος της κατανάλωσης της ενέργειας σε κάθε σπίτι και κάθε κτήριο, μπορεί να συμβάλει, εκτός από την εξοικονόμηση χρήματος, στην επίτευξη των εθνικών ενεργειακών και περιβαλλοντικών υποχρεώσεων της Κύπρου και να έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Ένα έξυπνο σπίτι είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον σε σχέση με τα συμβατικά σπίτια, αφού οι ιδιοκτήτες του μπορούν να παρακολουθήσουν την ενεργειακή κατανάλωση στο οικιακό περιβάλλον κι έτσι να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας. Ο ιδιοκτήτης ενός έξυπνου σπιτιού μπορεί μέσω του smartphone ή του tablet του να ελέγξει ανά πάσα στιγμή, απ’ όπου κι αν βρίσκεται, όλες τις ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές που έχει συνδέσει στο σύστημα αυτοματισμού Smart Home που έχει εγκατεστημένο, είτε για να τις ενεργοποιήσει είτε για να τις απενεργοποιήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
deco  |  eco-friendly  |  σπίτι  | 

DECO: Τελευταία Ενημέρωση