ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Co-ord φόρμες, sneakers και teddy παλτό
 

Mαύρα στίγματα: Πώς και γιατί δημιουργούνται στην επιδερμίδα

Σίγουρα η εμφάνιση τους σε έχει ενόχληση κάποια στιγμή

Είναι λογικό, όταν προσέξουμε ένα μαύρο στίγμα στην επιδερμίδα του προσώπου να μας ενοχλήσει και να θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτό όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, όμως, γιατί δημιουργούνται και τι είναι αυτό που προκαλεί την εμφάνιση αυτών των τόσο ενοχλητικών σημαδιών;

Πώς σχηματίζονται τα μαύρα στίγματα;

Μιλώντας καθαρά από «τεχνική πλευρά», πρόκειται για έναν τύπο ακμής. Τα μαύρα στίγματα σχηματίζονται στους πόρους. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα κανάλι που ξεκινά κάτω από το δέρμα και ανοίγει στην επιφάνεια του.

Είναι το σημείο από το οποίο απελευθερώνεται το σμήγμα, δηλαδή η φυσική λιπαντική ουσία του δέρματος. Υπάρχουν εκατομμύρια πόροι που καλύπτουν το σώμα μας και ο κάθε ένας από αυτούς έχει έναν αδένα που παράγει σμήγμα. Αυτό «ταξιδεύει» έως το άνοιγμα του πόρου και υπό φυσιολογικές συνθήκες λειτουργεί ως ενυδατικό για το δέρμα και τα μαλλιά. Την ίδια στιγμή, τα νεκρά κύτταρα εξωθούνται μέσω των πόρων.

Μερικές φορές, ωστόσο, παρατηρείται υπερβολική έκκριση σμήγματος που παγιδεύεται μέσα στους πόρους και σε συνδυασμό με τα νεκρά κύτταρα, συσσωρεύονται μέσα σ’ αυτούς έως την επιφάνεια της επιδερμίδας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την «απόφραξη», η οποία οδηγεί σε μεγαλύτερη συσσώρευση σμήγματος με αποτέλεσμα να εμφανίζονται στην επιφάνεια του δέρματος τα μαύρα ή λευκά στίγματα.

Τα εν λόγω στίγματα, μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε, αλλά εντοπίζονται συχνότερα στις περιοχές με τους περισσότερους αδένες λίπους, όπως για παράδειγμα η πλάτη, το στήθος και το πρόσωπο. Ενδέχεται να προκαλέσουν ακόμη και ουλές στο δέρμα, οι οποίες είναι πιθανόν να σχετίζονται με έναν τύπο ακμής που ονομάζεται φαγεσωρική ακμή (ακμή που προκαλείται από φραγμένους πόρους).

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε την εμφάνιση τους;

Αν και υπάρχουν αρκετές θεραπείες, για τις οποίες θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό, καθώς κάθε τύπος δέρματος είναι διαφορετικός, η πιο κοινή συμβουλή και γι’ αυτό που όλοι ανεξαιρέτως θα πρέπει να φροντίσουμε, είναι η πολύ καλή προστασία από τις ηλιακές ακτίνες. Κάτι το οποίο πετυχαίνετε, με την καθημερινή χρήση αντηλιακής κρέμας με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30, ενώ εξίσου σημαντικό είναι να ανανεώνουμε την αντηλιακή κάθε 2-3 ώρες.

Επίσης, εάν πρόκειται να είστε εκτεθειμένες στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα και ειδικότερα από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα, τότε θα πρέπει να φοράτε και καπέλο για περισσότερη προστασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

BEAUTY: Τελευταία Ενημέρωση