
Το Ηνωμένο Βασίλειο,μετά από 47 χρόνια, αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου.
Η πρωθυπουργική κατοικία έχει φωταγωγηθεί με τα χρώματα της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και άλλα κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο του Λονδίνου.
Στην πλατεία που βρίσκεται μπροστά στο κοινοβούλιο, είναι συγκεντρωμένο πλήθος κόσμου με σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου, συμμετέχοντας σε εορταστική εκδήλωση που διοργάνωσε το κόμμα του Brexit και η καμπάνια Leave means Leave.
Σε μία μεγάλη οθόνη που στήθηκε από τους διοργανωτές προβλήθηκε βίντεο με μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Βρετανίας ως μέλους της ΕΕ, μέχρι και το Brexit.
Μία αυτοσχέδια χάρτινη μινιατούρα του Big Ben είχε στηθεί, με κολλημένο το σύνθημα «Κάντο Borris», και κάποιοι χτυπούσαν κουδούνια και ντραμς για να σημάνουν συμβολικά την έξοδο της Βρετανίας. 'Αλλοι, τυλιγμένοι με τις βρετανικές σημαίες, ή με κοστούμια στα χρώματα της σημαίας χόρευαν υπό τη μουσική του Τομ Τζόουνς και των Κουίν.
Σε tweet αμέσως μετά τη στιγμή του Brexit ο πρωθυπουργός Borris Johnson έκανε λόγο για «εντυπωσιακό σημείο καμπής στο βίο της χώρας», καλώντας τους πολίτες να ενωθούν για να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται και να απελευθερώσουν τη δυναμική ολοκλήρου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Λίγο αργότερα ακολούθησε tweet του υπουργού Εξωτερικών Dominic Raab, ο οποίος σχολίασε ότι οι Βρετανοί είναι «φιλόδοξοι, με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον, ως κύριοι του πεπρωμένου τους και δύναμη καλού στον κόσμο».
Να θυμίσουμε πως το Brexit έγινε βάση της Συμφωνίας Αποχώρησης στην οποία κατέληξαν ο Borris Johnson και οι διαπραγματευτές των Βρυξελλών, συμφωνία που καλύπτει το ζήτημα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου, το χρηματικό πόσο που θα πρέπει να καταβάλει το Λονδίνο έναντι ειλημμένων υποχρεώσεων και το θέμα της ρύθμισης των συνόρων μεταξύ Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.
Η Συμφωνία Αποχώρησης περιλαμβάνεται στο σχετικό νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε οριστικά στις 22 Ιανουαρίου από το βρετανικό κοινοβούλιο και στις 29 του μήνα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τίθεται πλέον σε εφαρμογή, η συμφωνηθείσα μεταβατική περίοδος, η οποία θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Η ημερομηνία λήξης δεν έχει αλλάξει παρά το γεγονός ότι τελικά χρειάστηκαν δέκα μήνες περισσότεροι για το Brexit σε σχέση με την 29η Μαρτίου 2019 που είχε οριστεί αρχικά ως ημερομηνία εξόδου (κατόπιν της έναρξης της διαδικασίας εξόδου υπό το Άρθρο 50 από την πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου ΒασιλείουTheresa May.
Όπως ήταν αναμενόμενο, λίγες ώρες μετά το Brexit, τα social media κατακλείστηκαν από post με το αντίστοιχο hashtag. Δείτε στην συνέχεια μερικά tweets που μας τράβηξαν την προσοχή... και μας δείχνουν ποιο είναι το mood της ημέρας.
Whether #BrexitDay invokes feelings of delight, despair or indifference for you, I hope this short clip brings a smile to your face pic.twitter.com/igGlrsQvKP
— TheFastShow (@TheFastShow1) January 31, 2020
Yeap. That pretty much sums it up #BrexitShambles #BrexitChaos pic.twitter.com/wsWzdtHDC4
— Zan (@foxysynt) January 15, 2019
Still European, always European
This sticker has been on my wall since 98 & I swore I wouldn’t remove it until we’d left the EU.
— James Spivey (@JamesSpivey1) January 31, 2020
Happy Independence Day everyone. #BrexitDay pic.twitter.com/rUlIJmJMfX
I felt a great disturbance in the Force, as if millions of voices suddenly cried out in terror and were suddenly silenced. I fear something terrible has happened.#BrexitDay pic.twitter.com/3ptd13tHSG
— Phlegm Clandango (@Cain_Unable) January 31, 2020
It's #BrexitDay and the signs to the celebrations are up early. pic.twitter.com/goD4hq8H0V
— Ian Duhig (@ianduhig) January 31, 2020
Με πληροφορίες από Kathimerini.com.cy