ΥΓΕΙΑ

Προστάτεψε το δέρμα σου από τον καρκίνο και το μελάνωμα!


Σίγουρα όλοι και όλες ζηλεύουμε τα ηλιοκαμένα δέρματα που γυαλίζουν και δείχνουν την επιδερμίδα μας πιο σφριγηλή. Μάλιστα θεωρείται και σύμβολο ομορφιάς και σεξουαλικότητας το μαυρισμένο κορμί που προβάλλει μέσα από τα καλοκαιρινά μας ρούχα...

Από την άλλη, ακούμε διαρκώς πως ο ήλιος προξενεί βλάβες στο δέρμα, μας γερνάει πιο γρήγορα αλλά μπορεί να απειλήσει και την ίδια μας τη ζωή μέσω του μελανώματος ή του καρκίνου του δέρματος.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι μια από τις σοβαρότερες μορφές καρκίνου και  ιδιαίτερα επικίνδυνος για τη ζωή του ατόμου. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου συχνά κληρονομείται καθώς τα γονίδιά μας παίζουν σημαντικό ρόλο στον καρκίνο του δέρματος.

Σήμερα o καρκίνος του δέρματος αποτελεί το 3% του συνόλου όλων των κακοηθειών ευθύνεται για το 80% των θανάτων από όλους τους δερματικούς καρκίνους και είναι δε πολύ συχνός σε χώρες με αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία όπως η Κύπρος και η Ελλάδα.

Η αποφυγή της αλόγιστης και απότομης έκθεσης στον ήλιο κυρίως από άτομα με ανοικτόχρωμα δέρματα , η σωστή  και συχνή χρήση αντιηλιακού με ψηλό δείκτη προστασίας SPF >30,50, καθώς και η προστασία ιδιαίτερα των παιδίων με καπέλα , ενδύματα και αντιηλιακά είναι απαραίτητα  μέτρα για την υπεράσπιση του δέρματος από ένα «φίλο» που δεν διστάζει να δείξει τα δόντια.

Αυτοεξέταση του δέρματος
Ο καθένας μπορεί να προσβληθεί από καρκίνο του δέρματος , ανεξάρτητα από το χρώμα του .Όταν εντοπιστεί νωρίς, έχει μεγάλες πιθανότητες να θεραπευτεί. Μπορείτε να εντοπίσετε τον καρκίνο του δέρματος νωρίς ακολουθώντας τις συμβουλές των δερματολόγων για τον έλεγχο του δέρματός σας. Αν παρατηρήσετε ένα σημείο που είναι διαφορετικό από άλλα, ή που αλλάζει, αν υπάρχει κνησμός ή αιμορραγία, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού για να δείτε έναν δερματολόγο.

1. Εξετάστε το σώμα σας μπροστά και πίσω στον καθρέφτη, στη συνέχεια, κοιτάξτε δεξιά και αριστερά με τα χέρια σας ανυψωμένα.

2. Λυγίστε τους αγκώνες και κοιτάξτε προσεκτικά τους βραχίονες, τις μασχάλες και τις παλάμες.

3. Κοιτάξτε τις πλάτες , τους χώρους μεταξύ των ποδιών σας και τα πέλματα των ποδιών σας.

4. Ελέγξτε το πίσω μέρος του λαιμού και του τριχωτού της κεφαλής με έναν καθρέφτη χεριών. Κρατήστε δεμένα τα μαλλιά για μια πιο προσεκτική εξέταση.

Τέλος, ελέγξτε την πλάτη και τους γλουτούς με ένα καθρέφτη.

Επιπλέον, χρειάζεται και εμείς να μάθουμε να προστατεύουμε το δέρμα μας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου σε 3 απλά βήματα.

1. Προστάτευσε το δέρμα σου στον ήλιο με τη χρήση κατάλληλης αντηλιακής προστασίας
2. Έλεγξε τις ελιές σου 
3. Υιοθέτησε σωστή συμπεριφορά κάτω από τον ήλιο, που σημαίνει πως ξαναβάζεις αντηλιακό όταν βγαίνεις από τη θάλασσα και αποφεύγεις την έκθεσή σου τις μεσημεριανές ώρεςTags: καρκίνος, δέρμα, ομορφιά, μελάνωμα, γυναίκα, προστασία, omorfia, ilios, kalokairi, καλοκαίρι, ήλιος

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)