ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

H Στέλλα Γεωργιάδου είναι μια μοντέρνα Κλεοπάτρα


Τη συνάντησα μια βροχερή μέρα στην οικογενειακή της φάρμα και μου έμαθε πόσο αξιαγάπητα ζώα είναι τα γαϊδουράκια. Πόσο τα αγαπάει και πόσο την αγαπούν. Πριν από τη μέρα αυτή δεν έτυχε να τη γνωρίσω, δεν είχα εικόνα για τον χαρακτήρα της. Έμαθα για τη νέα στοφή στην καριέρα και τη ζωή της από τα βραβεία Γαστρονόμος, όπου η Golden Donkeys Farm πήρε το βραβείο Καινοτομίας για την παραγωγή προϊοντων από γάλα γαϊδούρας. Ήθελα να μάθω περισσότερα, μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Την πήρα, λοιπόν, τηλέφωνο και μου απάντησε ψηθυριστά: «Μπορώ να σε πάρω σε λίγο γιατί είμαι στη βιβλιοθήκη;». Απόρησα. Μέσα από τη συζήτησή μας, όμως, έμαθα τον λόγο που βρισκόταν εκεί, όπως και πολλά άλλα πράγματα για την ίδια. Τώρα έχω εικόνα για τη Στέλλα: δυναμική, θυελλώδης, έξω καρδια. 

της Ειρήνης Χριστοφόρου

Από το Ποσειδώνιο και τις άλλες μεγάλες πίστες της Αθήνας σε αγρόκτημα και στην εκτροφή γαϊδουριών. Πώς προέκυψε αυτή η στροφή στην καριέρα σου;

Ένιωσα ότι έπρεπε να κάνω και κάτι άλλο στη ζωή μου. Βλέπεις, ήμουν για χρόνια στην Αθήνα, έκανα αρκετά πράγματα στον χώρο της μουσικής, ένιωσα ικανοποιημένη, οπότε κάποια στιγμή είπα θα κάνω κάτι άλλο. Στη στιγμή αυτή ήρθε η πρόταση από τον αδελφό μου, που μια μέρα συζητούσαμε όλη αυτή την ανησυχία που είχα και μου εισηγήθηκε «δεν έρχεσαι στην Κύπρο να κάνουμε κάτι μαζί;». Έτσι ήρθα πίσω στην Κύπρο για μίαν άλλη αρχή.

Ονειρευόσουν από μικρή να γίνεις τραγουδίστρια;

Δεν ονειρευόμουν να γίνω τραγουδίστρια, τραγουδούσα από μικρή. Ήμουν στη χορωδία του σχολείου και σε όλες τις χορωδίες, μεγάλωσα με ένα μικρόφωνο στο χέρι (γέλια). Δεν το είχα ως παιδί απωθημένο, να κρατάω μια βούρτσα και να κάνω ότι κρατώ μικρόφωνο και να τραγουδώ. Κρατούσα στην πραγματικότητα μικρόφωνο. Όλα πήραν μια ρόη και έγινε αυτό που έγινε από μόνο του. Κάτι σαν κάρμα.

Έχεις ακολουθήσει κάποια σπουδή σχετική με τη μουσική;

Βεβαίως! Έκανα κιθάρα, πιάνο, αρμόνιο και θεωρία μουσικής στο Εθνικό Ωδείο. Εκανα μουσικές σπουδές, δεν ήρθα από το ουρανό (γέλια).

Νιώθεις ότι το λαϊκό τραγούδι πλέον δεν έχει τους τραγουδιστές που του αρμόζει να το αντιπροσωπεύουν, όπως στο παρελθόν;

Όχι. Πιστεύω ότι υπάρχουν μεγάλα τραγούδια, εκπληκτικοί τραγουδιστές και μεγάλοι συνθέτες, απλά πλέον είναι πάρα πολλοί και μέσα από αυτούς πρέπει να ξεχωρίσουν αυτοί που είναι πραγματικά οι καλύτεροι. Είναι στην κρίση και στη διάθεσή μας να ξεχωρίσουμε τα πιο ποιοτικά και καλά τραγούδια. Αλλάζει η εποχή, αλλάζει το ύφος και το τραγούδι έχει εκμοντερνιστεί.

Πόσα χρόνια βρίσκεσαι μόνιμα στην Κύπρο;

Είμαι τώρα οχτώ χρόνια.

Μίλα μου λίγο για τη φάρμα. Πώς περνάς τη μέρα σου;

Πρώτα απ’ όλα να σου πω ότι νιώθω ευτυχισμένη! Η φύση και τα ζώα είναι η άλλη μου αγάπη, πέρα από το τραγούδι και τη μουσική. Είμαι σ’ ένα χώρο οικείο για μένα, δεν κάνω κάτι τελείως άγνωστο, γιατί πάντα είχα σχέση με τα ζώα και τώρα με τα γαϊδουράκια. Είναι ένα ξύπνημα ζωής, μία άλλη ζώη, παράλληλη. Ζω δύο ζωές δηλαδή: μία που είναι το τραγούδι με τη λάμψη του και μία άλλη στο χωριό, στη φάρμα, δίπλα στα ζώα και στην επιχείρηση. Γιατί πίσω από όλο αυτό υπάρχει μία επιχείρηση, το πάρκο. Έχω αναλάβει το μάρκετινγκ.

Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τη φάρμα;

Από την πρώτη μέρα που ανοίξαμε και οργανώσαμε το πρώτο μας φεστιβάλ για να μας γνωρίσει ο κόσμος και να μάθει τι ακριβώς κάνουμε, η φάρμα με τα γαϊδουράκια έχει αγαπηθεί κι έρχονται άνθρωποι απ’ όλη την Κύπρο, αλλά και επισκέπτες από το εξωτερικό, ειδικά το καλοκαίρι. Είναι ένας χώρος ειδικά διαμορφωμένος για να έρχονται οι οικογένειες και να περνάνε όμορφα τον χρόνο τους, να μαθαίνουν τα παιδιά την ιστορία του γαϊδουριού και την παράδοση και οι πιο παλιοί να τα θυμούνται όλα αυτά. Είναι στην ουσία ένας χώρος που συνδέει την παλιά με τη νέα ιστορία.

Τι μπορεί να κάνει ένας επισκέπτης στη φάρμα; Πώς περνάει εκεί τη μέρα του, πέραν από το να δει τα γαϊδουράκια; Έχετε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα;

Γίνονται οργανωμένες επισκέψεις από σχολεία, για να μάθουν τα παιδιά, όπως σου έχω αναφέρει, την ιστορία των γαϊδουριών και την προσφορά τους. Για εταιρείες διοργανώνουμε παιχνίδια «team building» που έχουν μεγάλη επιτυχία και τις Κυριακές στο εστιατόριο της φάρμας ετοιμάζουμε παραδοσιακό κυπριακό φαγητό. Επίσης, διοργανώνουμε πάρτι, γάμους και το καλοκαίρι οργανωμένες εκδρομές για τους τουρίστες.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία έξαρση όσον αφορά στο γάλα γαϊδούρας. Πόσο σημαντικό είναι τελικά για την υγεία μας;

Το γάλα γαϊδούρας είναι γνωστό από τα πολύ παλιά χρόνια, εξού και η Κλεοπάτρα, η οποία γνώριζε τα οφέλη του κι έκανε μπάνιο μέσα σ’ αυτό. Είναι, λοιπόν, γνωστό για την ιδιότητά του να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Είναι ευεργετικό για το άσθμα, τα δερματικά προβλήματα και τον κοχίτη. Ο κόσμος έχει ανακαλύψει τι προσφέρει και όλο και πιο πολύ το αναζητά. Ειδικά τώρα με την έξαρση της γρίπης.

Πέραν από την παραγωγή γάλακτος έχετε δημιουργήσει και μια σειρά από προϊόντα ομορφιάς.

Έχουμε δημιουργήσει μια σειρά προϊόντων για περιποίηση προσώπου, σώματος και μαλλιών με την επωνυμία Cleopatra’s, τα οποία περιέχουν συστατικά από γάλα γαϊδούρας αλλά και μια σειρά από άλλα προϊόντα, όπως σοκολάτα, καραμέλες για τον λαιμό, μπισκότα κι ένα εκπληκτικό λικέρ.

Έχετε ακολουθήσει κάποια μαθήματα για την παραγωγή των προϊόντων αυτών; Χρειάζεται κάποια ειδίκευση;

Τα προϊόντα δεν τα παράγουμε εμείς. Συνεργαζόμαστε με κάποιες εταιρείες που εξειδικεύονται σε αυτά, τους προμηθευτούμε με το γάλα γαϊδούρας και τα φτιάχνουν για εμάς, βάσει των δικών μας προδιαγραφών και ζητούμενων.

Σκέφτεστε κάποια στιγμή να πάρετε τα συγκεκριμένα προϊόντα ομορφιάς έξω από τα σύνορα της Κύπρου;

Ναι. Συμμετέχουμε σε διεθνείς εκθέσεις και πρέπει να σου ομολογήσω ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Απλά το γάλα γαϊδούρας είναι λίγο, δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή ώστε να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες ποσότητες κι αυτό είναι ένα θέμα που δεν μπορούμε εύκολα να λύσουμε. Κάθε γαϊδουρίτσα δίνει μόνο ένα λίτρο γάλα την ημέρα. Ας σημειώσουμε πρώτον, πως δεν χρησιμοποιούμε ορμόνες για μεγαλύτερη παραγωγή και δεύτερον, πως από αυτό το γάλα πρέπει να ταΐσει πρώτα το νεογέννητό της.

Ζεις στην πόλη ή στην επαρχία;

Στην πόλη. Μου αρέσει η επαρχία, με ηρεμεί, αλλά δεν θα μπορούσα να ζήσω μόνιμα εκεί. Είμαι κοινωνικό άτομο, μου αρέσει να βγαίνω έξω, θέλω να μπορώ ανά πάσα στιγμή να ικανοποιώ τις επιλογές μου, να πάω ένα σινεμά, ένα θέατρο, να αναμειγνύομαι με ανθρώπους.

Άρα δεν είσαι γυναίκα της επαρχίας.

Δεν θα το έλεγα. Είμαι όμως σχεδόν όλη τη μέρα στη φάρμα, κοντά στη φύση και στα ζώα και παίρνω αυτά που έχω ανάγκη. Αυτή η επαφή με τη φύση με επαναφορτίζει, με αναζωογονεί. Διανύω μία πολύ όμορφη περίοδο στη ζωή μου, μία ηρεμία, μία ευτυχία, τις οποίες μου προσφέρει η φάρμα. Δημιουργώ, κάνω πολλά πράγματα.

Πώς σ’ έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση;

Από την Ελλάδα έφυγα προτού ξεσπάσει η κρίση, το είχα όμως διαισθανθεί, το έβλεπα να έρχεται. Εκλάμβανα από παντού μία ανησυχία και τότε ήταν που θορυβήθηκα και είπα «θέλω μια βάση, κάτι στερεό». Όταν ήρθα στην Κύπρο, δύο χρόνια αργότερα έγινε το κούρεμα και η κατάρρευση των τραπεζών. Ευτυχώς εδώ έχουμε τον τουρισμό και το πάρκο μας έχει αρκετή επισκεψιμότητα από τουρίστες κι αυτό μας βοήθησε να αντεπεξέλθουμε στις δύσκολες στιγμές, ομαλά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είχαμε απώλειες, γιατί είχαμε απώλειες, όπως όλοι άλλωστε. Εμείς, εκτός από το προσωπικό μας στη φάρμα, έχουμε και όλα αυτά τα ζώα τα οποία πρέπει να φροντίζουμε, αφού εξαρτώνται από εμάς.

Είσαι ανήσυχο πνεύμα;

Πάρα πολύ (γέλια). Δεν έχω σταματημό.

Πώς πήρες την απόφαση, μετά τα σαράντα σου, να επιστρέψεις στα βιβλία;

Ήταν κάτι που το ήθελα πάρα πολύ, χρόνια τώρα. Δεν μου δόθηκε η ευκαιρία στην Αθήνα με όλα τα τρεχάματα, κι έτσι πήρα την απόφαση και είπα «τώρα είναι η ώρα, έχω τον χρόνο και, το πιο σημαντικό, τη διάθεση». Έτσι μπήκα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και σπουδάζω Ελληνικό Πολιτισμό-Φιλολογία και νιώθω ευλογημένη που μπορώ να το κάνω. Είναι κάτι που χρωστούσα στον εαυτό μου.

Σε φοβίζει ο χρόνος;

Νομίζω πως όχι. Δεν τον καταλαβαίνω. Με καταλαβαίνετε εσείς που με βλέπετε (γέλια), εγώ όχι. Εξακολουθώ να έχω όνειρα, να μην το βάζω κάτω, και αν με ρωτήσεις πόσων χρονών είμαι θα σου απαντήσω αυθόρμητα «εικοσιπέντε». Δεν καταλαβαίνω τι βλέπετε εσεις (γέλια)!

Κι εμείς εικοσιπέντε σε βλέπουμε. Είμαστε ό,τι αισθανόμαστε!

Ακριβώς. Είμαστε ό,τι αισθανομαστε! Σίγουρα βλέπω μια φθορά του χρόνου, απόλυτα φυσιολογικό, όμως δεν τα βάζω με τον χρόνο, είναι μέσα στη ροή της ζωής. Στο τέλος όλοι θα μεγαλώσουμε.

Πώς διατηρείς αυτά τα καλλίγραμμα πόδια που μέχρι και η Ελένη Μενεγάκη έχει σχολιάσει πρόσφατα στην εκπομπή της;

Δεν ξέρω για ποιο λόγο, πάντα έλεγαν για τα πόδια μου.

Όμορφα, λεπτά και ψηλά. Γυμνάζεσαι για να διατηρείς το σώμα σου;

Γυμνάζομαι όσο όσο, δεν είμαι φαν της γυμναστικής, αλλά των σπορ. Θα κολυμπήσω, θα παίξω τένις, θα περπατήσω, θα ανέβω σε βουνά… Σπάνια θα περάσει η μέρα και να μην κάνω πράγματα με ενέργεια.

Είσαι δηλαδή άτομο με πολλή ενέργεια;

Πάρα πολύ.

Ποια είναι η ρουτίνα περιποίησής σου;

Καθημερινά ενυδατώνω το πρόσωπό μου και κάνω τα βασικά, όπως μάσκα με εκατό τις εκατό γάλα γαϊδούρας μία φορά την εβδομάδα - φυσικό προϊόν, που θρέφει το δέρμα μου. Ακολουθεί η σειρά προϊόντων με γάλα γαϊδούρας. Από τα αγαπημένα μου είναι ο ορός.

Τι πρέπει να έχει οπωσδήποτε μία γυναίκα στην τσάντα της;

Το λιπ γκλος της, δίνει λάμψη και ζωή στα χείλη. Γιατί τα χείλη είναι το επίκεντρο στο πρόσωπό μας, μιλάνε, κινούνται, εκφράζονται.

Πώς θα χαρακτήριζες τη Στέλλα με τρία επίθετα;

Πεισματάρα, ταξιδιάρα, δραστήρια.            

Έχεις πληγωθεί από τη ζωή;

Ζωή είναι, έχει τα πάνω και τα κάτω της, τα τυχερά και τα μη τυχερά της. Σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο το πώς αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις, πόσο αφήνουμε τον εαυτό μας να σκύβει ή το παίρνουμε σθεναρά και προχωρούμε. Είναι θέμα επιλογής να πεις «δεν μασάω» στα δύσκολα. Πάντα στη ζωή μου αυτό έκανα, τα δύσκολα δεν τα φοβήθηκα ποτέ.

Αντιμετωπίζεις, δηλαδή, τις καταστάσεις με αισιοδοξία;

Όχι μόνο με αισιοδοξία, αλλά και θετικότητα. Συνέβη αυτό, το λύνω, πάω παρακάτω και σε λίγο καιρό δεν θα το έχω μπροστά μου.

Ο έρωτας τι ρόλο παίζει στη ζωή σου;

Ο έρωτας είναι ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή κάθε ανθρώπου, όπως και στη δική μου.

Έχεις ερωτευτεί παράφορα;

Και έχω ερωτευτεί παράφορα και με έχουν ερωτευτεί παράφορα. Είναι ένας τομέας στη ζωή μου για τον οποίο νιώθω πάρα πολύ ικανοποιημένη και όμορφα. Είμαι από τους τυχερούς ανθρώπους που έζησαν το απόλυτο.

Αν τώρα σου έκανε πρόταση μία μεγάλη δισκογραφική εταιρεία για έναν νέο δίσκο, θα τα παρατούσες όλα και θα έφευγες; Θα άφηνες αυτό που κάνεις και τη φάρμα;

Όχι, δεν θα τα παρατούσα. Έχω δεθεί πάρα πολύ με αυτό, είναι πλέον ο τρόπος ζωής μου, μου δίνει ισορροπία. Βέβαια θα το συζητούσα, δεν θα το άφηνα έτσι γιατί αγαπώ και το τραγούδι και θα έβρισκα τρόπο να το συνδυάσω χωρίς να παρατούσα αυτό που

που έχει σάρκα και οστά, κάτι δικό μου, της οικογένειάς μου. Το τραγούδι είναι αέρας, σήμερα έχεις επιτυχία αύριο όμως όχι και είσαι γεμάτος άγχος για το τι θα κάνεις. Είναι πολύ δύσκολο επάγγελμα, παρόλο που φαίνεται εύκολο και λαμπερό. Πίσω από τη λάμψη υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια.

Πόσο σημαντική είναι η οικογένεια για σένα;

Πάρα πολύ σημαντική. Η οικογένεια είναι η βάση μας, η αρχή και το τέλος μας, είναι τα πάντα. Είμαι πραγματικά πάρα πολύ ευγνώμων που έχω την οικογένειά μου και από τον καιρό που επέστρεψα στην Κύπρο με αγκάλιασαν και είμαστε και πάλι όλοι μαζί και δημιουργούμε. Ειδικά με τον αδελφό μου, που είναι το κεφάλι όλου αυτού του επιτεύγματος.

Ποιο είναι το μότο σου;

Μέτρον άριστον. Είναι για μένα στη ζωή μου η αρχή μου. Πιστεύω πως αν κρατάς ένα μέτρο στη ζωή σου, θα είσαι στα όρια της ευτυχίας, θα έχεις μια σταθερότητα.

Πες μου έναν προορισμό-απωθημένο που δεν έχεις εκπληρώσει ακόμη.

Χρόνια τώρα θέλω να ταξιδέψω στη Γαλλική Πολυνησία, ένα πολύ μακρινό ταξίδι, όμως δεν βρίσκω κάποιο για να έρθει μαζί μου (γέλια). Ίσως τελικά το κάνω και μόνη μου, δεν το αποκλείω. Είναι μια τρέλα, αλλά μπορεί και να το κάνω.

Ποια τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Στην καλλιτεχνική μου πλευρά ετοιμάζω ένα νέο τραγούδι, το οποίο θα είναι έτοιμο λίγο πριν το καλοκαίρι. Όσο για τη φάρμα είμαστε πάντα σε μια αναζήτηση. Να εξελίξουμε τα προϊόντα μας και να διευρύνουμε την γκάμα μας. Προσωπικά σχέδια έχω τα ταξίδια. Μου αρέσει πολύ να ταξιδεύω. Θέλω τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο να πηγαίνω σ’ έναν μακρινό προορισμό, να γνωρίζω νέους πολιτισμούς με άλλες κουλτούρες.


Tags: στέλλα γεωργιάδου, golden donkeys farm