VIRAL

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού: 8 ταινίες αφιερωμένες στην Ημέρα

Δέσποινα Άσπρου


Η Παγκόσμια Hμέρα κατά του Ρατσισμού, έρχεται να μας θυμίσει τα τραγικά γεγονότα της 21ης Μαρτίου του 1960, όταν 70 μαύροι φοιτητές που διαδήλωναν μαζί με χιλιάδες άλλους διαδηλωτές κατά του Απαρτχάιντ στην πόλη Σάρπβιλ της Νοτίου Αφρικής, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές, έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς της αστυνομίας.

Το 1966, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την ημέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Τιμώντας την Παγκόσμια Hμέρα κατά του Ρατσισμού και συνειδητοποιώντας -δυστυχώς- πως το φαινόμενο παραμένει επίκαιρο, ψάξαμε και βρήκαμε 10 ταινίες που "μιλούν" για διάφορες μορφές ρατσισμού και μας κάνουν να αντιληφθούμε ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι και ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό.

Δείτε 8 χαρακτηριστικές κινηματογραφικές δημιουργίες που αναφέρoνται στον ρατσισμό:

1."12 Years a Slave": Ενας ελεύθερος μαύρος, ζούσε στη Νέα Υόρκη μέχρι τη στιγμή που ξαφνικά απήχθη και πουλήθηκε ως σκλάβος. Ο Solomon που βρέθηκε αντιμέτωπος με την σκληρότητα αλλά ταυτόχρονα και την καλοσύνη του ιδιοκτήτη του, αγωνίστηκε για να παραμείνει ζωντανός και να διατηρήσει όση αξιοπρέπειά του είχε μείνει. Δώδεκα ολόκληρα χρόνια θα ζήσει αυτό το Γολγοθά, κατά τη διάρκεια των οποίων είχε την ευκαιρία να γνωρίσει έναν Καναδό, που θα του αλλάξει τη ζωή μια για πάντα. 

2."The Hate U Give": Η υπόθεση του έργου το οποίο διατυπώνει ένα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο για τις καταβολές και την ταυτότητα του εκάστοτε ατόμου, αφορά την Starr Carter την οποία ενσαρκώνει η Amanda Stenberg. Η ηρωίδα ταλαντεύεται συνεχώς ανάμεσα σε δύο κόσμους: δηλαδή σε αυτόν των φτωχών, και κυρίως των έγχρωμων, και της γειτονιάς όπου ζει, και σ’ εκείνον των πλούσιων, κατά βάση λευκών, του σχολείου όπου φοιτά. Η εύθραυστη ισορροπία μεταξύ των διαφορετικών αυτών περιβαλλόντων δοκιμάζεται όταν η Starr γίνεται μάρτυρας του βίαιου θανάτου του παιδικού της κολλητού εν ονόματι Khalil από έναν αστυνομικό. Από εκεί και έπειτα αρχίζει ένα ντόμινο εξελίξεων το οποίο θα αποβεί καθοριστικό για την ζωή της κοπέλας.

3."Guess who’s coming to dinner":  Μια νεαρή λευκή κοπέλα ερωτεύεται έναν νεαρό μαύρο, και τον καλεί στο σπίτι να τον γνωρίσουν οι κατά τα άλλα, φιλελεύθεροι γονείς της. Η ταινία υπήρξε ιδιαίτερα ριζοσπαστική για την εποχή της, καθώς προκρίνει το γάμο ανάμεσα στην λευκή Joe και στον μαύρο John, ο οποίος ήταν ακόμα απαγορευμένος σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, μέχρι και τη χρονιά που κυκλοφόρησε στις αίθουσες.

4."The Help": Η 22χρονη Skeeter επιστρέφει από το κολέγιο, αποφασισμένη να γίνει συγγραφέας, παρά τις αντιδράσεις της μητέρας της, που προτιμά να τη δει παντρεμένη. Σύντομα θα πάρει μια απόφαση, που θα αναστατώσει όχι μόνο τις ζωές των δικών της ανθρώπων, αλλά και ολόκληρη την κωμόπολη Τζάκσον: να πάρει συνεντεύξεις από τις έγχρωμες γυναίκες που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη φροντίδα εύπορων οικογενειών της περιοχής.

5. "This is England": Μια συγκλονιστική ματιά στην έννοια της ομοιομορφίας και της ανάγκης να ανοίκεις κάπου, να είσαι αρχηγός, να έχεις εξουσία. Μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού που όλοι το πειράζουν, και που βρίσκει καταφύγιο σε μια παρέα skin heads, που αργότερα γίνονται φασίστες.

6. "Green Book": Ποτέ δεν κερδίζεις με τη βία. Κερδίζεις με το να διατηρείς την αξιοπρέπεια σου». Ο Don Shirley , ένας Τζαμαϊκανός-Αμερικάνος στις ΗΠΑ του 1962, περιπλανιέται έχοντας για οδηγό και σωματοφύλακα έναν Ιταλο-αμερικάνο. Εκείνη την εποχή οι νότιες πολιτείες έχουν ένα ιδιότυπο καθεστώς απαγόρευσης προς τους μαύρους...

7."Get Out": Στο «Get Out» ένας νεαρός μαύρος άνδρας και η κοπέλα του πηγαίνουν για Σαββατοκύριακο στο οικογενειακό σπίτι της δεύτερης για να τον γνωρίσει στους γονείς της. Παρά την αρχικά φιλική υποδοχή ο άντρας διαπιστώνει ότι κάτι πολύ σατανικό κρύβεται στους οικοδεσπότες και στις διαθέσεις τους.

8."Django": Δύο χρόνια πριν ξεσπάσει ο Αμερικανικός Εμφύλιος, ο Django, ένας μαύρος σκλάβος από τον Νότο συναντά τον Γερμανό κυνηγό επικηρυγμένων/οδοντίατρο Dr. King Schultz, ο οποίος ακολουθεί τα ίχνη των φονικών αδελφών Brittles. Καθώς μόνο ο Django μπορεί να τον οδηγήσει σε αυτούς, ο ανορθόδοξος Schultz συνεργάζεται μαζί του με την υπόσχεση ότι θα τον ελευθερώσει με το πέρας της αποστολής. Αφού πετύχουν τον σκοπό τους, ο Schultz απελευθερώνει τον Django και οι δυο τους αποφασίζουν να συνεχίσουν την καταδίωξη των πιο γνωστών εγκληματιών του Νότου.

 


Tags: ταινίες, ρατσισμός, κινηματογράφος, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, διακρίσεις, αφιερώμα