ΣΧΕΣΕΙΣ

Έρωτας: Μήπως δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών που εκκρίνει ο εγκέφαλος;


  • Είμαστε η επιλογή κάποιου ή κάποιας, ή απλά και μόνο είμαστε θύματα του υπέροχου σχεδίου της φύσης;

    Είμαστε η επιλογή κάποιου ή κάποιας, ή απλά και μόνο είμαστε θύματα του υπέροχου σχεδίου της φύσης;

Είμαστε η επιλογή κάποιου ή κάποιας, ή απλά και μόνο είμαστε θύματα του υπέροχου σχεδίου της φύσης;

Το ερώτημα αυτό ανακύπτει εύλογα, όταν έρχεται η ώρα να μιλήσουμε για τον έρωτα και την ώθηση που μας δίνει για ζωή και ενέργεια, μία ώθηση η οποία πηγάζει ωστόσο από το τρελό χορό των ορμονών.

Οι ψυχολόγοι έχουν δείξει ότι μέσα σε 90 δευτερόλεπτα μέχρι 4 λεπτά, έχουμε αποφασίσει εάν θέλουμε κάποιον!

Οι έρευνες έχουν επισημάνει ότι αυτό δεν έχει να κάνει με ό,τι λέγεται, αλλά 55% οφείλεται στη γλώσσα του σώματος, 38% στον τόνο και την ταχύτητα της φωνής και μόνο 7% σε αυτό που λέγεται.

Τα 3 στάδια του έρωτα

Η Έλεν Φίσερ του πανεπιστημίου Rutgers πρότεινε 3 στάδια του έρωτα: λαγνεία, έλξη και προσκόλληση. Κάθε στάδιο οφείλεται σε διαφορετικές ορμόνες και χημικές ουσίες.

Στάδιο 1: Αυτό είναι το πρώτο στάδιο του έρωτα και καθοδηγείται από την τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα - σε άνδρες και γυναίκες.

Στάδιο 2: Αυτό είναι το καταπληκτικό στάδιο όπου είμαστε πραγματικά ερωτευμένοι και δεν μπορούμε να σκεφτούμε τίποτε άλλο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τρεις είναι οι βασικοί νευροδιαβιβαστές που εμπλέκονται σε αυτό το στάδιο: η αδρεναλίνη, η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη.

Στάδιο 3: Συνημμένο είναι ο δεσμός που κρατά ζευγάρια μαζί αρκετό καιρό για να έχουν και την ανατροφή των παιδιών. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχουν δύο σημαντικές ορμόνες που εμπλέκονται σε αυτό το συναίσθημα της σύνδεσης Ωκυτοκίνη και της βαζοπρεσσίνη.

Οι ορμόνες στο ανθρώπινο σώμα και πως επιδρούν στους ερωτευμένους

Αδρεναλίνη: Στα αρχικά στάδια του έρωτα για κάποιον, αυξάνονται τα επίπεδα της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης στο αίμα. Έτσι αρχίζουμε να ιδρώνουμε, να έχουμε αγωνία και να ξηραίνεται το στόμα μας!

Η ντοπαμίνη: Οι επιστήμονες σε μια πρόσφατη μελέτη με τίτλο η «αγάπη χτύπησε», εξέτασε ερωτοχτυπημένα ζευγάρια και ανακάλυψαν ότι έχουν υψηλά επίπεδα του νευροδιαβιβαστή της ντοπαμίνης. Αυτή η χημική ουσία διεγείρει «την επιθυμία και την ανταμοιβή», ενεργοποιώντας μια έντονη βιασύνη της ευχαρίστησης. Έχει την ίδια επίδραση στον εγκέφαλο, όπως η λήψη κοκαΐνης!

Τα "ζευγάρια που παρουσιάζουν συχνά τα σημάδια της διόγκωσης της ντοπαμίνης: αυξημένη ενέργεια, μειωμένη ανάγκη για ύπνο ή φαγητό, εστιάζουν την προσοχή τους και την ευχαρίστησή τους στην παραμικρή λεπτομέρεια αυτής της νέας σχέσης’’.

Η σεροτονίνη: Μία από τις πιο σημαντικές ουσίες του έρωτα, που μπορεί να εξηγήσει γιατί όταν ερωτευόμαστε, είμαστε βυθισμένοι σε σκέψεις. Μήπως η αγάπη σας κάνει να αλλάζετε τον τρόπο που σκέφτεστε; Ένα πείραμα ορόσημο στην Πίζα της Ιταλίας, έδειξε ότι η πρώιμη αγάπη (η φάση έλξης) αλλάζει πραγματικά τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

Η ωκυτοκίνη - Η ορμόνη της αγκαλιάς: Η ωκυτοκίνη είναι μια ισχυρή ορμόνη που απελευθερώνεται από τους άνδρες και τις γυναίκες κατά τη διάρκεια του οργασμού. Είναι πιθανόν να εμβαθύνει τα συναισθήματα της σύνδεσης και κάνει τα ζευγάρια να αισθάνονται πολύ πιο κοντά ο ένας στον άλλο, αφού έχουν κάνει σεξ. Η θεωρία λέει ότι όσο περισσότερο σεξ κάνει ένα ζευγάρι, τόσο βαθύτερο δεσμό έχει. Η ωκυτοκίνη φαίνεται επίσης να βοηθάει την ενδυνάμωση του ισχυρού δεσμού μεταξύ μαμάς και μωρού και απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του τοκετού. Είναι επίσης υπεύθυνη για το ότι το στήθος μιας μαμάς απελευθερώνει αυτομάτως γάλα στο απλό θέαμα ή ήχο του μωρού τους.

Βαζοπρεσσίνη: Είναι μια άλλη σημαντική ορμόνη στη μακροπρόθεσμη δέσμευση και απελευθερώνεται μετά το σεξ. Βαζοπρεσσίνη (ονομάζεται επίσης αντι-διουρητική ορμόνη) συνεργάζεται με τα νεφρά σας για να ελέγξετε τη δίψα. Είναι πιθανός ο ρόλος της σε μακροχρόνιες σχέσεις.

 

 

ΠΗΓΗ: papelle.gr


Tags: έρωτας, σχέσεις

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)