#KYPROSMOU

Που τον Κόρνο με αγάπη

Πλάσε με

Σάντη Αντωνίου


Πλάσε με

 Η πρώτη μας επαφή ήταν το Σεπτέμβριο που μας πέρασε στο Φεστιβάλ Αγγειοπλαστικής στον Κόρνο. Ο Κόρνος θεωρείται -κι όχι άδικα- η πηγή της κυπριακής αγγειοπλαστικής τέχνης, με φήμη που ξεπέρασε τα σύνορα του τόπου μας. 

Εκεί, την θαύμασα για την μαστορκάν της να μεταμορφώνει τον πηλό. Μαλλιά κάτασπρα, ρόπα μαύρη και χέρια κεραμιδιά. «Πώς σας λένε;» ρώτησα και καθώς σήκωσε τα μάτια της ίσια στα δικά μου απάντησε γλυκά «Σοσάννα» κι έπειτα, συνέχισε να πλάθει. Δίχα να το καταλάβω τ’ όνομα της αποτυπώθηκε στο σημειωματάριο του μυαλού μου κάτι που πολύ σπάνια συμβαίνει – τ’ ομολογώ!

Την αντάμωσα και πάλι το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017, μόνο που αυτή τη φορά τα χέρια της ήταν λευκά και ζεστά «Το καλοκαίρι μόνο πλάθουμε, τωρά δεν στεγνώνει ο πηλός». Κρατούσε τα χέρια μου κι ένιωθα (αλήθεια το λέω!) την καρδιά μου να σκιρτά, να νιώθει μια θαλπωρή, μια αγαλλίαση. Ίσως είναι που μου έλειψαν τα χέρια της γιαγιάς μου. Πάνε πολλά χρόνια από τότε και ξέχασα σχεδόν πως ήταν το άγγιγμα της.  Κι έτσι αθόρυβα μα ουσιαστικά, σφάλισε τα χέρια μου στα δικά της, σαν το χελιδόνι που ανοίγει τις φτερούγες του και μέσα κρατά καλά φυλαγμένα τα νοστοπούλια του.

Σοσάννα Αντρέου, ετών 84, γέννημαν θρέμαν του Κόρνου. 

«Με λένε Σοσάννα, τ’ όνομα μου δεν είναι Σουσάννα ούτε Άννα. Άμα θες γράψε το για να μεν το ξεχάσεις. Διότι μέχρι και βραβείο μου έδωσαν αφήνοντας πίσω αυτό το «Σο»!

Με λένε Σοσάννα, γέννημα θρέμαν του Κόρνου. Το χωρκόν μας εν όμορφο πολλά και ευλογημένον. Χώμαν κόκκινον (τροφή της φύσης) εύπλαστον και βουττημένον μες τα δέντρα.  Αγαπώ τα λουλούδια μου και πιο πολλά τα τσαρτελούθκια μου, προσέχω τα πολλά. Κάποτε στες αυλές μας άκουγες τα τραγούδια των γειτόνισσων, τα γέλια και τα αστεία μας. Έτσι ήταν ο κόσμος παλιά. Πιο ανοιχτός. Ξέρεις αγαπώ τα καλοκαίρια πολλά. Εκαρτέρουν τα πάντα, άμαν έρκουνταν ο πηλός μας έπερνε μορφή, εγίνετουν τέχνη.

Με λένε Σοσάννα, που εννιά χρονών επέταξα την βαλίτσαν τζαι δίχα να το πω σε κανέναν έπιασα τον δρόμο για το σπίτι της πρωτομαστόρισας των αγγείων στο χωριό. Πρώτο μάθημα έκαμα ποτάκι (το μικρό κουζούδιν του νερού) και δεν θα το πιστέψεις,  εκατάφερα τα! Εβάλλαν τον σταυρόν τους οι γυναίκες και εφωνάζαν μου μπράβο. Τούτη ήταν η πρώτη μου επαφή με τον πηλό. Που εκείνην την ημέραν ο πηλός κι εγώ εγίναμεν έναν.

 

Με λένε Σοσάννα, που τες αρκές ακόμα που εμάθενα πηλό άκουσα να λαλούν της δασκάλας μου «Ξέρεις την παροιμίαν Κυριακού, που λαλεί το τσουράκιν έριψεν τον μάστρον που τον τοίχο;». Τόσον καλή εφένετουν ότι ήμουν. Κι έτσι επορεύτηκα μαζί της κι έγινα και ‘γω πρωτομαστόρισσα. Άρεσκε μου πάντα η λεπτομέρια και η τέχνη μου είναι γεμάτη λεπτομέρια. Σαν την ζωή που κρίνεται πάντα στες λεπτομέρειες. 

Με λένε Σοσάννα, επέρασα πολλά, μόνο ο πλάστης μου ξέρει πόσα. Μα πάντα εστρέφουμουν στον πλάστην μου και εζητούσα του να μου δώσει δύναμη και υπομονή. Να αντέχω, να είμαι δυνατή. Και εδίαν μου την. 

Είμαι η Σοσάννα, με ρωτάς εαν έπερνα πίσω τον χρόνο, αν θα άλλαζα κάτι. Άμαν φέρνεις κάτι μαζί σου εν μπορείς να το αλλάξεις. Κι εγώ έφερα την τέχνη μου μαζί μου. Είμαι τόσων χρονών και ακόμα δουλεύω. Την δουλειά τούτην εν τη εμίσησα έχει τόσα χρόνια κι όσο μπορώ θα δουλεύω. Όταν χέρια μου σταματήσουν να κρατούν εγώ πάλε θα έρχομαι για να βλέπω τις άλλες κοπέλλες που δουλεύουν. Έχω ανάγκη να είμαι κοντά στον πηλό. Αγαπώ την τέχνη μου γιατί τα ξέρει ούλλα. Αγαπώ την τέχνη μου. Αγάπησα τον πηλό που εννιά χρονών και που τότε έγινεν η αγαπητικιά μου.

Μου είπε τα δικά της κι εγώ ταξίδεψα μαζί της και έπειτα μπλεκτήκαμε σαν πηλός γεμάτος συναισθήματα. Σε κάθε φωτογραφία στεκόταν καρτερικά μπας και με κακοφανήσει (είμαι σίγουρη πως εγώ ήμουν η έννοια της). Περπατήσαμε αγκαζέ και σφαλίζοντας και πάλι τα χέρια μου στα δικά της είπεν μου «Αγάπησα σε, αγάπησα σε..».

Με λένε Σάντη,  και είχα την τιμή, έστω για λίγο, να ταξιδέψω στην αυλή της καρδιάς της δημιουργού κας Σοσάννας Αντρέου. Μια καρδιά γεμάτη τσαρτελούθκια σε όλα τα χρώματα.

Με λένε Σάντη και ΑΓΑΠΗΣΑ ΤΗΝ.

 


Tags: #kyprosmou, Σάντη Αντωνίου

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)