ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Υπέγραψαν ιστορική συμφωνία Trump-Kim Jong Un

Συνάντηση μεταξύ ίσων ήθελε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, που σημαίνει ότι η προετοιμασία είχε πολύ μεγαλύτερη έκταση από το αναμενόμενο για την ιστορική συνάντηση Τραμπ-Κιμ. Η οποία έγινε, ακολούθησε γεύμα εργασίας και σε μια πολύ σύντομη δήλωση ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως έγινε μεγάλη πρόοδος.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν ιστορικής σημασίας διμερή συμφωνία, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να αναφέρει ότι αλλάζουν άρδην οι σχέσεις ΗΠΑ-Β.Κορέας, και γενικότερα με τη χερσόνησο της Κορέας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος εμμέσως άφησε να διαφανεί ότι με την συμφωνία υπάρχουν θετικά αποτελέσματα για την αποπυρηνικοποίηση της περιοχής.

«Είχαμε μία ιστορική συνάντηση. Είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε το παρελθόν πίσω και να υπογράψουμε μία ιστορική συμφωνία», δήλωσε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν και συνέχισε, «Ο κόσμος θα δει την αλλαγή σύντομα. Ευχαριστώ τον πρόεδρο Τραμπ που βοήθησε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση».

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε τον Κιμ για την επιτυχή διάσκεψη.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου η οποία θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν από το μεσημέρι της Τρίτης.

Εγκωμιαστικά σχόλια του Αμερικανού Προέδρου για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας, τον χαρακτήρισε εξαιρετική προσωπικότητα και εξαιρετικό διαπραγματευτή.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Ντόναλντ Τραμπ εάν πρόκειται να προσκαλέσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός Πρόεδρος απάντησε ότι βεβαίως θα το πράξει.

Τόσο από το περιβάλλον του Αμερικανού Προέδρου αλλά και όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, δεν θα πήγαινε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ στη Σιγκαπούρη, αν δεν είχε μεγάλο ποσοστό επιτυχίας η συγκεκριμένη συνάντηση. Αναλυτές προκρίνουν πως η συνάντηση αυτή έχει πολλαπλές αναγνώσεις, τόσο από πλευράς επικοινωνίας όσο και ρεαλισμού. Γίνεται λόγος έτσι για συζητήσεις που κινήθηκαν στο πλαίσιο των πυρηνικών δράσεων της Βορείου Κορέας και τι μέλει γενέσθαι με τις κυρώσεις.

Την ίδια ώρα, αν όλα εν τέλει πάνε καλά, θα είναι μια πολιτική νίκη όχι μόνο για τους Τραμπ-Κιμ αλλά και για όσους ηγέτες (όπως της Νότιας Κορέας) προσπάθησαν να γίνει αυτή η συνάντηση. Παράλληλα, και τα οικονομικά δεδομένα της συμφωνίας αναμένεται να είναι σημαντικά.
Τι έχει προηγηθεί

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν αντάλλαξαν μια ιστορική χειραψία στη Σιγκαπούρη. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που εν ενεργεία αμερικανός πρόεδρος συναντάται με τον αρχηγό του κράτους της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας.
Οι Τραμπ και Κιμ βάδισαν από αντίθετες κατευθύνσεις για να βρεθούν πάνω στο κόκκινο χαλί, με φόντο σημαίες των χωρών τους εναλλάξ. Μετά τη χειραψία στάθηκαν σοβαροί μπροστά στους φωτογράφους με τα χέρια στο πλάι. Ο Τραμπ έδωσε ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη στον Κιμ καθώς βάδιζαν ο ένας πλάι στον άλλο στον διάδρομο του ξενοδοχείου Capella, στο θέρετρο Σεντόσα της Σιγκαπούρης, προς τον χώρο όπου θα είχαν κατ' ιδίαν συζήτηση.
45 λεπτά η συνομιλία

Η ιδιαίτερη συνομιλία των ηγετών διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, με μόνο τους διερμηνείς παρόντες, πριν μπουν στο χώρο άλλα μέλη των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, πριν από λίγο.

«Θα αποκτήσουμε μια εξαίρετη σχέση, δεν έχω καμιά αμφιβολία», είπε ο Τραμπ απαντώντας σε μια από τις ελάχιστες ερωτήσεις που επιτράπηκε στους δημοσιογράφους να υποβάλλουν στους ηγέτες αφού κάθισαν.
Από την πλευρά του, ο Κιμ επισήμανε ότι «οι παλιές πρακτικές και οι παλιές προκαταλήψεις ήγειραν πολλά εμπόδια, αλλά τα ξεπεράσαμε όλα και βρισκόμαστε εδώ σήμερα».

Ο Κιμ επέλεξε μαύρο κοστούμι Μάο, ο Τραμπ βαθύ μπλε κοστούμι και κόκκινη γραβάτα για την ιστορική συνάντηση των δύο ηγετών, πιθανόν τη σημαντικότερη στιγμή των θητειών αμφοτέρων μέχρι σήμερα.
Οι Τραμπ και Κιμ παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας με τις αντιπροσωπείες τους, με τον πρώτο να προβάλλει τη μεγάλη του αυτοπεποίθηση πριν από τη σύνοδο κορυφής, διαβεβαιώνοντας μέσω Twitter ότι η συνάντηση προσφέρει μια ευκαιρία για ένα «υπέροχο αποτέλεσμα για τη Βόρεια Κορέα και όλο τον κόσμο».

Η συμβολική και ανεξίτηλη εικόνα των δύο ηγετών καθώς ανταλλάσσουν χειραψία, μέχρι πρότινος αδιανόητη, με δεδομένα τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων που πυροδότησαν διεθνείς κυρώσεις, σήμανε την έναρξη των συνομιλιών με κρίσιμα διακυβεύματα για την Ασία και τον κόσμο.
Οι δύο άνδρες, προερχόμενοι από πολύ διαφορετικά περιβάλλοντα, με εντελώς διαφορετικό στιλ, με μεγάλη ηλικιακή διαφορά-τους χωρίζουν πάνω από 30 χρόνια-θα αποπειραθούν να συνάψουν μια συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, μόλις μερικούς μήνες αφότου αντάλλασσαν απειλές πολέμου και σκαιές προσωπικές προσβολές.

«Αν εργαστούμε μαζί, θα το λύσουμε», είπε ο Τραμπ στον Κιμ καθώς οι διμερείς συνομιλίες πέρναγαν σε πιο ευρεία σύνθεση.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS