ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Το χάπι κατά κατά του κορωνοϊού και τα δεδομένα για την Κύπρο

H Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών μιλά για το νέο φάρμακο

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Το ενδιαφέρον της για το πειραματικό φάρμακο Molnupiravir κατά του κορωνοϊού που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Merck & Co έχει εκδηλώσει η Κύπρος, με τη χώρα να κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις ούτως ώστε να το έχει στην φαρέτρα της εάν και εφόσον εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Μιλώντας στην «Κ», η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών κα Έλενα Παναγιωτοπούλου διευκρίνισε ότι η Κύπρος συμμετέχει σε διαδικασίες κοινής προμήθειας με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξασφαλίζοντας αμέσως τα όποια φάρμακα και εμβόλια αδειοδοτηθούν από τον ΕΜΑ.

Η κ. Παναγιωτοπούλου εξήγησε ότι το εν λόγω χάπι θα χορηγείται σε ασθενείς που πληρούν ορισμένα κριτήρια και συγκεκριμένα σε ασθενείς που νοσούν ήπια ή/και μέτρια από κορωνοϊο.

«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν» 

Με το χάπι να βρίσκεται ακόμη στη φάση των κλινικών δοκιμών, η κ. Παναγιωτοπούλου είπε πως πρέπει να απαντηθούν αρκετά ερωτήματα ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εν λόγω φαρμάκου, πριν αδειοδοτηθεί. Αναφερόμενη στα εμβόλια η κ. Παναγιωτοπούλου τόνισε ότι η θεραπεία δεν πρέπει να αντικαταστήσει την πρόληψη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν». 

Εξάλλου, σύμφωνα με τη ίδια, το συγκεκριμένο χάπι δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της Επιτροπής Φαρμάκων Ανθρώπινης Κρίσης του ΕΜΑ η οποία θα συνέλθει την επόμενη εβδομάδα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι να αδειοδοτηθεί. 

Aίτημα της Merck στον FDA

Πάντως, όπως αναφέρεται στον ξένο Τύπο, η φαρμακοβιομηχανία αναμένεται να καταθέσει προσεχώς αίτημα έγκρισης του σκευάσματος στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Σύμφωνα με τη μελέτη, η νέα φαρμακευτική αγωγή αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό του ιού και χορηγείται με τη μορφή τεσσάρων χαπιών που λαμβάνονται δύο φορές ημερησίως επί πέντε ημέρες. Από τη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 775 εθελοντές, ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου τους μειώθηκε κατά 50%, χωρίς να εμφανιστούν σοβαρές παρενέργειες. Μόνο το 7% αυτών που ακολούθησαν την αγωγή νοσηλεύτηκαν, ενώ δεν πέθανε κανείς. Στην ομάδα ελέγχου, που έλαβε ψευδοφάρμακο, το 14% χρειάστηκε νοσηλεία, ενώ 8 άτομα κατέληξαν. Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS