ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: knit φόρεμα, sneakers και σκουλαρίκια
 

Διάγγελμα Προέδρου: Οι απαγορεύσεις και τα όσα κλείνουν

Μόνο υπό προϋποθέσεις και με επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου θα επιτρέπεται να μετακινούνται οι πολίτες

Την απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων των πολιτών ανακοίνωσε στο διάγγελμά του το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Όπως εξήγησε, δικαίωμα μετακίνησης θα έχουμε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με την επίδειξη της πολιτικής ταυτότητάς μας ή του διαβατηρίου, καθώς και με την εξασφάλιση πρόσθετου αποδεικτικού στοιχείου, με τις λεπτομέρειες να ανακοινώνονται κατά την διάρκεια της Τρίτης 24/03. Η Πολιτεία, κατέστησε σαφές, θα είναι αμείλικτη απέναντι στους παραβάτες, στους οποίους θα επιβάλλεται πρόστιμο.

Αρχίζοντας το διάγγελμά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι η ανθρωπότητα απειλείται από έναν αόρατο εχθρό, αλλά όσο αόρατος είναι ο εχθρός, άλλο τόσο ορατός είναι ο κίνδυνος αν αγνοήσουμε τα μέτρα. Είμαστε σε έναν πόλεμο που κερδίζεται μόνο αν παραμείνουμε στα καταφύγια. Λάβαμε μια σειρά σκληρών μέτρων που έχουν αναστατώσει την καθημερινότητα του συνόλου. Παρά τα μέτρα και τις θυσίες, παρατηρούνται συμπεριφορές απειθαρχίας και έλλειψης αυτοσεβασμού και αλληλεγγύης, συμπεριφορές που θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο το σύνολο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανακοινώνει ότι από τις 18:00 το απόγευμα της Τρίτης 23/03, μέχρι τις 13/04, απαγορεύονται οι αχρείαστες μετακινήσεις. Όσοι θα μετακινούνται, πρέπει να φέρουν μαζί τους την ταυτότητά τους.

Συγκεκριμένα:

1. Απαγόρευση αχρείαστων μετακινήσεων, από τις 06.00 μ.μ. της 24ης Μαρτίου 2020 μέχρι την 13η Απριλίου, εκτός εάν πρόκειται για: 

i. Μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας. 

ii. Μετακινήσεις για προμήθειες αγαθών πρώτης ανάγκης από επιχειρήσεις ή καταστήματα που η λειτουργία τους επιτρέπεται και εφόσον είναι αδύνατη η αποστολή τους. 

iii. Επίσκεψη σε ιατρό ή μετάβαση σε φαρμακείο. 

iv. Μετάβαση σε τράπεζα εάν είναι αδύνατη η ηλεκτρονική συναλλαγή. 

v. Διακίνηση για παροχή βοήθειας σε συμπολίτες μας που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή σε ομάδες που οφείλουν να αυτοπροστατευθούν ή ευρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή/και σε χώρους υποχρεωτικού περιορισμού (καραντίνα). 

vi. Συγγενείς πρώτου και δευτέρου βαθμού που μεταβαίνουν σε τελετές, όπως κηδείες, γάμους και βαφτίσεις, και δεν υπερβαίνουν τον αριθμό των 10 προσώπων. 

vii. Μετακινήσεις για σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα και περιορίζονται σε γειτνιάζουσες με την κατοικία τους περιοχές. Θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, όσοι κυκλοφορούν να φέρουν ταυτότητα ή διαβατήριο και πρόσθετο αποδεικτικό στοιχείο για τον σκοπό της διακίνησής τους. Λεπτομέρειες και ο τρόπος ελέγχου θα ανακοινωθούν αύριο. 

2. Επίσης, από τις 6 μετά μεσημβρία της 24ης Μαρτίου 2020 μέχρι την 13η Απριλίου κλείνουν και οι ακόλουθοι χώροι: 

i. Πάρκα. 

ii. Παιδότοποι. 

iii. Ανοιχτοί χώροι αθλήσεως. 

iv. Δημόσιοι χώροι συναθροίσεων, μεταξύ άλλων, πλατείες, φράγματα, εκδρομικοί χώροι, παραλίες, μαρίνες. 

3. Όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θα αναστείλουν τις εργασίες τους, πλην των επιχειρήσεων που θα περιλαμβάνονται σε σχετικό Διάταγμα που θα εκδοθεί εντός της ημέρας από τον Υπουργό Υγείας. 

4. Τερματίζονται οι λαϊκές αγορές, παζαράκια και η πλανοδιοπώληση. 

5. Τερματίζονται οι εργασίες σε εργοτάξια, πλην όσων αφορούν έργα δημόσιας ωφελείας, κατόπιν σχετικής άδειας του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. 

6. Απαγορεύεται η προσέλευση πολιτών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, όπως εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους προσευχής. 

7. Απαγόρευση του εθίμου της “λαμπρατζιάς” με άμεση απομάκρυνση της ξυλείας ή άλλων υλικών που έχουν ήδη συγκεντρωθεί προς τον σκοπό αυτό. Την ευθύνη εφαρμογής της απαγόρευσης φέρουν οι τοπικές Αρχές σε συνεργασία με την Αστυνομία. Θέλω να καταστήσω σαφές πως η Πολιτεία θα είναι αμείλικτη για όσους παραβούν ή παρέβησαν τα μέχρι σήμερα εκδοθέντα Διατάγματα της Πολιτεία. Πέραν των όποιων άλλων ποινικών ευθυνών, στους παραβάτες θα επιβάλλεται εξώδικη ποινή ύψους 150 ευρώ. 

Για σκοπούς στήριξης της προσπάθειας πρόληψης και ενίσχυσης του συστήματος υγείας, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα: 

1. Διευρύνεται η διενέργεια μοριακού ελέγχου για την ανίχνευση του κορωνοϊού σε Κλινικά, Βιοιατρικά η Πανεπιστημιακά Εργαστήρια. Λεπτομέρειες θα δοθούν με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας. 

2. Αποφασίστηκε η αξιοποίηση τελειόφοιτων ιατρικών σχολών τετραετούς ή εξαετούς κύκλου που προσφέρονται από τα κυπριακά πανεπιστήμια, ως επίσης τελειόφοιτων νοσηλευτικών σχολών, στο πλαίσιο της πρακτικής τους εξάσκησης. 

3. Προς αποτελεσματικότερη πρόληψη και θεραπεία διευρύνεται ο αριθμός των ιατρείων δημόσιας υγείας σε όλες τις πόλεις.

Αναγνωρίζω πως τα πιο πάνω πρόσθετα μέτρα θα επηρεάσουν περαιτέρω την καθημερινότητα της κάθε μιας και του κάθε ενός από εμάς. Θέλω, όμως, να αναλογιστείτε και όσους, πέραν της καθημερινότητας, έχουν την έγνοια για τα παιδιά τους που ευρίσκονται για σπουδές στο εξωτερικό, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «θέλω με τον πιο δυνατό τρόπο να τονίσω πως μοιράζομαι τις έγνοιες τους αλλά και να τους διαβεβαιώσω πως η Πολιτεία θα είναι σταθερά στο πλευρό τόσο των ιδίων όσο και των παιδιών τους». 

Αναγνώρισε ότι ήταν μια χωρίς αμφιβολία οδυνηρή, αλλά αναγκαία απόφαση τόσο για τη δική τους ασφάλεια και υγεία όσο και για το σύνολο του πληθυσμού, ενώ διαβεβαίωσε όλους ότι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα επαναξιολογηθεί η απόφαση για σταδιακό επαναπατρισμό όσων το επιθυμούν, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες. 

Απευθυνόμενος στις χιλιάδες των εργαζομένων και εργοδοτών, των μικρομεσαίων και αυτοτελώς εργαζομένων που ζουν με την αγωνία του αύριο, μετέφερε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για ουσιαστική στήριξή τους. Εντός των ημερών, με τη βοήθεια και των πολιτικών δυνάμεων, τις οποίες θέλω θερμά να ευχαριστήσω, είπε, θα εξαγγελθεί δέσμη μέτρων που δεν θα περιορίζεται σε ανακούφιση, αλλά θα δημιουργεί την προοπτική σύντομης επανόδου στην πριν από την κρίση κατάσταση. 

Κλείνοντας, εξέφρασε την πεποίθησή του πως «θα τα καταφέρουμε και σε αυτή τη μάχη». Όπως είπε, η πίστη και η ελπίδα του στηρίζονται και ενισχύονται καθημερινά από «τους ήρωες που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, που αυτή τη στιγμή δεν είναι άλλοι από τους επαγγελματίες υγείας και όσους άλλους συνδράμουν τον αγώνα της Πολιτείας ενάντια στους ορατούς κινδύνους από έναν αόρατο, αλλά όχι ανίκητο, εχθρό». «Φίλες και φίλοι της πρώτης γραμμής, σας εκφράζω τις θερμότατες ευχαριστίες του ιδίου και του συνόλου του λαού μας για το έργο, το πείσμα και την ελπίδα που δίνετε σε όλους μας. Συνεχίστε, σας ευγνωμονούμε», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει. 

Καταλήγοντας, απευθυνόμενος προς τους πολίτες, το μήνυμά του ήταν το εξής: «Συμπολίτισσες και Συμπολίτες παραμείνετε στα σπίτια σας, στα καταφύγια σας, και θα τα καταφέρουμε».

Πηγή: Kathimerini.com.cy

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση