ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Τι θα συμβεί εάν οι ΗΠΑ τελικά αποχωρήσουν από τον ΠΟΥ

Αν οι Αμερικάνοι κάνουν την απειλή τους πράξη, τότε αυτό θα έχει συνέπειες σε όλο τον κόσμο

Δέσποινα Άσπρου

O Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump το βράδυ της Δευτέρας 18/5 απείλησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι θα σταματήσει οριστικά την χρηματοδότησή του «εάν δεν δεσμευτεί για σημαντικές ουσιαστικές βελτιώσεις τις επόμενες 30 ημέρες» και υποστήριξε πως αν δεν υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές, θα επανεξετάσει εάν η χώρα του θα παραμείνει μέλος αυτού ή όχι.

Η κίνηση του προέδρου, αν και δεν εκπλήσσει, προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με το πόσο καλό είναι ο πρόεδρος της Αμερικής να δίνει τηλεσίγραφο εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης δημόσιας υγείας - η οποία μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει περισσότερους από 300.000 ανθρώπους παγκοσμίως. Την ίδια στιγμή, προκαλούνται αρκετές απορίες σχετικά με το τι θα συμβεί αν οι ΗΠΑ κάνουν την απειλή τους πράξη και πώς η αποχώρησή τους θα επηρεάσει τον πλανήτη μας. 

Πριν όμως δούμε τι θα συμβεί, καλό είναι να θυμίσουμε πως ο ΠΟΥ, είναι οργανισμός του ΟΗΕ που ιδρύθηκε το 1948, λίγα χρόνια μετά τη ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών και έχει ως στόχο να συντονίζει τη διεθνή πολιτική για την υγεία, ιδίως για τις μολυσματικές ασθένειες. Ο ΠΟΥ χρηματοδοτείται από διάφορες πηγές: από διεθνείς οργανισμούς, ιδιωτικούς δωρητές, τα κράτη μέλη και τον μητρικό του οργανισμό, τον ΟΗΕ. Κάθε κράτος μέλος υποχρεούται να καταβάλει τέλη για να είναι μέλος του οργανισμού. Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της Huffingtonpost αυτά ονομάζονται «εκτιμώμενες συνεισφορές» και διαμορφώνονται ανάλογα με τον πλούτο και τον πληθυσμό κάθε χώρας - πράγμα που στην πράξη σημαίνει πως η Αμερική χρηματοδοτεί τον οργανισμό πολύ περισσότερο από άλλες χώρες.

Τι θα συμβεί εάν οι ΗΠΑ αποσυρθούν: Στην περίπτωση που οι ΗΠΑ επιλέξουν να τεθούν εκτός του οργανισμού, σημαίνει πως ο ΠΟΥ θα χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της χρηματοδότησής του και πιθανώς, άλλα κράτη θα πρέπει να καλύψουν το χάσμα που θα δημιουργηθεί. Αυτό φυσικά είναι κάτι που θα συζητηθεί και δεν ξέρουμε τι θα συμβεί και αν τα υπόλοιπα κράτη έχουν αυτή την οικονομική δυνατότητα - κυρίως αυτή την στιγμή, εν μέσω πανδημίας. Παράλληλα, η κίνηση αυτή πιθανότατα θα συναντήσει αρκετές δοκιμασίες και προβλήματα, κάτι που δεν θα είναι πρωτόγνωρο στον Trump αφού συνάντησε παρόμοια ζητήματα όταν τον περασμένο Νοέμβριο αποφάσισε να αποσυρθεί από το Σύμφωνο του Παρισιού για το Κλίμα (2017). Τέλος, οι ΗΠΑ αν αποχωρήσουν, θα  έχουν λιγότερη πρόσβαση στους πόρους του ΠΟΥ καθώς πολεμούν την επιδημία του κορωνοϊού, και σαφώς μικρότερη επιρροή στη λειτουργία του. Τα προβλήματα ωστόσο αφορούν κυρίως τον υπόλοιπο κόσμο και όχι τόσο τις ΗΠΑ, αφού η συνεισφορά τους είναι καίριας σημασίας. 

Με πληροφορίες από CNN και Huffingtonpost.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X