ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: mini φούστα, πουκάμισο και mules
 

Τι είναι το «χάπι του βιασμού»;

Τι προκαλεί στο θύμα και πόση ώρα διαρκεί η επίδρασή του

newsroom must

Τις τελευταίες μέρες δυστυχώς, λόγω της υπόθεσης βιασμού της Γεωργίας Μπίκα σε πάρτι την Παραμονή Πρωτοχρονιάς σε σουίτα γνωστού ξενοδοχείου στην Θεσσαλονίκη, επανήλθε έντονα στο προσκήνιο το «χάπι του βιασμού», το οποίο φαίρεται να χρησιμοποίησαν οι δράστες προκειμένου να πετύχουν τον σκοπό τους. Η υπόθεση, μάλιστα, άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» και ουκ ολίγες κοπέλες αποκάλυψαν πρως βρέθηκαν σε αντίστοιχη θέση. Με αφορμή τις συγκλονιστηκές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, ας δούμε τι είναι το «χάπι του βιασμού», τι προκαλεί στο θύμα και πόση ώρα διαρκεί η επίδρασή του.

Ας δούμε αρχικά τι είναι τα λεγόμενα «χάπια του βιασμού». Αν και στην ουσία πρόκειται για βαριά υπνωτικά χάπια που κανονικά χορηγούνται μόνο με συνταγή γιατρού, δεν είναι ακατόρθωτο να τα προμηθευτεί κανείς. Το να αντιληφθεί κάποια γυναίκα ότι έχουν τοποθετηθεί στο ποτό της είναι αρκετά δύσκολο, αφού είτε στην υγρή της μορφή, είτε σε μορφή σκόνης, η ουσία είναι άοσμη, άχρωμη και άγευστη. Η δράση του φαρμάκου αρχίζει σε περίπου 20 λεπτά μετά τη λήψη του και η ουσία που περιέχει κάνει το θύμα άβουλο.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter o Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας , Νικόλας Διέτης, "Όλα αυτά τα φάρμακα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι όλα *κατασταλτικά*. Καταστέλλουν δηλαδή το νευρικό μας σύστημα επεμβαίνοντας στους μηχανισμούς που το ελέγχουν, όπως άλλωστε και το αλκοόλ".

Ο ίδιος προσθέτει πως "Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται από δίποδα ανθρωποφάγα όντα ως χάπι βιασμού, είναι το GHB ή γ-υδρόξυ-βουτηρικό οξύ", τονίζοντας ότι "Το GHB το παράγουμε φυσιολογικά στο σώμα μας, και το χρησιμοποιεί ως πρόδρομο του GABA, της πιο βασικής φυσικής κατασταλτικής ουσίας του οργανισμού μας".

Τι προκαλεί. "Το GHB είναι ψυχοτρόπος ουσία - σε μικρές δόσεις προκαλεί ευφορία, μείωση αναστολών και ενσυναίσθηση. Σε μεγαλύτερες δόσεις όμως προκαλεί υπνηλία, αποσυντονισμό, απώλεια συνείδησης, απώλεια αισθήσεων, ανάδρομη αμνησία (δηλαδή απώλεια μνήμης μετά την κατανάλωση). 

Στο σημείο αυτό, ας δούμε αυτούσια την ανάρτηση του Επίκουρου Καθηγητή Φαρμακολογίας , Νικόλα Διέτη, προκειμένου να δούμε ακριβώς την δράση του χαπιού.

Πώς επιφέρει αυτή τη δράση; "Επειδή η χημική του δομή μοιάζει πολύ με το GABA, αναλαμβάνει τη δουλειά που κάνει το GABA στον οργανισμό μας, την προωθεί και την προάγει. Το σώμα μας δεν μπορεί να διαχωρίσει αυτά τα δύο, με αποτέλεσμα να υπερ- καταστέλλεται.

Το GHB κ οι χημικές εκδοχές του (όπως το GBL) δεν υπάρχουν αυτούσιες στην αγορά - είναι απαγορευμένες ουσίες.

Ότι καθαρό GHB κυκλοφορεί (κωδικό όνομα "υγρό XTC"), φτιαχνεται συνήθως σε παράνομα εργαστήρια (η παρασκευή είναι πανεύκολη χημικά) ως σκόνη και μετά ως υγρό διάλυμα.

Υπάρχει όμως ένα φάρμακο που δίνεται με συνταγή γιατρού κ είναι η εκδοχή άλατος του GHB και λέγεται *οξυβικό νάτριο*.

Αυτό το φάρμακο είναι ένα άοσμο, άγευστο κ άχρωμο υγρό -  κανοντάς το εύκολο υποψήφιο φάρμακο για χρήση ως "χάπι βιασμού" από τα ανθρωποφάγα δίποδα..

Το οξυβικό νάτριο χρησιμοποιείται κλινικά ενάντια στην ναρκολεψία με καταπληξία - μια πολύ ιδιαίτερη πάθηση που έχει σχέση με υπνηλία.

Πολύ πρόσφατα όμως, πήρε νέα έγκριση από τον FDA εναντίον της ιδιοπαθικής αϋπνίας, με μια πολύ αδύναμη κλινική μελέτη..

Ένα άλλο φάρμακο που επίσης έχει καταχρασθεί ως χάπι βιασμού, είναι η φθοριο(ή φλου-)νιτραζεπάμη - ένα κλινικό φάρμακο (Hipnosedon ή Rohypnol) που χρησιμοποιείται ως υπνωτικό ή προ-αναισθητικό. 

  • Καταργημένο σε πολλές χώρες.
  • Παρόμοια δράση με GHB +απώλεια μυϊκού ελέγχου.

Το φάρμακο αυτό (κωδικό όνομα, "roofie") είχε καταχρασθεί τόσο πολύ, που αναγκάστηκε η εταιρεία Roche το 1998 να προσθέσει μια μπλε χρωστική στο χάπι, έτσι ώστε όταν διαλύεται σε άχρωμο υγρό να δίνει ένα έντονο μπλε χρώμα που θα προειδοποιεί τον χρήστη..

Με την κατάργησή του από πολλές χώρες όμως, οι κακοποιοί στράφηκαν σε άλλες βενζοδιαζεπίνες (xanax, valium, ativan), αφού όλες έχουν πάνω-κάτω το ίδιο αποτέλεσμα: νάρκωση κ ανικανότητα αντίδρασης.

Οι βασικές διαφορές τους είναι ο χρόνος έναρξης & η διάρκεια της δράσης τους.

Image

Οι βενζοδιαζεπίνες (BDZs) μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια άρση των αναστολών όπως αυτή που προκαλεί το αλκοόλ.

Αν και θεωρούνται υπνωτικά, μπορούν απλά να επιφέρουν νάρκωση ή καταστολή όταν δοθούν σε μικρότερη δόση..

Όταν εχεις πάρει BDZs αισθάνεσαι ότι έχεις μεθύσει.. χωρίς.

Image

Ένα άλλο φάρμακο που έχει καταχρασθεί ως χάπι βιασμού είναι η κεταμίνη (συνήθως ως διάλυμα ή σκόνη).

Η κεταμίνη είναι αναισθητικό και παραισθησιογόνο. Χρησιμοποιείται κλινικά για αναισθησία κ ενάντια στον πόνο, ενώ έχει φανεί να δρα κ ως αντικαταθλιπτικό & αντιεπιληπτικό.

Image

Είναι ένα παράξενο ψυχαδελικό φάρμακο που λέγεται "διασχιστικό", γιατί οι χρήστες νιώθουν αποστασιοποιημένοι & απόμακροι από το άμεσο περιβάλλον τους.

Αυτή η δράση, μαζί με τη ζαλάδα, τα αργά αντανακλαστικά και μια αίσθηση ευημερίας, το έκαναν υποψήφιο χάπι βιασμού..

Image

Η κεταμίνη δρα εντελώς διαφορετικά φαρμακολογικά στο νευρικό σύστημα από τα προηγούμενα φάρμακα.

Ουσιαστικά μπλοκάρει τη δράση μιας σημαντικής διεγερτικής ουσίας του νευρικού συστήματος, της γλουταμάτης.

Άρα προκαλεί καταστολή, χωρίς να προωθεί τη δράση του GABA όπως τα άλλα.

Image

Αυτή η διαφορά κάνει την κεταμίνη να διαφέρει αρκετά σε εμπειρία όταν καταναλωθεί, σε σχέση με τις βενζοδιαζεπίνες και το GHB. 

Στην κεταμίνη υπερέχει η παραισθησία. Στις BZDs υπερέχει η μυϊκή χαλάρωση και νάρκωση. Στο GHB υπερέχει η υπνηλία και η σύγχηση.

Τα 3 αυτά βασικά φάρμακα κατάχρησης ως "χάπια" βιασμού, έχουν διαφορές μεταξύ τους, όχι μόνο στον μηχανισμό δράσης αλλά κυρίως στο χρόνο δράσης & στη διάρκεια που μπορούν να ανιχνευθούν μετά τη χρήση στα ούρα.

Το βασικό κοινό τους όμως είναι ότι είναι όλα κατασταλτικά ναρκωτικά.

Image

Ανέφερα πριν ότι το αλκοόλ είναι κατασταλτικό..

Είναι και από τις πιο συχνές ουσίες κατάχρησης σε βιασμούς.

Επιπλέον, επειδή τα φάρμακα αυτά καταχράζονται με μίξη σε αλκοόλ, ο συνδυασμός προκαλεί συνέργεια - δλδ επιφέρει πολλαπλή καταστολή, με κίνδυνο ανακοπής & θανάτου.

Image

Image

Image

Image

Τι κάνει η επιστήμη για να προστατέψει όσους/όσες ναρκώνονται με αυτά τα φάρμακα;

Κάποιοι επιστήμονες ψάχνουν για αντίδοτα. Ουσίες που μπορούμε να έχουμε μαζί μας, κ που αν διαπιστώσουμε ότι δεν νιώθουμε καλά, να τις χρησιμοποιήσουμε.

Δύσκολο εγχείρημα για πολλούς λόγους. 

1ον, δεν μπορείς να έχεις ένα αντίδοτο για όλα. Και αν δε ξέρεις με τι έχεις δηλητηριαστεί, το αντίδοτο είναι δύσκολη υπόθεση.

2ον, η ταχύτητα & ικανότητα χρήσης του αντιδότου είναι σημαντικά. Και επηρεάζονται απ'την επίδραση της νάρκωσης.

Κάτι που προσπάθησαν να κάνουν κάποιοι είναι να εφαρμόσουν δείκτες παρουσίας των φαρμάκων αυτών στο ποτό.

Πχ κάποιοι εφηύραν  μια ειδική βαφή νυχιών, η οποία όταν έρθει σε επαφή με ποτό που έχει μέσα κάποιο απ'τα γνωστά φάρμακα, να αλλάζει χρώμα

Άλλοι βγάλαν κάποια ειδικά φορητά τεστ, μικρού μεγέθους, όπου με μια σταγόνα του ποτού να μπορεί να σου δείχνει εάν έχει μέσα ναρκωτικές ουσίες το ποτό ή όχι (κάτι σαν... rapid test!).

Image

Έχουν ανακαλυφθεί ακόμη και "ειδικά καλαμάκια" που μπορείς να τα έχεις μαζί σου και που όταν βουτηχτούν στο ποτό σου χρησιμοποιούνται ως "δείκτες" παρουσίας ναρκωτικών αλλάζοντας χρώμα..

Όλα αυτά ακούγονται λίγο περίεργα, ή μεταξύ σοβαρού και αστείου, αφού δυστυχώς αρκετά έχουν αποτύχει σε τεστ ευαισθησίας ή στην ειδικότητά τους σε διάφορα φάρμακα..

Το βασικό μας όπλο φαίνεται ότι παραμένει η επαγρύπνηση, η αμυντική καχυποψία κ η αλληλεγγύη/αλληλοβοήθεια".

Image

 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση