ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: jean παντελόνι, πουκάμισο και kitty heels
 

Τι ακριβώς γιορτάζουμε το Halloween;

Δέσποινα Άσπρου

Όπως σίγουρα ξέρεις, αύριο 31 Οκτωβρίου, γιορτάζεται επίσημα το Halloween. Τι ακριβώς όμως γιορτάζουμε την συγκεκριμένη μέρα; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το Halloween γιορτάζεται πάντα τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι «τρομαχτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας πολλά γλυκά, ενέργεια γνωστή ως «trick or treat» («φάρσα ή κέρασμα»).
Φυσικά η γιορτή δεν αφορά αποκλειστικά τα παιδιά. Οι μεγάλοι ντύνονται επίσης «καρναβαλίστικα». Τα πάρτι τους ωστόσο είναι λίγο πιο τρομακτικά. Το βασικότερο κομμάτι της μεταμφίεσής τους, είναι το τρομακτικό make up τους.

Όπως και κάθε γιορτή με το πέρασμα του χρόνου, γίνεται όσο πιο εμπορική γίνεται. Τα κοστούμια υπερπαραγωγή δίνουν και παίρνουν, οι εξεζητημένοι στολισμοί, οι άπειρες κολοκύθες, τα αμέτρητα ζαχαρωτά και όλα υπό το πρίσμα του τρομακτικού, μεταφυσικού, εξωπραγματικού.

Το Halloween γιορτάζεται κυρίως στις ΗΠΑ και στον Καναδά, ενώ πάρτι γίνονται και σε πολλές χώρες της Ευρώπης μέχρι και στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια.

Οι ρίζες του Halloween λέγεται πως ξεκινούν από τη γιορτή Samhain ή Samuin, η οποία γιορταζόταν αρχικά από τους Κέλτες στην Ιρλανδία και στη Βρετανία, και έπειτα έφτασε στην Αμερική.

Ετυμολογικά η λέξη Halloween προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day - All Saints Day). Πολλές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον... κόσμο των πνευμάτων και αυτήν τη μέρα η μαγεία... πιάνει! Οπότε όπως κατάλαβες την συγκεκριμένη μέρα γιορτάζουμε την επικοινωνία με τα πνεύματα, καθώς βάσει του επικρατέστερου μύθου της γιορτής, την εν λόγω μέρα επιστρέφουν στην γη.

Πώς όμως προέκυψαν οι σκαλισμένες κολοκύθες, οι οποίες αποτελούν το σήμα κατατεθέν του Halloween; O μύθος λέει, πως κάποτε ήταν ένας τεμπέλης, αλλά πολύ έξυπνος αγρότης, ο Τζακ, ο οποίος μπόρεσε και παγίδευσε τον Διάβολο με έναν σταυρό. Τότε ο Διάβολος έκανε μαζί του μια συμφωνία: αν τον απελευθέρωνε, θα του εγγυόταν πως ο Τζακ δεν θα πήγαινε ποτέ στην Κόλαση. Η συμφωνία τηρήθηκε και έτσι ο πεθαμένος αγρότης κάθε χρόνο φτιάχνει αυτά τα φαναράκια, βάζει ένα κερί μέσα τους και περιπλανάται σε όλη τη Γη, για να βρει ένα μέρος να αναπαυθεί.

Τέλος να πούμε ότι η γιορτή αυτή συγχέεται με τις ελληνικές Απόκριες, όμως διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές καθώς το Halloween έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά (απόκριες τρόμου).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση