ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: λινό πουκάμισο, tailored παντελόνι και παντόφλες

Θέλουν να φέρουν ξανά στη ζωή τον γιγάντιο Μόα

Το τεράστιο πουλί που εξαφανίστηκε πριν από 600 χρόνια ετοιμάζεται για… comeback μέσω γενετικής μηχανικής.

Μαρία Καραμάνου

Μαρία Καραμάνου

Ποιος είπε ότι η επιστροφή στο παρελθόν είναι αδύνατη;

Στην εποχή που η τεχνολογία «ακουμπά» τα πιο ακραία σενάρια επιστημονικής φαντασίας, η αμερικανική βιοτεχνολογική εταιρεία Colossal Biosciences φιλοδοξεί να επαναφέρει στη ζωή ένα από τα πιο εντυπωσιακά πλάσματα που έζησαν ποτέ στη Νέα Ζηλανδία, το γιγάντιο μόα. Το πτηνό αυτό, που εξαφανίστηκε πριν περίπου 600 χρόνια, έφτανε σε ύψος τα τρία μέτρα, δεν μπορούσε να πετάξει και χρησιμοποιούσε τα ισχυρά του πόδια για άμυνα. Σήμερα, γίνεται πρωταγωνιστής σε ένα φιλόδοξο project, που μοιάζει να βγήκε κατευθείαν από… ταινία του Hollywood.

Η Colossal Biosciences έχει ήδη προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση, καθώς στο «χαρτοφυλάκιό» της περιλαμβάνει εξίσου φιλόδοξα projects, όπως η αναβίωση του μαμούθ και του ντόντο, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε πως κατάφερε να επαναφέρει τον εξαφανισμένο θηρευτή «λύκο της καταστροφής» μέσω κλωνοποίησης και γονιδιακής επεξεργασίας DNA.

Στην περίπτωση του μόα, η εταιρεία συνεργάζεται με το Ngāi Tahu Research Centre στη Νέα Ζηλανδία, προχωρώντας σε ανάλυση DNA από οστά και υπολείμματα εννέα ειδών του πτηνού, για να κατανοήσουν τα γενετικά του μυστικά. Το σχέδιο περιλαμβάνει τροποποίηση του DNA σε σύγχρονα πτηνά που θεωρούνται «συγγενείς» του μόα, ώστε να δημιουργηθεί ένα ζώο-υβρίδιο με παρόμοια χαρακτηριστικά. Αν όλα πάνε καλά, το project θα συνοδευτεί από περιβαλλοντικά έργα, που στόχο θα έχουν την αποκατάσταση των φυσικών ενδιαιτημάτων του.

Δεν λείπουν, φυσικά, οι αντιδράσεις και οι ηθικοί προβληματισμοί. Πολλοί επιστήμονες τονίζουν ότι τέτοιες «αναστάσεις» δεν αποκαθιστούν αληθινά την απώλεια, αλλά δημιουργούν νέα, άγνωστα οικολογικά δεδομένα. Άλλοι θεωρούν πως τέτοια projects μπορεί να αποδυναμώσουν την ανάγκη προστασίας των σημερινών απειλούμενων ειδών. 

Το ενδιαφέρον; Στο project συμμετέχει και ο διάσημος σκηνοθέτης Peter Jackson, γνωστός για τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», που κατέχει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές οστών μόα. Και κάπως έτσι, το έργο αποκτά κι έναν κινηματογραφικό αέρα.

Είτε δεις το εγχείρημα ως πρόοδο είτε ως ρίσκο, ένα είναι σίγουρο, ζούμε σε μια εποχή όπου το παρελθόν δεν είναι πλέον τόσο μακρινό.
Και όπως λένε όσοι ασχολούνται με την αναβίωση ειδών, «η επιστροφή του μόα ίσως δεν αλλάξει τον κόσμο αλλά σίγουρα θα μας θυμίσει πόσα έχουμε ήδη χάσει».

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση