ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Τελικά τι επιτρέπεται και τι όχι στην Πλατεία Ελευθερίας

Μπορούμε τελικά να πάμε την βόλτα μας με ποδήλατο, να έχουμε πατίνια και παρέα με τον σκύλο μας;

newsroom must

Το άνοιγμα της Πλατείας Ελευθερίας ανήμερα της Πρωτοχρονιάς του 2021 καθώς και η παράδοση του υπόγειου χώρου στάθμευσης της Λεωφόρου Ομήρου είναι σίγουρα κάτι που δεν μπορούμε να προσπεράσουμε.

Το φαντασμαγορικό έργο της Ζαχά Χαντίτ και του Κύπριου Αρχιτέκτονα - συνεταίρου της κ. Πασιά το οποίο περιλαμβάνει μεγάλους κήπους δεκάδες σιντριβάνια σε πολύπλοκα μαρμάρινα σχήματα αλλά και εντυπωσιακούς διαδρόμους για περιπάτους είναι πλέον γεγονός και οι κάτοικοι της πρωτεύουσας και όχι μόνο, έχουν -επιτέλους- την ευκαιρία να απολαύσουν την Πλατεία Ελευθερίας.

Λίγο μετά το αιφνίδιο άνοιγμα του χώρου, αρκετοί εκμεταλλεύτηκαν τον ηλιόλουστο καιρό των τηλευταίων ημερών, βγήκαν να κάνουν την βόλτα τους και τηρώντας όλα τα προστατευτικά μέτρα περπάτησαν κατά μήκος του υπόγειου χώρου της Πλατείας Ελευθερίας. Μέχρι εδώ όλα καλά. Μερικές αναρτήσεις όμως στα κοινωνικά δίκτυα που ακολούθησαν μπέρδεψαν τα πράγματαν και οδήγησαν σε μια έντονη συζήτηση για το αν τελικά επιτρέπεται η χρήση πατινιών και ποδηλάτων και αν είναι εντάξει να συνοδευόμαστε από τα κατοικίδιά μας.

Θέλοντας να βάλει τέλος στην παρεξήγηση που δημιουργήθηκε και επιδιώκοντας να απαντήσει στις επικρίσεις των πρώτων ημερών σχετικά με τη διέλευση ποδηλάτων, ο δήμαρχος της Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης επισκέφθηκε την Πλατεία Ελευθερίας με το ποδήλατό του την Κυριακή 3 Ιανουαρίου και έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα πως η χρήση ποδηλάτου επιτρέπεται. Φυσικά, καλό είναι να γίνεται με προσοχή και σε συγκεκριμένα σημεία ώστε να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα.


Ο Δήμαρχος της Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης μαζί με τον Πρόεδρο της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρη Λαμπριανίδη και τον Δημοτικό Σύμβουλο Χρύσανθο Φάκα.

Όσον αφορά τώρα στην χρήση πατινιών, όπως μάς είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε η Μαρίνα Κουμάστα, εκπρόσωπος από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών του Δήμου, δεν απαγορεύεται - αρκεί να γίνεται ευσυνείδητα. Παράλληλα, δεν υπάρχει κάποια απαγόρευση σχετικά με τους σκύλους και γενικότερα τα κατοικίδια ζώα, αρκεί να συνοδεύονται από τους ιδιοκτήτες τους και οι οποίοι, όπως ορίζει ο νόμος, θα πρέπει να τους έχουν ειδικό λουρί στα κατοικίδια.

 Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως τα εγκαίνια της Πλατείας Ελευθερίας δεν έχουν προγραμματιστεί καθότι εκκρεμούν ακόμη λεπτομέρειες, μεταξύ αυτών σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, το ότι οι τελικοί ηλεκτρομηχανολογικοί έλεγχοι και οι δοκιμές στα σιντριβάνια της τάφρου, στα ενδοδαπέδια φωτιστικά της γέφυρας και στον ανελκυστήρα Ντ’Αβίλα δεν έχουν γίνει ακόμη και θα ολοκληρωθούν με το νέο έτος. Παράλληλα, στην τάφρο θα διεξάγονται τελικές εργασίες στο μαρμάρινο γλυπτό κάτω από τη γέφυρα και στους εσωτερικούς χώρους της καφετέριας, του σνακ μπαρ και των δύο περιπτέρων, ενώ εκκρεμεί η κατακύρωση της προσφοράς για τους χώρους εστίασης. Όταν αυτά ολοκληρωθούν θα συζητηθούν και τα εγκαίνια, για τα οποία δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Και ενώ το νέο έργο στο κέντρο της Λευκωσίας έχει ήδη γίνει viral και πλέον θεωρείται νέο hotspot της Λευκωσίας, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως η Πλατεία δεν ταιριάζει στην αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης και της ευρύτερη περιοχή. Απαντώντας στις επικρίσεις μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαμε, η αρχιτέκτοντας και συντονίστρια του έργου Αγνή Πετρίδου δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος να ταιριάζει, καθώς αυτό είναι ένα έργο του 2020 και όχι, της ενετικής εποχής - της οποίας την αρχιτεκτονική και το στυλ η ίδια λατρεύει. Συγκεκριμένα η ίδια μάς είπε: "Δεν πρέπει απαραίτητα η νέα Πλατεία να ταιριάζει, ούτε πρέπει να υπάρχει σύγκριση. Είναι ένα μοντέρνο έργο με απίστευτες λεπτομέρειες που αντανακλά το σήμερα". Πέρα από αυτά, η κυρία Αγνή μάς μίλησε με ενθουσιασμό για διάφορα τεχνικά ζητήματα του έργου και μεταξύ άλλων, μάς αποκάλυψε πως έχουν φυτευτεί 220 δέντρα.

Να θυμίσουμε πως το έργο έχει συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Επιχειρηματικό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020), τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τον Δήμο Λευκωσίας. 

Φωτογραφίες: Facebook/ Δήμος Λευκωσίας

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X