ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Στο Παρίσι ο Νίκος Αναστασιάδης

H ανάρτηση του προέδρου της δημοκρατίας στο Instagram

newsroom must

Ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας, μετά από πρόσκληση που είχε από την Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron για να συζητήσουν θέματα που άπτονται της συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας, βρέθηκε σήμερα στο  Προεδρικό Μέγαρο στο Παρίσι. 

Κατά την διάρκεια της συνάντησής τους, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε για μια ακόμη φορά την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα, απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους.  «Είναι απαράδεκτο ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ να παραβιάζεται ή να απειλείται. Αυτοί που συμβάλλουν σε αυτό πρέπει να υποστούν κυρώσεις, και μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξη της Γαλλίας επ΄ αυτού», τόνισε, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να προασπίσει την κυριαρχία της με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Με αφορμή την συνάντησή τους, ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε μια ιδιαίτερη ανάρτηση στο Instagram. Δημοσιεύοντας μερικές φωτογραφίες έγραψε: "Η συνάντηση με τον Πρόεδρο Μακρόν ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και επωφελής τόσο σε διμερές επίπεδο, αλλά ιδιαίτερα σε σχέση με τις κρίσιμες και ανησυχητικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου, λόγω μιας σειράς έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, η σταθερότητα στην περιοχή απειλείται από περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων και από τον κίνδυνο ενός πιθανού θερμού επεισοδίου στις θαλάσσιες ζώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την Κύπρο, η Γαλλία, υπό την ηγετική φυσιογνωμία του φίλου Εμανουέλ Μακρόν, αποτελεί μια αχτίδα ελπίδας για αποτροπή των όσων ανησυχητικών λαμβάνουν χώρα, ενώ η παρουσία της γαλλικής ναυτικής δύναμης στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή αποδεικνύει εμπράκτως την πρωταγωνιστικό ρόλο και την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να λειτουργήσει ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας... Για ακόμη μια φορά θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Macron για την άψογη φιλοξενία και την ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε.Η Γαλλία πάντοτε αποτελούσε στρατηγικό εταίρο της Κύπρου και υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση, τόσο του ιδίου όσο και της Κυβερνήσεως, για περαιτέρω ενίσχυση και επέκταση των ήδη εξαίρετων σχέσεων μας σε διμερές, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και πολυμερές επίπεδο".

 
 
 
View this post on Instagram

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο Μακρόν ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και επωφελής τόσο σε διμερές επίπεδο, αλλά ιδιαίτερα σε σχέση με τις κρίσιμες και ανησυχητικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου, λόγω μιας σειράς έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, η σταθερότητα στην περιοχή απειλείται από περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων και από τον κίνδυνο ενός πιθανού θερμού επεισοδίου στις θαλάσσιες ζώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την Κύπρο, η Γαλλία, υπό την ηγετική φυσιογνωμία του φίλου Εμανουέλ Μακρόν, αποτελεί μια αχτίδα ελπίδας για αποτροπή των όσων ανησυχητικών λαμβάνουν χώρα, ενώ η παρουσία της γαλλικής ναυτικής δύναμης στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή αποδεικνύει εμπράκτως την πρωταγωνιστικό ρόλο και την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να λειτουργήσει ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η Τουρκία αγνοεί πλήρως τους διεθνείς κανόνες και τις αρχές της πολυμερούς διπλωματίας και μέσω των πράξεων της παρατείνει και επιδεινώνει την αστάθεια και τη συνεχιζόμενη βία στην Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και όχι μόνο. Την ίδια στιγμή, στα πιο πάνω θα πρέπει να προσμετρηθούν και οι κινήσεις επικίνδυνης κλιμάκωσης με την Ελλάδα, μέσω της αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και την πρόθεση διενέργειας σεισμικών ερευνών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελληνικής Δημοκρατίας. Και αφήνω κατά μέρος την πρόσφατη προκλητική απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Οφείλουμε επιτέλους να αντιληφθούμε πως η πολιτική του κατευνασμού έχει αποτύχει, αλλά, πάνω από όλα, οφείλουμε να μετουσιώσουμε τις δηλώσεις αλληλεγγύης σε πράξεις μέσω της υιοθέτησης μιας αποφασιστικής στάσης η οποία θα οδηγήσει την Τουρκία στο να αντιληφθεί πως δεν μπορεί να συνεχίσει να δρα ανενόχλητη, μονομερώς και ανεξέλεγκτα. Για ακόμη μια φορά θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Μακρόν για την άψογη φιλοξενία και την ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε.Η Γαλλία πάντοτε αποτελούσε στρατηγικό εταίρο της Κύπρου και υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση, τόσο του ιδίου όσο και της Κυβερνήσεως, για περαιτέρω ενίσχυση και επέκταση των ήδη εξαίρετων σχέσεων μας σε διμερές, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και πολυμερές επίπεδο.

A post shared by Nicos Anastasiades (@nicosanastasiades) on

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X