ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Ταινίες με τις οποίες μεγαλώσαμε

Ταινίες που «σημάδεψαν» μια εποχή που δεν πρόκειται να επιστρέψει ποτέ

Γιώργος Γκαρακλίδης

Πόσες και πόσες ταινίες δεν έχουμε ακούσει, δει και εν τέλει αγαπήσει στα τόσα χρόνια της έντονης παρουσίας του κινηματογράφου στη ζωή μας; Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε φτάσει στο σημείο να αγαπήσουμε και πλέον να μελαγχολήσουμε βλέποντας ταινίες που μας κρατούσαν συντροφιά όσο ήμασταν παιδιά και που στην τελική μας μεταφέρουν σε μια εποχή που μας θυμίζει ανθρώπους, καταστάσεις, συνθήκες και συναισθήματα ξέγνοιαστης «οσμής». 

Η λίστα με τις 5 ταινίες που σίγουρα είδαμε όλοι και που μας φέρνει αναμνήσεις μιας αθώας - έστω στο μυαλό - εποχής είναι η εξής:

    • Ο Βασιλιάς των λιονταριών (Lion King):
 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Disney’s The Lion King (@lionking)

Ποιος δεν θυμάται την τρυφερή ιστορία του μικρού λιονταριού, Σίμπα και των φίλων του; Ποιος δεν θυμάται την επική σκηνή που ο Σκαρ έριξε τον πατέρα του Σίμπα, Μουφάσα από τον βράχο; Ποιος δεν έκλαψε και ποιος δεν ταρακουνήθηκε από μια τέτοια, συναισθηματικά έντονη σκηνή; Μια σκηνή που ίσως να «μπέρδεψε» τους μικρούς θεατές καθώς ήταν τραυματική. 

        • Matilda:
 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Matilda Movie (@matildamovie)

Κανείς δεν θα σκεφτόταν πως ένα 6χρονο κοριτσάκι θα μπορούσε να διαθέτει μια τέτοια, χαρισματική νοημοσύνη κυρίως από τη στιγμή που περιβάλλεται από τόσους πνευματικά «κατώτερους» ανθρώπους που αποτελούν την οικογένειά της. Την ίδια στιγμή, η καλοσυνάτη και γεμάτη χαρίσματα Ματίλντα καταφέρνει να αντιμετωπίσει τόσο τους γονείς της και την οικογένειά της όσο και την μοχθηρή διευθύντρια του σχολείου στο οποίο φοιτά. 

                • Μόνος στο σπίτι (Home alone):

Μετά από πολλά χρόνια κατάφερα να συνειδητοποιήσω πως η οικογένεια του Κέβιν τον… ξέχασε στο σπίτι, μια λεπτομέρεια στην οποία δεν είχα δώσει καμία σημασία ως παιδί. Η οικογένεια Μακάλιστερ πάνε διακοπές κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και ξεχνάνε τον γιο τους Κέβιν, στο σπίτι ο οποίος όταν συνειδητοποιεί πως έμεινε μόνος του επιδίδεται σε ό,τι του κάνει κέφι προκειμένου να περάσει καλά. Μέχρι που φτάνουν στο σπίτι δύο διαρρήκτες και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Οικογενειακή κωμωδία, γεμάτη ευτράπελα που μας χάρισε και συνεχίζει να μας χαρίζει όμορφες στιγμές κάθε Χριστούγεννα και μαζί μας ενθουσιάζει κάθε φορά σαν να ήμασταν και πάλι εκείνα τα ξέγνοιαστα παιδιά. 

                    • Τιτανικός (Titanic):
 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Titanic (@titanicmovie)

Μια ταινία που ανταποκρινόταν στο ενήλικο κοινό που όμως είδαμε οι περισσότεροι ως παιδιά και που υπήρξε μια από τις τεράστιες εισπρακτικές επιτυχίες όλων των εποχών. Ένας νεανικός έρωτας, μια αυστηρή εποχή, μια τεράστια κοινωνική διαφορά ανάμεσα σε δύο νέους, μία απροσεξία κι ένα παγόβουνο μπροστά από ένα πλοίο στη μέση του πουθενά ήταν όλα όσα συνέβαλαν στη δημιουργία και στην επιτυχία του Τιτανικού. Κι εκεί το δάκρυ έτρεχε κορόμηλο για κάποιους πιο κρυφά και για άλλους πολύ πιο φανερά. 

                        • Μαχητές των δρόμων (Fast & Furious)
 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Fast & Furious 9 (@fastandfuriousde)

Αγώνες δρόμου, δράση, περιπέτεια και εξωπραγματικοί ήρωες της διπλανής πόρτας συνέθεσαν μια ταινία με διάφορες εκδοχές που έγινε επιτυχία και «σημάδεψε» μια γενιά. Οι ηθοποιοί θα παραμείνουν «αθάνατοι» για τους ρόλους που απέδωσαν ακόμη κι αν στην πορεία είχαν ερμηνεύσει κι άλλους ρόλους. Τραγική ήταν και η είδηση του θανάτου του Paul Walker, ένας εκ των πρωταγωνιστών των ταινιών «Fast & Furious» το 2013 ο οποίος πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. 

Οι πιο πάνω ταινίες αποτελούν αναμνήσεις από μια όμορφη εποχή αθωότητας για τους περισσότερους και σίγουρα μας κράτησαν όμορφη παρέα. Ένας ακόμη λόγος ίσως να είναι και οι άνθρωποι με τους οποίους τα παρακολουθούσαμε ανελλιπώς και οι σχέσεις που είχαμε ή έχουμε μαζί τους οπότε οι ταινίες από μόνες τους ίσως να μη «λένε» πολλά αλλά ο συνδυασμός τους με τις τότε συνθήκες να «λέει» μια ολόκληρη ιστορία. 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση