ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Πώς μπήκε στο τραπέζι η τρίτη δόση

Αφορά τα εμβόλια Pfizer και Moderna- Ανοικτό το τι θα γίνει τελικά με το μονοδοσικό Johnson & Johnson

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Του Ανδρέα Πογιατζή

Εν αναμονή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας αναφορικά με το ζήτημα της χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου κατά του COVID-19. Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, Χριστίνα Γιαννάκη στις χθεσινές της δηλώσεις από το walk in εμβολιαστικό κέντρο της Κρατικής Έκθεσης Κύπρου, είπε ότι σε περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως για την τρίτη δόση, «είμαστε έτοιμοι και θα το ξεκινήσουμε» αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στις ομάδες του πληθυσμού από τις οποίες θα αρχίσει η χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου.

Όπως πληροφορείται η «Κ» η τρίτη δόση εμβολίου, εάν και εφόσον δοθεί η έγκριση για χορήγηση του από τον ΕΟΦ, θα αφορά τους ανοσοκατεσταλμένους, δηλαδή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και χρόνιους ασθενείς, θα αφορά τους επαγγελματίες υγείας, ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό καθώς και τους ηλικιωμένους.

Συγκεκριμένα και όσο αφορά τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους, τα επιχειρήματα των ειδικών εστιάζονται στο γεγονός ότι έχουν παρέλθει έξι μήνες από τον εμβολιασμό τους και θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα. Ο ηλικιακός περιορισμός που πρότειναν οι ειδικοί για την χορήγηση της τρίτης δόσης στην Κύπρο, αφορά τα 60 με 70 έτη.

Η χορήγηση της τρίτης δόσης θα γίνεται με τα εμβόλια Pfizer και Moderna, τα οποία παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά προστασίας κατά της παραλλαγής «Δέλτα». Όσον αφορά τα εμβόλια AstraZeneca, όπως πληροφορείται η «Κ», η Κύπρος δεν έχει παραγγείλει νέα παρτίδα των συγκεκριμένων εμβολίων και έτσι δεν θα συμπεριληφθούν στην τρίτη δόση. Μάλιστα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για όσους εμβολιάστηκαν με δύο δόσεις AstraZeneca, αντιθέτως, ο συνδυασμός αυτού του εμβολίου με άλλα εμβόλια αποδείχθηκε αρκετά αποτελεσματικός. Για τα μονοδοσικά εμβόλια Johnson & Johnson οι ειδικοί προτείνουν ότι και αυτά πρέπει να εισαχθούν στο εμβολιαστικό πλάνο, ωστόσο παρουσιάζουν μειωμένες αποδόσεις σε σύγκριση με τα άλλα εμβόλια.

Οι σκέψεις για την χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου, ξεκίνησαν με την επικράτηση της παραλλαγής «Δέλτα», η οποία μείωσε δραματικά τα ποσοστά προστασίας των εμβολίων, σύμφωνα με την έρευνα του αμερικανικού κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) και της βρετανικής έρευνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Μέχρι σήμερα στην Κύπρο έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση ποσοστό 77,2% και ο στόχος είναι η εμβολιαστική κάλυψη να φτάσει στο 81%, ενώ το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι στο 71,8%.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση