ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Πώς «γλίτωσε» το iPhone που έπεσε από τα 16.000 πόδια

Η «σωτηρία» αυτού του κινητού προφανώς δεν οφείλεται σε θαύμα, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς λίγο στην τύχη και κυρίως στους νόμους της φυσικής.

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Μπορεί συχνά τα κινητά που πέφτουν από τα χέρια μας να καταλήγουν με σπασμένες, αν όχι αχρηστευμένες, οθόνες, ωστόσο, το iPhone που έπεσε από ύψος 16.000 ποδιών απο το Boeing 737 Max-9 της Alaska Airlines, βρέθηκε άθικτο και πλήρως λειτουργικό.

Μεταξύ των τρομακτικών λεπτομερειών από την αποκόλληση πόρτας αεροσκάφους από την άτρακτο εν ώρα πτήσης που προκάλεσε αποσυμπίεση καμπίνας, ήταν και το κινητό αυτό που έπεσε από ύψος σχεδόν πέντε χιλιομέτρων, χωρίς να καταστραφεί.

Ένας κάτοικος του Πόρτλαντ το βρήκε άθικτο, ξεκλείδωτο και με επαρκή μπαταρία ωρών στην άκρη ενός δρόμου.

Παρότι οι οθόνες των smartphone έχουν γίνει πολύ ανθεκτικότερες μέσα στα χρόνια, η «σωτηρία» αυτού του κινητού προφανώς δεν οφείλεται σε θαύμα, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς λίγο στην τύχη και κυρίως στους νόμους της φυσικής.

Φυσική… η απάντηση

«Η βασική απάντηση είναι η αντίσταση του αέρα» σημειώνει ο Ντάνκαν Γουάτς, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Θεωρητικής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Όσλο. «Νομίζω ότι το αντιφατικό εδώ είναι ότι ένα iPhone που πέφτει από τον ουρανό, δεν καταλήγει να κινείται τόσο γρήγορα λόγω της αντίστασης του αέρα».

«Αν το τηλέφωνο πέφτει με την οθόνη του στραμμένη προς το έδαφος, υπάρχει αρκετή αντίσταση. Αν από την άλλη έπεφτε κάθετα, η αντίσταση είναι αρκετά μικρότερη» εξηγεί ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Γουάτς, η τελική ταχύτητα του iPhone σε οριζόντια με το έδαφος πτώση, θα ήταν περί τα 48 χλμ/ώρα. «Όσο μεγαλύτερη είναι η συσκευή, τόσο μικρότερη είναι η τελική ταχύτητα. Η μέγιστη με την οποία θα μπορούσε να πέφτει, θα ήταν 160 χλμ/ώρα, αλλά αυτό θα συνέβαινε μόνον αν το κινητό έπεφτε κάθετα προς το έδαφος».

Σύμφωνα με τον Γουότς, όταν ένα κινητό πέφτει από τα χέρια μας, αναπτύσσει ταχύτητα έως το έδαφος περίπου 16 χλμ/ώρα, ενώ όταν πέφτει από ένα αεροπλάνο, η ταχύτητα αυτή φτάνει πιθανώς τα 80 χλμ/ώρα.

Όπως επισημαίνει, η συσκευή θα είχε υποστεί ζημιά αν είχε καταλήξει στην άσφαλτο ή σε πεζοδρόμιο. Ωστόσο, η ζημιά αποσοβήθηκε καθώς φέρεται να έπεσε σε γρασίδι ή πάνω σε φυλλώματα στο χώμα.

Σύμφωνα με την Apple, την κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone, η συσκευή μπορεί να υποστεί ζημιά αν πέσει. Παρόλα αυτά, το εγχειρίδιο οδηγιών δεν διευκρινίζει πόσο ανθεκτικό είναι και από ποιο ύψος πτώσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα iPhone φέρεται να «επιβιώνει» πτώσης από ψηλά. Τον Ιούνιο του 2023, χρήστης του TikTok δημοσίευσε ένα βίντεο, στο οποίο υποστήριζε πως βρήκε άθικτο το iPhone του που έπεσε από την τσέπη του ενώ έκανε skydiving στα 14.000 πόδια.

Η συσκευή προσγειώθηκε σε μια περιοχή με χορτάρι και λάσπη, όπως φαίνεται στο «παραθυράκι» του βίντεο που ανάρτησε ο TikToker.

@capt_rumcoffee Replying to @hows_ur_day22 @Catalyst Case original sound - Hatton Smith

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, και στις δύο περιπτώσεις, αν το iPhone είχε προσγειωθεί σε τσιμέντο, πιθανότατα θα είχε διαλυθεί. 

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, η πόρτα ενός Boeing 737 MAX 9 της αμερικανικής εταιρείας Alaska Airlines άνοιξε και αποκολλήθηκε από την άτρακτο εν μέσω πτήσης πάνω από το Πόρτλαντ, προκαλώντας αποσυμπίεση στην καμπίνα και δημιουργώντας το φαινόμενο της αναρρόφησης το οποίο, όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ επικαλούμενα μαρτυρίες επιβατών, είχε ως αποτέλεσμα να σκιστεί το πουκάμισο ενός ανήλικου και όπως όλα δείχνουν να καταλήξει στο κενό το κινητό που εκείνη την ώρα φορτιζόταν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS