ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: λευκό πουκάμισο, denim shorts και lace up πέδιλα
 

Πρόστιμο ''χάδι'' στο Facebook για διαρροή δεδομένων

Το πρόστιμο από τις Αρχές της Βρετανίας στη Facebook, για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων των χρηστών της στην εταιρεία Cambridge Analytica, ανέρχεται σε 565.000 ευρώ.

Μόλις επτά λεπτά θα χρειαστεί το Facebook για να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα έσοδα και να πληρώσει το πρόστιμο που του επέβαλαν οι Αρχές της Βρετανίας για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων των χρηστών του στην εταιρεία Cambridge Analytica. Το πρόστιμο ανέρχεται σε 500.000 στερλίνες, ή 565.000 ευρώ περίπου. Με αυτόν τον απλό υπολογισμό σχολιάζουν οι Financial Times πόσο εύκολα μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε πρόστιμο το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Η βρετανική εφημερίδα προβλέπει ότι θα εξαγριωθούν οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο. Ο λόγος δεν θα είναι, όμως, το ευτελές ως προς τα οικονομικά της Facebook πρόστιμο, αλλά το τι ακριβώς ανακάλυψε το Γραφείο της Επιτροπής Πληροφορικής της Βρετανίας σε σχέση με τη σκανδαλώδη διαρροή. Επικαλείται, συγκεκριμένα, την επίτροπο επί θεμάτων Πληροφορικής, Ελίζαμπεθ Ντένχαμ, σύμφωνα με την οποία η Facebook παραβίασε τη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων με δύο τρόπους: πρώτον, επειδή επέτρεψε σε άλλες εταιρείες να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών του χωρίς να έχουν δώσει τη συναίνεσή τους και, δεύτερον, επειδή δεν άσκησε καμία εποπτεία ώστε να μπορεί να προλάβει την παράνομη αυτή επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Οπως επισημαίνουν οι FT, είναι η πρώτη φορά που μια ρυθμιστική αρχή επιχειρεί να τιμωρήσει τη Facebook για τον ρόλο της στη διαρροή προσωπικών δεδομένων 87 εκατ. χρηστών, και μάλιστα στην εταιρεία που ανέλαβε την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Facebook έχει τώρα το δικαίωμα να αμφισβητήσει τα πορίσματα των σχετικών ερευνών και να εφεσιβάλει την απόφαση για το πρόστιμο. Ηδη η επικεφαλής του τομέα προστασίας δεδομένων, Εριν Εγκαν, παραδέχθηκε για λογαριασμό της εταιρείας ότι έγιναν λάθη και εξέφρασε την πρόθεση να απαντήσει σύντομα στην Επιτροπή Πληροφορικής. Σύμφωνα, πάντως, με τον Νάμιαν Κόλινς, βουλευτή που προΐσταται της βρετανικής επιτροπής ψηφιακής πολιτικής, πολιτισμού και ΜΜΕ, τα πορίσματα των σχετικών ερευνών θέτουν νέα ερωτήματα. Οπως τόνισε μιλώντας στους FT, «εφόσον η Facebook παραβίασε τη νομοθεσία, γνωρίζουμε ποιες άλλες εταιρείες που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της έχουν επίσης παρανομήσει». Στο μήνυμά της προς τη Facebook, η βρετανική Επιτροπή Πληροφορικής τονίζει πως η παράβαση του νόμου ήταν «σοβαρή» και θα έχει πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις στα θύματα της διαρροής. Πράγματι, οι χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης δεν θα είχαν ποτέ φανταστεί ότι απαντώντας σε κάποιο ερωτηματολόγιο ή κάνοντας χρήση μιας εφαρμογής ή συνάπτοντας φιλία με κάποιον χρήστη θα άνοιγαν τον δρόμο για να καταλήξουν προσωπικά τους δεδομένα στην Cambridge Analytica. Και ούτε θα είχαν, βέβαια, διανοηθεί πως ίσως η Cambridge Analytica χρησιμοποιούσε τα προσωπικά δεδομένα τους για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.

Η Επιτροπή Πληροφορικής κατήγγειλε, άλλωστε, ότι η Facebook δεν είχε αντιληφθεί τον κίνδυνο να διαρρεύσουν τα προσωπικά δεδομένα μέσω της πλατφόρμας της, μολονότι είχε όλον τον χρόνο, τις πηγές και την πείρα και πολλές ευκαιρίες να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να αποτρέψει μια τέτοια διαρροή. Η είδηση περί της επιβολής προστίμου οδήγησε τις μετοχές της Facebook σε υποχώρηση κατά 1%. Η αρχική αποκάλυψη της διαρροής το 2015 οδήγησε σε μείωση της χρηματιστηριακής της αξίας κατά πολλά δισ. δολάρια. Σήμερα, όμως, η τιμή της είναι 10% υψηλότερη από το προ της αποκάλυψης επίπεδο.

ΠΗΓΗ: kathimerini.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση