ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: λινό πουκάμισο, βερμούδα και sneakers
 

Πόση ώρα μπορούμε να χρησιμοποιούμε την μάσκα μιας χρήσης;

Πώς βάζουμε και βγάζουμε τη μάσκα

Σε προηγούμενα άρθρα σας ενημερώσαμε για το τι πρέπει να κάνουμε με τα παπούτσια πριν μπούμε στο σπίτι, πώς να απολυμαίνουμε τα ψώνια μας και πώς να πλένουμε τα ρούχα μας για να προστατευτούμε από τον κορωνοϊό.

Τι γίνεται όμως με τις μάσκες μιας χρήσης τις οποίες φοράμε όταν σκοπεύουμε να βγούμε από το σπίτι; Για πόση ώρα μπορούμε να τις φοράμε;

Ο γιατρός εργασίας επιδημιολόγος του ΕΟΔΥ Θεόδωρος Λύτρας δήλωσε πρόσφατα ότι «Είναι κυρίως χρήσιμη στους ίδιους τους ασθενείς, προκειμένου να μην μεταδώσουν τον ιό. Πιθανώς να προστατεύει και τους υγιείς που τη φοράνε, για να μην κολλήσουν από άλλους. Δεν έχουμε πολύ καλά επιδημιολογικά δεδομένα, που να μας το δείχνουν, αλλά ίσως να προστατεύει λίγο η μάσκα. Το πιο σημαντικό είναι όμως να τη φοράμε σωστά»

Τονίζει ακόμα ότι η μάσκα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλές ώρες αφού μετά από λίγο μουσκεύεται από την αναπνοή μας και χρειάζεται αλλαγή για να μην γίνει εστία μικροβίων.

Πώς βάζουμε και βγάζουμε τη μάσκα

-Η έγχρωμη επιφάνεια της, που είναι συνήθως χρώματος μπλε, πρέπει να είναι από την από την έξω μεριά, η οποία είναι αδιάβροχη και σχεδιασμένη έτσι ώστε να μένουν εκεί τα μικρόβια του περιβάλλοντος. Και η άσπρη επιφάνεια, η οποία είναι απορροφητική, πρέπει να είναι από τη μέσα μεριά, που εφάπτεται στο πρόσωπο μας.

-Το τελευταίο διάστημα διακινούνται κάποια fake news που προτρέπουν τον κόσμο να τις φοράει ανάποδα, κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.

-Την φοράμε, προσαρμόζοντας στη μύτη μας το μικρό έλασμα που έχει στην πάνω μεριά και τραβάμε την κάτω μεριά, ώστε να έρθει κάτω από το σαγόνι μας. Ακολούθως τη δένουμε πίσω από τα κεφάλι μας για να εφαρμόσει σωστά, ή αν έχει λαστιχάκια, τα περνάμε πίσω από τα αυτιά.

-Πλένουμε πάντα τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα πριν τη φορέσουμε και στη συνέχεια αφού τη φορέσουμε, θα πρέπει να θεωρούμε την εξωτερική της επιφάνεια σαν μολυσμένη επιφάνεια. Δηλαδή δεν πιάνουμε τη μάσκα και μετά πιάνουμε τα χέρια μας, τα μάτια μας κλπ. Αν θέλουμε να την προσαρμόσουμε στο πρόσωπο μας, θα χρειαστεί να ξαναπλύνουμε τα χέρια μας. Όταν θελήσουμε να την αφαιρέσουμε από το πρόσωπο μας, θα πρέπει να την πιάσουμε από την πίσω μεριά, και όχι από την μπροστινή που είναι μολυσμένη, να την πετάξουμε αμέσως σε κάποιο καλάθι απορριμμάτων και να ξαναπλύνουμε τα χέρια μας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση