ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Γιατί είναι καλό να μαθαίνουμε ξένες γλώσσες;

Το γεγονός ότι ζούμε σ’ έναν κόσμο που είναι πιο συνδεδεμένος και δικτυωμένος από ποτέ αποτελεί ένα ισχυρό έναυσμα

Στον 21ο αιώνα, τον οποίο κι έχουμε ήδη εμπεδώσει εδώ και 22 χρόνια, είναι σχεδόν αδύνατον να μπορούμε να αδράξουμε επαγγελματικές και μη ευκαιρίες στη ζωή μας μη γνωρίζοντας τουλάχιστον μία ή δύο ξένες γλώσσες. Και δεν είναι πάντα θέμα επιβίωσης ή επαγγελματικής ανέλιξης γιατί το ζήτημα παίρνει διαστάσεις προσωπικού ενδιαφέροντος, αγάπης και «πάθους» για τους ξένους πολιτισμούς και τις ξένες γλώσσες ή απλώς μπορεί να έγκειται στην απόλαυση και την αφοσίωση προς τη μάθηση, γενικότερα. Οπότε το γεγονός ότι ζούμε σ’ έναν κόσμο που είναι πιο συνδεδεμένος και δικτυωμένος από ποτέ αποτελεί ένα ισχυρό έναυσμα. 

Υπάρχουν άπειρες επιλογές ανάμεσα στις 7.100 περίπου γλώσσες που υπάρχουν και ομιλούνται σήμερα στον κόσμο, άλλες περισσότερο άλλες λιγότερο και άλλες βρίσκονται υπό απειλή εξαφάνισης. Ωστόσο οι στατιστικές μιλάνε από μόνες τους και ομολογούν πως τα Αγγλικά δεν είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη γλώσσα παγκοσμίως. Με λίγα λόγια, οι δέκα πιο ομιλούμενες γλώσσες σήμερα είναι κατά σειρά φυσικών ομιλητών οι εξής:

-  Κινέζικα (1.3 δισεκατομμύρια φυσικοί ομιλητές)

- Ισπανικά (471 εκατομμύρια φυσικοί ομιλητές)

- Αγγλικά (370 εκατομμύρια φυσικοί ομιλητές)

- Χίντι (432 εκατομμύρια φυσικοί ομιλητές)

- Αραβικά (315 εκατομμύρια φυσικοί ομιλητές)

- Πορτογαλικά (232 εκατομμύρια φυσικοί ομιλητές)

- Μπενγκάλι (229 εκατομμύρια φυσικοί ομιλητές)

- Ρωσικά (154 εκατομμύρια φυσικοί ομιλητές)

- Ιαπωνικά (126 εκατομμύρια φυσικοί ομιλητές)

- Παντζάμπι (118 εκατομμύρια φυσικοί ομιλητές)

Όπως δείχνει η κατάταξη πιο πάνω πρώτη πιο ευρέως διαδεδομένη γλώσσα παγκοσμίως είναι τα Κινέζικα Μανδαρινικά η οποία είναι μία εκ των δύο πιο ισχυρών διαλέκτων στη χώρα μαζί με τα Καντονέζικα. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται τα Ισπανικά έρχονται δεύτερα στη σειρά αν αναλογιστεί κανείς πως ομιλούνται σε 22 χώρες ως επίσημη γλώσσα. Τα Χίντι και η γλώσσα Μπενγκάλι ομιλούνται και οι δύο στην Ινδία με τη διαφορά ότι τα Χίντι είναι η επίσημη της Ινδίας ενώ η Μπενγκάλι είναι επίσημη τόσο στην Ινδία όσο και στο Μπαγκλαντές. Από την άλλη η γλώσσα Παντζάμπι είναι η επίσημη του Πακιστάν. Η Ρωσική γλώσσα είναι η μόνη σλάβικη με τους περισσότερους φυσικούς ομιλητές ενώ τα Πορτογαλικά ομιλούνται από μόλις 10 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στην Πορτογαλία αλλά είναι επίσημη στη Βραζιλία (ναι λυπάμαι που σας χαλάω το όνειρο αλλά δεν μιλάνε Βραζιλιάνικα στη Βραζιλία) και σε άλλες αφρικανικές χώρες. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. 

 Παρακάτω σας παραθέτουμε τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να μάθε κανείς μία ή και περισσότερες ξένες γλώσσες και όχι δεν είναι θέμα εξυπνάδας ούτε ταλέντου. Ιδίως το ταλέντο ως έννοια είναι αρκετά υπερεκτιμημένη. 

1. Προσφέρει επαγγελματικά πλεονεκτήματα. 

 

Ίσως ο πιο κοινός λόγος για να μάθει κανείς ξένες γλώσσες είναι η επαγγελματική ανέλιξη, το γόητρο, ένας καλύτερος μισθός και άρα μια καλύτερη ποιότητα ζωής. 

 

2. Έχουμε καλύτερες οικονομικές απολαβές. 

 

Μην συγχέετε τον λόγο αυτό με τον προηγούμενο καθώς ο συγκεκριμένος έχει αποδειχθεί από βάσιμες έρευνες πως οι δίγλωσσοι, τρίγλωσσοι και πολύγλωσσοι έχουν ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 5% σε 20% καλύτερης απόδοσης στο εργασιακό περιβάλλον και το ίδιο ποσοστό για καλύτερο μισθό. 

 

3. Το μυαλό λειτουργεί καλύτερα.

 

Είναι και αυτό το κομμάτι αποδεδειγμένο πως το μυαλό ενός ανθρώπου που μπορεί και χειρίζεται δύο ή και περισσότερους γλωσσικούς κώδικες λειτουργεί πιο εύστροφα καθώς έχει συνηθίσει να αλληλεπιδρά σε διαφορετικά ακούσματα που προσδίδουν έννοια και οδηγεί σε καλύτερη επικοινωνία. 

 

4. Βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες.

 

Ομολογουμένως οι άνθρωποι αποκτούν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες, νιώθουν λιγότερο αμήχανοι σ’ ένα ξένο περιβάλλον, είναι πρόθυμοι να το εξερευνήσουν και να το κατανοήσουν και αυτόματα διευρύνεται το μυαλό και οι ορίζονές τους καθώς οποιαδήποτε μορφή κοινωνικού ρατσισμού ή προκατάληψη «εξατμίζεται». Βλέπουμε τέλος πάντων, πέρα από τη μύτη μας και ασφαλώς διαπιστώνουμε - κι επίσημα πια - πως δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου. 

 

5. Η ζωή μας γίνεται πιο ενδιαφέρουσα. 

 

Πόσες φιλίες έχετε κάνει με ανθρώπους από το εξωτερικό; Πόσα άτομα έχετε στο μυαλό σας όταν ταξιδεύετε στον κόσμο; Το συναίσθημα του να πηγαίνει αστραπιαία το μυαλό στον Τσέχο συγκάτοικό μας απ’ όταν ήμασταν φοιτητές, όταν πηγαίνουμε στην Τσεχία ή όταν μας έρχεται στο μυαλό η παρέα που είχαμε στο Erasmus και θέλουμε να οργανώσουμε ένα reunion εκπλήσσοντάς τους με τις γλωσσικές μας δεξιότητες στη γλώσσα τους είναι ανεκτίμητη. 

Αξίζει να αναφέρουμε πως υπάρχουν διάφοροι πολύγλωσσοι οι οποίοι έχουν γίνει δημοφιλείς στην παγκόσμια κοινότητα ξένων γλωσσών και οι δυνατότητές τους εμπνέουν τον κόσμο. 

Ο Βέλγος φιλέλληνας ονόματι Fred Grün ο οποίος έμαθε Ελληνικά μόνος του και κατάφερε να εντυπωσιάσει τους Έλληνες χρήστες διαδικτύου. Το κανάλι του στο YouTube λέγεται The Language Greek - Fred Grun. 

Ο διάσημος πολύγλωσσος Luca Lampariello από την Ιταλία ο οποίος μιλάει 11 γλώσσες και το κανάλι του οποίου λέγεται Luca Lampariello στο YouTube. 

Lydia Machova 

Είναι νέα, γεμάτη ζωντάνια κι ενέργεια γι’ αυτό που κάνει, διερμηνέας και πολύγλωσση από τη Σλοβακία. Η Λίντια έμαθε να μιλάει 9 γλώσσες εντελώς μόνη της ενώ έχει δηλώσει πως μαθαίνει μια καινούργια κάθε δύο χρόνια. 

 

Alex Rawlings  Είναι η επιτομή της μάθησης καθώς είναι blogger, συγγραφέας έχοντας διάφορα βιβλία στο ενεργητικό του και βέβαια πολύγλωσσος μιλώντας 15 γλώσσες σε διάφορα επίπεδα, εκ των οποίων και τα Ελληνικά. Μάλιστα έχει φιλοξενηθεί και στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη.

 

Georgios Gkaraklidis 

Είναι γεννημένος στη Ρωσία και μεγαλωμένος στην Ελλάδα και στην Κύπρο κάτι που αυτόματα του λύνει τα χέρια τόσο με τα Ρωσικά όσο και με τα Ελληνικά. Παράλληλα γνωρίζει Αγγλικά, Ισπανικά για τα οποία τρέφει ιδιαίτερη αγάπη καθώς τα έμαθε μόνος του μαζί με τα Γαλλικά, τα Πορτογαλικά και τα Ιταλικά τα οποία μιλάει άπταιστα και λοιπές άλλες σε διάφορα επίπεδα. Αυτό το διάστημα μαθαίνει Σερβοκροατικά. 

Το κανάλι του στο YouTube είναι το Passpandoo by Georgios Gkaraklidis. 

 

 

Shakira 

Σίγουρα η πιο γνωστή μέσα από τη λίστα μας για την οποία δεν χρειάζονται συστάσεις καθώς η πασίγνωστη τραγουδίστρια Shakira αποτελεί έμπνευση διότι πολύ απλά είναι άριστη με όλα όσα καταπιάνεται. Η ίδια είναι γνωστό ότι μιλάει 6 γλώσσες καθότι είναι μισή Κολομβιανή οπότε σίγουρα μιλάει Ισπανικά και μισή Λιβανέζα οπότε και τα Αραβικά δεν της είναι άγνωστα. Παράλληλα μιλάει Αγγλικά, Πορτογαλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS