ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Ζωή Τουτουντζίδου

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών «Η βία κατά των γυναικών παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την ασφάλεια. Μπορεί να προκαλέσει σωματική, ψυχική και συναισθηματική βλάβη στις γυναίκες που την υφίστανται, ενώ μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε θάνατο». Μια σχετικά καινούργια ένταξη στον θεσμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οικογενειακή βία έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ σχετικά πρόσφατα καθώς μετρά μόλις 22 χρόνια από την απόφαση του συμβουλίου να καταστίσει την σημερινή μέρα 25 Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Στην Κύπρο η αναγνώριση του φαινομένου έγινε το 2017 μετά και την υπογραφή διεθνούς σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. S/Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου «το Υπουργείο προχώρησε την τελευταία διετία στον καταρτισμό δύο ιδιαίτερα σημαντικών νομοθετημάτων για ποινικοποίηση της παρενοχλητικής παρακολούθησης και της βίας κατά των γυναικών, τα οποία ψηφίσθηκαν σε νόμους μόλις τον περασμένο Απρίλιο. Οι δύο αυτοί νόμοι, παράλληλα με την ψήφιση του νόμου για καταπολέμηση του σεξισμού, τη δημιουργία και λειτουργία του πολυθεματικού «Σπιτιού της Γυναίκας», καθώς και τη σύσταση ειδικών Κλιμακίων Αντιμετώπισης της Βίας στην Αστυνομία, έχουν ενισχύσει σημαντικά το πλέγμα στήριξης, ενδυνάμωσης και προστασίας των θυμάτων βίας στον τόπο μας».

Ενώ επίσημα στοιχεία της αστυνομίας υπάρχει μια αύξηση των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας της κλίμακας του 30%. Ως μια πράξη στήριξης, αντιμετώπισης και ενημέρωσης του κόσμου το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας τάξης θα φωταγωγηθεί πορτοκαλί, σε μια προσπάθεια στήριξης της παγκόσμιας εκστρατείας «Orange the World: Fund, Response, Prevent, Collect», που βοηθάει γυναίκες που βίωσαν ενδοοικογενειακή βία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση