ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Οι αντιδράσεις για το θάνατο αγριόγατας Σερβάλ & όσα μάθαμε γι' αυτήν

Την είχαν κατάσχει από την κηδεμόνα της μετά από επίθεση σε παιδί

Δέσποινα Άσπρου

Τις τελευταίες ώρες και έπειτα από την γνωστοποίηση του θανάτου της γάτας Σερβάλ, η οποία είχε κατασχεθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και απομακρυνόμενη από την κηδεμόνα της μεταφέρθηκε, τουλάχιστον προσωρινά, στον ζωολογικό κήπο Λεμεσού και έπειτα στον ζωολογικό κήπο Πάφου, όπου και απεβίωσε, ξεκίνησε μια τεράστια συζήτηση που εγείρει πληθώρα ερωτημάτων.

 Ας δούμε αρχικά αυτούσια την ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα χτες σχετικά με τον θάνατό της από το κόμμα των ζώων και στην συνέχεια, όσα γνωρίζουμε γι' αυτή.

"Μόλις σήμερα το πρωί (9/8/2022) μάθαμε τα κακά μαντάτα. Επήλθε ο θάνατος του γάτου Berton που εδώ και αρκετούς μήνες έγινε ένας μεγάλος αγώνας από το Κόμμα για τα ζώα Κύπρου για να βρεθεί ένας τρόπος να σωθεί το ζώο και να καταλήξει στην κηδεμόνα.

Δυστυχώς υπέκυψε και θεωρούμε ότι θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που είτε έλαβαν αποφάσεις είτε είναι άμεσα εμπλεκόμενοι σε αυτή την υπόθεση.

Το Κόμμα για τα ζώα Κύπρου και η κηδεμόνας θα ζητήσουν άμεσα από τον Υπουργό Γεωργίας όπως κατά την διάρκεια της νεκροψίας να είναι παρών και ιατροδικαστής. Ήδη έχουν γίνει διευθετήσεις και στην αυριανή νεκροψία θα είναι παρών και ανεξάρτητος ιδιωτικός κτηνίατρος.

Είναι μια τραγωδία και μας θλίβει βαθύτητα ο θάνατος του Breton. Το κράτος και οι κρατικές υπηρεσίες ενώ εδώ και χρόνια θα έπρεπε να έχουν κατάλληλους αδειοδοτημένους και κατάλληλους χώρους ούτως ώστε όταν κατάσχονται ζώα να κρατιούνται εκεί και όχι να βρίσκουν την εύκολη λύση τους ζωολογικούς κήπους.

Επίσης δεν δεχόμαστε το γεγονός και τις δηλώσεις του υπεύθυνου του ζωολογικού κήπου της Πάφου οτι το ζώο μετεγχειρητικά ήταν μια χαρά (όπως έλεγαν και όλοι οι όλοι) και ότι χθες (9/8/2022) το ζώο ήταν μια χαρά και σήμερα το πρωί το βρήκαν νεκρό. Θεωρούμε ότι το ζώο είχε τόσο πολύ ταλαιπωρηθεί, είχε στερηθεί την αγάπη και συμπόνια της κηδεμόνας τους και αυτή η έλλειψη ίσως έφεραν αυτό το τραγικός αποτέλεσμα.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την όλη συμπεριφορά των αρμόδιων υπηρεσιών από την μέρα εισόδου του γάτου στην κυπριακή δημοκρατία είναι πολλά και μάλιστα πολλές φορές αντικρουόμενα μεταξύ τους και γι' αυτό το Κόμμα για τα ζώα Κύπρου θα κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου για την κατάληξη αυτής υπόθεσης.

Ο γάτος Μπερτόν έφυγε από την ζωή και το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου θεωρεί πως μια πιθανή αιτία αυτού το άδικου χαμού είναι η ταλαιπωρία που υπέστη το ζώο τους τελευταίους δύο μήνες της ζωής του και σε συνδυασμό με το έντονο άγχος αποχωρισμού από την κηδεμόνα του.

Το άγχος στις γάτες γνωρίζουμε όλοι μας ότι είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας πρόκλησης ασθενειών που κάποτε αποβαίνουν μοιραίες".

H ιστορία αυτή με άδοξο τέλος, ξεκίνησε  στις 10 Μαΐου όταν ο  Berton -όπως ονομάζεται η αγριόγατα- διέφυγε από το διαμέρισμα της ιδιοκτήτριάς του και επιτέθηκε σε τρίχρονο αγοράκι. Το παιδί, τότε, μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική για πέντε ράμματα στο κεφάλι, ενώ έφερε εκδορές σε πρόσωπο και σώμα. Λίγο μετά την επίθεση, οι γονείς του παιδιού ειδοποίησαν τις Αρχές και η ιδιοκτήτρια, ανέφερε πως ενδεχομένως να ξέχασε την πόρτα του διαμερίσματός της ανοιχτή κατά την αναχώρηση της, με αποτέλεσμα το ζώο να διαφύγει. Μετά το συμβάν, η αγριόγατα -που αν και στα έγγραφα που παρουσίασε η κάτοχός του δηλωνόταν στο είδος Savaνnah F5, τελικά διαπιστώθηκε πως πρόκειται για Serval- κατασχέθηκε και μεταφέρθηκε προσωρινά τουλάχι στον ζωολογικό κήπο Λεμεσού. Εκεί, ξεκίνησε να έχει προβλήματα υγείας, αφού ήταν μακριά από τον οικείο της χώρο. Η κατάσταση υγείας του Berton επιδεινώθηκε και ο ίδιος, υπέστη θερμοπληξία, ξεκινώντας σταδιακά να μην τρώει φυσιολογικά. Στην συνέχεια, μεταφέρθηκε στην Πάφο και όπως φαίνεται, η αλλαγή σύμφωνα με ειδικούς και περιβαλλοντικές ομάδες, είχε άμεσο ρόλο στο πρόωρο τέλος του.

Η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις, με αρκετούς να ζητούν τη διερεύνηση της υπόθεσης, συλλήψεις και ποινικές διώξεις και άλλους να επικρίνουν την έλλειψη ειδικών δομών στα ζώα που κατάσχονται από τους ιδιοκτήτες τους. Μεταξύ των όσων έκαναν σχετικές αναρτήσεις, ήταν και ο Τάσος Τρύφωνος. Δημοσιεύοντας μια εικόνα του ζώου, ο παρουσιαστής σημείωσε: "Για ακόμη μια φορά υπηρεσίες και κράτος κατώτεροι των περιστάσεων. Φυσικά ένα αθώο ζώο δεν έχει ψήφο για να τους νοιάξει. Επίσης πρέπει να ανοίξει δημόσια συζήτηση για την αποτελεσματικότητα των κτηνιατρικών υπηρεσιών στην Κύπρο".

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Tasos Tryfonos (@tasostrifonos)

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση