ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Λινό παντελόνι, λινό πουκάμισο και kitten heels
 

Ο θάνατος του George Floyd έφερε το τέλος της ιστορίας της αποικιοκρατίας;

Ξηλώνονται τα αγάλματα και η ιστορία της αποικιοκρατίας

Όπως ίσως γνωρίζετε, χθες, Τρίτη 9/6, το άγαλμα ενός δουλεμπόρου του 17ου αιώνα αποκαθηλώθηκε από ομάδα διαδηλωτών στο Μπρίστολ της Αγγλίας, κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στην πόλη. Την κίνηση των διαδηλωτών στην Αγγλία, φαίνεται να ακολουθούν και άλλες πόλεις με αποτέλεσμα σήμερα να αναδύεται ένα νέο κίνημα το οποίο έχει ως στόχο τον τερματισμό της ιστορίας όχι απλώς της δουλεμπορίας, αλλά και της αποικιοκρατίας.

Όπως αναφέρουν τα ξένα ΜΜΕ, το άγαλμα του αποικιοκράτη βασιλιά Λεοπόλδου του Β, του πρώην βασιλιά του Βελγίου που κατέκτησε το Κονγκό και διέπραξε φρικαλεότητες και το οποίο βρισκόταν στην πόλη Αμβέρσα του Βελγίου, έχει μπει στο στόχαστρο των διαδηλωτών και ακτιβιστές με αφορμή τον αποτρόπαιο θάνατο του George Floyd ζητούσαν να αποσυρθεί - κάτι που τελικά έγινε χθες, Τρίτη.

Το άγαλμα -όπως  μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο συγκλίνουσες πηγές-  απομακρύνθηκε προκειμένου να φυλαχθεί στις αποθήκες τοπικού μουσείου.

Δημοσιογράφος στο Βέλγιο ανήρτησε στο Twitter εικόνες από την απομάκρυνση του μνημείου και κάνουν τον γύρο του διαδικτύου - σηματοδοτώντας μια νέα εποχή όχι μόνο για το Βέλγιο, αλλά και για όλο τον πλανήτη. Αξίζει να πούμε πως η απομάκρυνση του συγκεκριμένου αγάλματος συμπίπτει με ανάλογα κινήματα σε πόλεις των ΗΠΑ όπου διάφορα μνημεία ηγετών του Εμφυλίου που ταυτίζονταν με τις πεποιθήσεις περί δουλοκρατίας της Συνομοσπονδίας.

Να σημειώσουμε πως πάνω από 64.000 έχουν υπογράψει ψήφισμα, ζητώντας την απομάκρυνση όλων των αγαλμάτων του Λεοπόλδου από τις Βρυξέλλες.

Με πληροφορίες από BBC και Lifo.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση