ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Ο κορωνοϊός «δεν δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο, ούτε τροποποιήθηκε γενετικά»

Η Ουάσιγκτον, μέσω του Γραφείου του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών των ΗΠΑ, δηλώνει ότι ο ιός δεν είναι γενετικά τροποποιημένος ή φτιαγμένος από τον άνθρωπο.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο νέος κορωνοϊός «δεν δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο, ούτε έχει τροποποιηθεί γενετικά».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών (ODNI) των ΗΠΑ τονίζεται ότι ακόμη καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να καθοριστεί «αν η επιδημία ξεκίνησε από μια επαφή με προσβεβλημένα ζώα ή αν ήταν το αποτέλεσμα ενός ατυχήματος σε εργαστήριο στη Γουχάν», την πόλη της Κίνας όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι ο ιός δεν είναι γενετικά τροποποιημένος ή φτιαγμένος από τον άνθρωπο.

Η ανακοίνωση του ODNI φαίνεται ότι διαψεύδει κατηγορηματικά τις θεωρίες συνωμοσίας που προέβαλαν ορισμένοι αντικινέζοι ακτιβιστές και κάποιοι υποστηρικτές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι υποστήριζαν ότι ο νέος κορωνοϊός αναπτύχθηκε από Κινέζους επιστήμονες σε ένα κυβερνητικό εργαστήριο βιολογικών όπλων και ξέφυγε από εκεί.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που έχουν πρόσβαση στις αναφορές και τις αναλύσεις των υπηρεσιών πληροφοριών δήλωναν επί πολλές εβδομάδες ότι δεν πιστεύουν τις θεωρίες συνωμοσίας. Ανέφεραν όμως ότι κατά την άποψή τους ο ιός είτε εξαπλώθηκε από την αγορά κρέατος της Γουχάν είτε ξέφυγε από ένα κυβερνητικό εργαστήριο στο οποίο γίνονταν έρευνες για πιθανούς βιολογικούς κινδύνους.

Περισσότεροι από 3,21 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό σε όλον τον κόσμο και 227.864 από αυτούς πέθαναν, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters.

Εντωμεταξύ, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Trump ασκούσαν πιέσεις στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ώστε να αναζητήσουν την πηγή προέλευσης του κορωνοϊού με σκοπό να βρουν στοιχεία που να τον συνδέουν με τα κινεζικά εργαστήρια, αποκαλύπτει δημοσίευμα των Νew York Times.

Ανάμεσα στους αξιωματούχους που φέρεται να πίεζαν τις μυστικές υπηρεσίες να βρουν τις ενοχοποιητικές ενδείξεις ήταν ο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο,  ο αναπληρωτής σύμβουλος ασφαλείας Μάθιου Πότινγκερ  και ο Αντονυ Ρουγκιέρο, αξιωματούχος στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι ΝΥΤ σημειώνουν μάλιστα ότι οι μυστικές υπηρεσίες αντιμετώπιζαν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό το κατά πόσον θα μπορούσε να βρεθεί ένα πραγματικό στοιχείο που να ενοχοποιεί κάποιο κινεζικό εργαστήριο.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση των πιέσεων, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φέρεται να είχε ο Μάικ Πομπέο ενώ ο Μάθιου Πότινγκερ «πίεζε τις μυστικές υπηρεσίες από τον Ιανουάριο να συλλέξουν πληροφορίες που ενδεχομένως να υποστηρίζουν κάθε θεωρία προέλευσης του ιού από τα εργαστήρια».

Οι NYT σημειώνουν επίσης ότι αναλυτές των μυστικών υπηρεσιών είχαν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η ασκηθείσα πίεση θα μπορούσε να επιφέρει στρεβλώσεις στα πραγματικά δεδομένα για τον ιοί και να καταλήξουν να χρησιμοποιούνται ως πολιτικό όπλο εναντίον της Κίνας, στην οποία ο Πρόεδρος Τραμπ ήθελε να επιρρίψει τις ευθύνες για την επιδημία.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS