ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Έμιλυ Γιολίτη και Νατάσα Πηλείδου, το νέο γυναικείο αίμα στο προεδρικό

Ποια είναι η Νατάσα Πηλείδου και η Έμιλυ Γιολίτη που σήμερα συζητάει όλη η Κύπρος

newsroom must

Το μεσημέρι της Τετάρτης 24 Ιουνίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος ανακοίνωσε το νέο κυβερνητικό σχήμα. Και ενώ όλα τα ονόματα που είδαμε ήταν ενδιαφέροντα, την "παράσταση έκλαψαν" οι δύο γυναίκες που εντάχτηκαν στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια συζητιέται η μειωμένη εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική. Αναφερόμαστε φυσικά στην Νατάσα Πηλείδου, η οποία διορίστηκε Υπουργός Ενέργειας και στην Έμιλυ Γιολίτη, η οποία από σήμερα έχει την θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης. Ας δούμε ξεχωριστά ποιες είναι οι δύο νέες γυναίκες που επίσημα πλέον κατέχουν από μια υπουργική θέση.

Ποια είναι όμως η Νατάσα Πηλείδου που στα μόλις 40 της χρόνια κατάφερε με το έργο της να διοριστεί Υπουργός Ενέργειας; Η Νατάσα, κατάγεται από Λευκωσία και γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1980. Παντρεύτηκε το 2016 και σήμερα είναι περήφανη μαμά μιας κορούλας.

Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και στην συνέχεια φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με πτυχίο πρώτης τάξης με διάκριση στη Γαλλική και Ιταλική Φιλολογία. Είναι μέλος του Institute of Chartered Accountants in England and Wales και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και στην συνέχεια από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με άριστα στη Γαλλική και Ιταλική Φιλολογία. Είναι μέλος του Institute of Chartered Accountants in England and Wales και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

Η ίδια διετέλεσε Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) από τον Απρίλιο 2016, υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την εφαρμογή του στρατηγικού πλάνου του Οργανισμού σε πλήρη συνάρτηση με τους αναπτυξιακούς στόχους του κράτους.
Όπως αναφέρει το βιογραφικό της σημείωμα που δημοσιεύτηκε στο dms.gov.cy διαθέτει επαγγελματική εμπειρία πέραν των δεκαπέντε ετών κυρίως στον ιδιωτικό τομέα. Διετέλεσε Περιφερειακή Διευθύντρια Επιχειρήσεων στην Baker Tilly in South East Europe (Regional Chief Operating Officer) επικεφαλής των τμημάτων Finance, Marketing, HR, Administration, Operations και ΙΤ για την Κύπρο, Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Μολδαβία. Για 9 χρόνια εργάστηκε στην PwC στην Κύπρο, στο Μιλάνο και στο Λονδίνο στους τομείς παροχής ελεγκτικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε πολυεθνικές και άλλες εταιρείες στους τομείς των χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών, της ενέργειας, της ανάπτυξης γης, της ναυτιλίας και των προϊόντων ταχείας κατανάλωσης. Στο Λονδίνο παρέδιδε επίσης μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης σε εκπαιδευόμενους ελεγκτές του ACA, ACCA και CIMA στη γνωστή σχολή επαγγελματικής εκπαίδευσης BPP.

Η ίδια μιλά εκτός από ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Να σημειώσουμε πως είναι ιδιαίτερα υποσχόμενη στον χώρο της πολιτικής και να θυμίσουμε πως από την 1η Μαρτίου 2018 είναι η πρώτη Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 

Ποια είναι η Έμιλυ Γιολίτη, η νέα υπουργός δικαιοσύνης

Η Έμιλυ Γιολίτη, η οποία πριν από λίγο καιρό διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ, είναι Συνεταίρος του δικηγορικού γραφείου Αριστοδήμου, Λοιζίδης, Γιολίτης ΔΕΠΕ (το οποίο συγχωνεύθηκε με την Harneys ΔΕΠΕ το 2010), και είναι επικεφαλής για θέματα εταιρικού δικαίου, ανταγωνισμού και φορολογίας του ομίλου Harneys. Η ίδιου, ουκ ολίγες φορές έχει χαρακτηριστεί ως "μια αξιοσημείωτη δικηγόρος επιχειρήσεων με ιδιαίτερη εμπειρία σε φορολογικά θέματα" και κατατάσσεται ως κορυφαία δικηγόρος από το ‘Chambers Global’, καθώς και ως ηγέτης στον τομέα της από την ‘Citywealth Leaders List’.

Η ίδια έχει συμπεριληφθεί κατ' επανάληψη στην λίστα της Citywealth IFC Power Women Top 100 που «αναγνωρίζει γυναίκες με επιτεύγματα που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, συμβάλλοντας στην προώθηση επιχειρηματικής αριστείας στη δικαιοδοσία τους και εδραιώνοντας τη φήμη του τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών».

Εκπαίδευση

1981-1994 Foley’s Grammar and Junior School, Λεμεσός

1994-1997 University of Oxford, Trinity College
BA, MA Jurisprudence, 2.1

1997-1998 Δικηγορική άσκηση στο δικηγορικό γραφείο ‘Chrysses Demetriades’, Λεμεσός
Μελος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου

1998 Πρακτική άσκηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Directorate General 10, Βρυξέλες

1999-2000 LL.M European University Institute, Φλωρεντία
Μεταπτυχιακό σε ‘Legal Studies in Comparative European Law’

2000-2001 Υποτροφία Robert Schuman στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Λουξεμβούργο, Εσωτερικοί Κανονισμοί Διαδικασίας

Εργασία

2001-2002 Διευθύντρια / Νομικός Σύμβουλος, Trident Trust, Λεμεσός www.tridenttrust.com

2002-2006 Διευθύντρια / Νομικός Σύμβουλος, Totalserve Management Limited, Λεμεσός
www.totalserve.com.cy

2006-present Συνέταιρος Αριστοδήμου, Λοιζίδης, Γιολίτης ΔΕΠΕ www.harneys.com
Συγχωνεύθηκε με την Harneys ΔΕΠΕ το 2010

Τομείς δραστηριότητας:

Εταιρικό Δίκαιο, Δίκαιο Ανταγωνισμού, Δίκαιο Καταπιστευμάτων, Φορολογικό Δίκαιο.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση