ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: strapless top,baggy jeans και μποτάκια
 

Η αξία και η ιστορία των κοσμημάτων των γυναικών της Βασιλικής οικογένειας

Οι εκθαμβωτικές τιάρες που έχουν μαγνητίσει τα φλας φωτογράφων.

Μαρία Καραμάνου

Οι εκθαμβωτικές τιάρες της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας, με καταβολές από την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα και με μια μακρά ιστορία που ξεκινά από την Ιωσηφίνα του Ναπολέοντα, έχουν διακοσμήσει κομμώσεις και νυφικά πέπλα, έχουν μαγνητίσει τα φλας φωτογράφων και έχουν απαθανατιστεί σε βασιλικά πορτρέτα, γραμματόσημα και χαρτονομίσματα. Αυτά τα ανεκτίμητα κοσμήματα αποτελούν αναπόσπαστο βασιλικό αξεσουάρ, με περίτεχνα σχέδια δημιουργημένα από θρυλικούς οίκους κοσμημάτων, και κατασκευασμένα από πολύτιμα μέταλλα και εκθαμβωτικά πετράδια, που τα κάνουν να μοιάζουν παραμυθένια.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, που έχει περάσει 70 χρόνια στον βρετανικό θρόνο και αποτελεί τη δημοφιλέστερη μονάρχη, είχε στη διάθεσή της μια τεράστια συλλογή από τιάρες. Έτσι, είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε αυτούς τους θησαυρούς στις εμφανίσεις της, αλλά και να δούμε νεότερα μέλη της βασιλικής οικογένειας να φορούν τιάρες. Καθώς πλησιάζει η στέψη του Καρόλου Γ', υπάρχουν συζητήσεις για το αν η πριγκίπισσα Kate θα φορέσει κάποιο από τα εντυπωσιακά διαμαντένια διακοσμήματα που βρίσκονται στη συλλογή της βασιλικής οικογένειας.

Ας ανακαλύψουμε λοιπόν την ιστορία και το στυλ πίσω από μερικές από τις πιο εμβληματικές τιάρες που συνδέονται με τη διασημότερη βασιλική οικογένεια στον κόσμο.

Το George IV State Diadem είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα διαμάντια της βασιλικής συλλογής του Ηνωμένου Βασιλείου. Το διάδημα κατασκευάστηκε για τον βασιλιά Γεώργιο Δ΄ και φορέθηκε για πρώτη φορά στην τελετή της στέψης του το 1821. Το διάδημα αποτελείται από 1.333 διαμάντια και περιλαμβάνει ένα μοτίβο από 4 ισόπλευρους διαμαντένιους σταυρούς και εμβλήματα της βρετανικής αυτοκρατορίας. Αυτό το διάδημα έχει φορεθεί από τις βασίλισσες Βικτώρια και Ελισάβετ Β΄ σε διάφορες τελετές στέψης και επίσημες εμφανίσεις. Επιπλέον, το διάδημα έχει γίνει γνωστό και αγαπημένο αντικείμενο από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, η οποία το φορούσε συχνά κατά τις επίσημες εμφανίσεις της.

Η Cambridge Lover's Knot ή αλλιώς γνωστή και ως Queen Mary's Lover's Knot είναι μια ιστορική τιάρα που ανήκει στη Βρετανική Βασιλική οικογένεια και πρωτοφορέθηκε από τη βασίλισσα Μαρία του Τεκ το 1914. Η τιάρα έχει σχεδιαστεί βασιζόμενη σε μια αντίστοιχη της γιαγιάς της, πριγκίπισσας Αυγούστας. Το χαρακτηριστικό της είναι οι 19 κρεμαστές πέρλες, αν και η αρχική της εκδοχή ήταν στολισμένη με περισσότερες. Η τιάρα ήταν το δώρο γάμου της Ελισάβετ Β΄ στη Νταϊάνα ώστε να τη φορέσει κατά την τελετή του γάμου της με τον πρίγκιπα Κάρολο, αλλά η Δούκισσα προτίμησε να φορέσει την οικογενειακή τιάρα Spencer. Η τιάρα έχει φορεθεί αρκετές φορές από τη Νταϊάνα, αλλά έχει τιμηθεί και από άλλα μέλη της Βασιλικής οικογένειας, όπως η πριγκίπισσα Kate που τη φόρεσε σε μια δεξίωση στο Buckingham Palace το 2015.

Η Spencer Tiara είναι μια οικογενειακή τιάρα που φτιάχτηκε το 1930 από πολύτιμους λίθους άλλων οικογενειακών κοσμημάτων, σε σχέδιο που υλοποίησε ο Βρετανικός οίκος κοσμημάτων Garrard & Co. Το κύριο μέρος της θεωρείται ότι αποτελούσε γαμήλιο δώρο της γιαγιάς της Νταϊάνα το 1919, ενώ κάποια άλλα στοιχεία του είναι ως και 5 δεκαετίες παλαιότερα και προέρχονται από την προσωπική συλλογή της λαίδης Sarah Spencer. Η τιάρα αυτή επιλέχθηκε από την δεκαεννιάχρονη Νταϊάνα για να δώσει λάμψη και αίγλη στο εκατόν σαράντα μέτρων πέπλο που συνόδευε το νυφικό της το 1981, δείχνοντας από νωρίς τις προθέσεις της να μην ακολουθεί πιστά τις βασιλικές παραδόσεις. Αν και δεν είναι τόσο θεαματική όσο άλλες τιάρες, η Νταϊάνα τίμησε τη συγκεκριμένη, ελαφριά τιάρα με το φλοράλ σχέδιο, το οποίο θεωρούσε ευκολοφόρετο, σε πολλές από τις επίσημες εμφανίσεις της ως πριγκίπισσα.

Η Queen Mary’s Fringe Tiara είναι μια διάσημη νυφική τιάρα που φορέθηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ στον γάμο της και στη συνέχεια από την πριγκίπισσα Άννα και την πριγκίπισσα Βεατρίκη στους γάμους τους. Η Queen Mary’s Fringe Tiara παραγγέλθηκε από τη βασίλισσα Μαρία του Τεκ το 1919 στον οίκο Garrard & Co, με σκοπό να ανανεώσει μια παλαιότερη τιάρα που ανήκε στην πριγκίπισσα Αυγούστα και είχε φορεθεί σαν περιδέραιο από τη βασίλισσα Βικτώρια. Η νέα τιάρα ήταν θεαματική και εντυπωσιακή, και έγινε αγαπημένη αντικείμενο της βασίλισσας Μαρίας και της Ελισάβετ Β΄. Με την πάροδο του χρόνου, η Tiara πέρασε από γενιά σε γενιά και έγινε αντικείμενο μεγάλης συναισθηματικής αξίας για τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄. Το 2019, επέλεξε να φορέσει την τιάρα στην επίσημη φωτογράφισή της για να τιμήσει τα 100 χρόνια από τη δημιουργία της. 

Η τιάρα Girls of Great Britain and Ireland είναι ένα εμβληματικό κόσμημα, δημιουργία της οικογενείας κοσμηματοποιών Wolfe & Co το 1893. Αρχικά σχεδιασμένη με μαργαριτάρια, αργότερα επανασχεδιάστηκε και αποκαταστάθηκε στην αρχική της μορφή με διαμάντια, ενώ χρησιμοποιήθηκε ως γαμήλιο δώρο για δύο βασίλισσες, τη Μαρία του Τεκ και την Ελισάβετ Β΄. 

Η Lotus Flower Tiara είναι μια διαμαντένια τιάρα με σχέδιο λουλουδιών λωτού, δημιουργημένη από τον οίκο Garrard το 1923. Ανακυκλώνει πολύτιμες πέτρες και μαργαριτάρια από ένα περιδέραιο που ήταν γαμήλιο δώρο στη Βασιλομήτωρα από τον σύζυγό της Γεώργιο ΣΤ΄. Η τιάρα κληροδοτήθηκε από τη Βασιλομήτωρα στην κόρη της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα, και στη συνέχεια φορέθηκε από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ σε μερικές περιστάσεις.

Το διάδημα Diamond Bandeau είναι μια δημιουργία του οίκου Garrard και φτιάχτηκε κατά παραγγελία της βασίλισσας Μαρίας του Τεκ το 1932. Αποτελείται από ένα εύκαμπτο στεφάνι από 11 τμήματα art deco μοτίβων με pavé διαμάντια, το οποίο πλαισιώνει μια αποσπώμενη καρφίτσα με 10 αστραφτερά διαμάντια σε κυκλική διάταξη. Η καρφίτσα αποτελείται από διαμάντια που δωρήθηκαν από τον Κόμη του Λίνκολν ως γαμήλιο δώρο. Το Diamond Bandeau φόρεσε η Meghan Markle στον γάμο της με τον πρίγκιπα Harry τον Μάιο του 2018 και έκτοτε έχει κερδίσει μεγάλη δημοσιότητα και αναγνώριση ως ένα από τα πιο θαυμαστά κοσμήματα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Η Greville Tiara είναι μια εντυπωσιακή τιάρα που σχεδιάστηκε από τον Lucien Hirtz για λογαριασμό του οίκου Boucheron και της Margaret Greville το 1901. Ο σχεδιαστής χρησιμοποίησε τα διαμάντια μιας άλλης τιάρας του ιδίου οίκου και της ίδιας ιδιοκτήτριας, δίνοντας μια μοντέρνα ερμηνεία σε ένα παλιό κομμάτι. Η τιάρα έγινε διάσημη για το κυψελοειδές σχέδιό της και υπέστη μια τροποποίηση από τον οίκο Cartier κατόπιν επιθυμίας της Βασιλομήτορος, ώστε να αποκτήσει περισσότερο ύψος. Το αποτέλεσμα με τα πρόσθετα διαμάντια ικανοποίησε τη Βασιλομήτορα, η οποία τη φορούσε συχνά, αντίθετα με την Ελισάβετ Β΄ που δεν την προτίμησε ποτέ. Η τιάρα φορέθηκε πρόσφατα από την βασίλισσα Καμίλα, η οποία φαίνεται να την εκτιμά και να την φοράει σε πολλές περιστάσεις. Η Greville Tiara αποτελεί ένα μοναδικό κομμάτι της διακοσμητικής τέχνης του 20ού αιώνα και αποτελεί αξιοσημείωτο κομμάτι της βασιλικής κοσμηματοθήκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
τιάρες  |  tiares  |  royal family  |  stepsi  |  στέψη  |  Diana  |  Κάρολος  |  Karolos  |  news  |  royals  | 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση