ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Mαύρο oversized top και cycling παντελονάκι
 

Κύπρος: 12 νέα κρούσματα από 1,325 εργαστηριακές εξετάσεις

Όλες οι πληροφορίες

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στις ελεύθερες περιοχές ανήλθε στα 784. Παράλληλα στα κατεχόμενα δεν υπήρξαν κρούσματα για άλλη μια μέρα ενώ ο συνολικό αριθμός φτάνει τα 109.

Οι εξελίξεις της ημέρας:

18:00 - Σύμφωνα με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, τα νέα περιστατικά COVID-19 αφορούν σε:

• Από το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για την εξέταση 20,000 επαγγελματιών έχουν ολοκληρωθεί σήμερα 893 εργαστηριακές διαγνώσεις από τα συμβαλλόμενα εργαστήρια, με 1 θετικό αποτέλεσμα,
• Από σύνολο 202 διαγνώσεων από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, και τα 11 περιστατικά ήταν θετικά,
• Από σύνολο 65 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα,
• Η μια εργαστηριακή εξέταση που ολοκληρώθηκε και αφορά σε άτομο που επέστρεψε από το εξωτερικό, είναι αρνητική,
• Από σύνολο 163 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία, δεν βρέθηκε κανένα κρούσμα, και
• Η μια εργαστηριακή εξέταση που ολοκληρώθηκε από δείγμα εργαζόμενου στον ΟΚΥπΥ, είχε αρνητικό αποτέλεσμα.

Από το πρόγραμμα των 20,000 εργαστηριακών διαγνώσεων ολοκληρώθηκαν από το Σάββατο, 11 Απριλίου, και μέχρι σήμερα η ώρα 4 το απόγευμα, συνολικά 10,613 εργαστηριακές εξετάσεις.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 784 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

Τα σημερινά επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς και οι αριθμοί που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες, συνάδουν με τις εκτιμήσεις της Επιστημονικής Ομάδας ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ καλή πορεία. Θα ήμασταν ευτυχείς εάν μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή η πολύ καλή πορεία είναι μη αναστρέψιμη. Οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμη εστίες μολύνσεως μέσα στην κοινότητα, τις οποίες θα πρέπει να εντοπίσουμε και να απομονώσουμε. Μέχρι τότε, θα πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να μην κάνουμε το λάθος να θεωρήσουμε ότι η μάχη έχει κριθεί.
Εκ μέρους της Επιστημονικής Ομάδας, επαναλαμβάνω ότι η εικόνα που έχουμε ενώπιον μας είναι πολύ θετική και μας χαροποιεί. Σας ευχαριστούμε και πάλιν για τη μεγάλη προσπάθεια.

Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ

Παγκόσμια ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι τις 172,000. Την ίδια ώρα 659,000 ασθενείς έχουν αναρρώσει.

Σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 16 άτομα, τέσσερα εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Όλοι οι ασθενείς είναι σε σταθερή γενική κατάσταση. Δόθηκε επίσης ένα εξιτήριο. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά δέκα ασθενείς, τρεις στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εφτά στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Επίσης, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται εκτός αναπνευστήρα δύο ασθενείς. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Το Πάσχα αυτό ήταν διαφορετικό για όλους μας. Η αίσθησή μου είναι ότι όλοι κάναμε το καθήκον μας. Ίσως τελικά να είναι και το πιο σημαντικό Πάσχα που θα βιώσουμε στη ζωή μας.

Τα νούμερα συνεχίζουν να είναι θετικά. Υπάρχει μια σημαντική μείωση τόσο του αριθμού των νέων κρουσμάτων όσο και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Στις ΜΕΘ τα νούμερα παραμένουν σταθερά. Το περιμέναμε. Είχαμε πει από την αρχή ότι ο μέσος όρος νοσηλείας αυτών των ασθενών είναι μεγάλος. Έχουμε πετύχει όμως πολλές μικρές νίκες.

Όλα αυτά μας δίνουν τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας και με προσοχή όταν έλθει η ώρα να πάρουμε τις αποφάσεις για σταδιακή άρση των μέτρων. Η ανάσα που παίρνουμε σιγά-σιγά, μάς επιτρέπει να σχεδιάσουμε με σωφροσύνη την επόμενη μέρα. Χωρίς όμως να ξεχνάμε ότι ο δρόμος είναι μακρύς.

Στόχος είναι τα νοσοκομεία μας να επανέλθουν σταδιακά στην προ της πανδημίας δραστηριότητα, εξυπηρετώντας όλους τους ασθενείς ανεξαρτήτως ασθένειας υπό συνθήκες ασφάλειας. Διατηρώντας όμως ταυτόχρονα την ύψιστη ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν τυχόν νέα εισροή ασθενών λόγω κορωνοϊού. Δεν θα είναι εύκολο, ελπίζω όμως ότι όπως τα καταφέραμε τώρα, να τα ξανακαταφέρουμε.

Θα πρέπει για να το πετύχουμε αυτό, σαν λαός, να επαναπροσδιορίσουμε πολλά. Αυτή η πανδημία ανέδειξε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι οι ευθύνες πρέπει να δίνονται στους πιο άξιους. Είχαμε συνηθίσει σαν κοινωνία να ανεχόμαστε πολλά. Ακόμα και τη μετριότητα σε θέσεις κλειδί. Όπως και στον πόλεμο, έτσι και στην πανδημία όμως οι σωστές ή λάθος επιλογές αφορούν ζωή ή θάνατο. Η αδυναμία και η μετριότητα στοιχίζουν. Μια λάθος απόφαση, μια ολιγωρία μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή. Το είδαμε στην Ιταλία και την Ισπανία, το βλέπουμε ακόμα στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία.
Μόνο η κινητοποίηση και η σωστή αξιοποίηση των καλύτερων μυαλών και η τοποθέτηση σε θέσεις κλειδί των πιο άξιων θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έρχονται. Ίσως η έννοια της λέξης «αξιοκρατία» να μην είχε ποτέ τόση σημασία όση σήμερα.

17:49 - Κέντρο Αίματος: Σειρά μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας

16:15 - NIPD Genetics: Ανάλυση 2,000 διαγνωστικών εξετάσεων ανά μέρα

16:02 - 45 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις κατʼ εξαίρεση μετακινήσεις

15:30 - ΓΝ Πάφου: Αναστολή εργασιών της Μονάδας Αιμοδοσίας μέχρι 4 Μαΐου

15:25 - Β. Σιλβέστρος: Δύσκολη και ακατάπαυστη είναι η ιχνηλάτηση

15:15 - Οι 4 παράγοντες για σταδιακή άρση των μέτρων

13:23 - Παραμένουν τρεις διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ Λεμεσού

13:08 - Επιστολή Περδίκη σε Αιμιλιανίδου για το 60% του μισθού των εργαζομένων

12:59 - 16 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς

12:50 - Δρ. Καραγιάννης: «Πρώτη χαλάρωση θα μπορούσε να είναι τα δυο μηνύματα»

11:49 - Καταγγέλθηκαν 20 πρόσωπα που παρευρέθηκαν σε λειτουργίες στο Αβδελλερό

11:34 - Αύξηση στα SMS για μετακίνηση πολιτών τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο

11:26 - Επτά ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού στο ΓΝ Λάρνακας

10:49 - Προς αναζήτηση ασυμπτωματικών ξεκινούν οι 800 δειγματοληψίες

10:39 - Σε αυτές τις επιχειρήσεις εντοπίστηκαν κρούσματα

10:35 - Καρούσος: Συνεχίζονται οι πτήσεις επαναπατρισμού Κυπρίων

09:38 - Συσκέψεις υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σχεδιασμό επανεκκίνησης οικονομίας

09:02 - Υπάλληλος φαρμακαποθήκης στην Πάφο ανάμεσα στα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού

08:52 - 37χρονος επιτέθηκε σε αστυνομικούς επειδή ήθελαν αν τον ελέγξουν

08:30 - Αστυνομία: 59 καταγγελίες παγκύπρια σε σύνολο 3.422 ελέγχων

08:18 - Πέντε ασθενείς νοσηλεύονται στον θάλαμο υπόπτων περιστατικών του ΓΝ Πάφου

07:06 - Στέλλα Κυριακίδου: Περισσότερη Ευρώπη στον τομέα της δημόσιας υγείας

Πηγή: Η Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X