ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Με το βλέμμα στην απολογία του Δ. Λιγνάδη

Αίτημα για ακυρότητα των δικαστικών διαδικασιών κατέθεσε ο συνήγορός του

Ιωάννα  Μάνδρου

Με την απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη εξελίσσεται σήμερα η δικαστική έρευνα για καταγγελίες σεξουαλικών κακοποιήσεων, που έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, ενώ παράλληλα η πολιτική αντιπαράθεση εστιάστηκε από μέρες και στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, ηθοποιός και σκηνοθέτης που διετέλεσε πρόσφατα και διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, έλαβε χθες προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία του, ενώ ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας κατέθεσε αίτημα για ακυρότητα των δικαστικών διαδικασιών που ακολουθήθηκαν με τη σύλληψη του εντολέα του και την απόδοση σε αυτόν της βαριάς κατηγορίας για βιασμούς κατά συρροή.

Επιπροσθέτως ο συνήγορος Λιγνάδη, με δηλώσεις του αμέσως μετά την έξοδό του από το ανακριτικό γραφείο, επιχείρησε να κλονίσει την αξιοπιστία των όσων στοιχείων περιλαμβάνει η δικογραφία, αλλά και τη βασιμότητα των καταγγελιών, επικαλούμενος άλλοθι για τον εντολέα του κατά τον χρόνο 2010, 2015, οπότε και κατηγορείται από δύο σήμερα ενήλικους άνδρες, ανήλικους τότε, ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον Δημήτρη Λιγνάδη. Το αίτημά του για ακυρότητα της διαδικασίας εξετάζεται ήδη ενόψει της σημερινής απολογίας του, ενώ έχουν προταθεί και μάρτυρες για να στηρίξουν τα προτεινόμενα άλλοθι από τον συνήγορό του.

Πάντως, η απολογία Λιγνάδη αναμένεται σήμερα να είναι πολύωρη, λόγω της βαρύτητας των καταγγελιών και, μετά το τέλος της, ανακρίτρια και εισαγγελέας θα κρίνουν την ποινική του μεταχείριση, αν δηλαδή θα προφυλακιστεί ή θα αφεθεί ελεύθερος με όρους.

Σε κάθε περίπτωση, την ώρα που η ανάκριση «τρέχει» προκειμένου να ξεκαθαρίσει η συγκεκριμένη υπόθεση, πληροφορίες καταφθάνουν στις δικαστικές αρχές για την πρόθεση και άλλων ατόμων να καταθέσουν σχετικά με την περίπτωση Λιγνάδη, ενώ η Δικαιοσύνη είναι αποδέκτης και άλλων καταγγελιών για σεξουαλικές κακοποιήσεις κι από άλλους ηθοποιούς και δημοφιλείς πρωταγωνιστές.

Νέες έρευνες

Η Δικαιοσύνη ήδη παρέλαβε χθες φάκελο με όσα στοιχεία καταγγελιών έχουν συλλεχθεί από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, καθώς ο πρόεδρος του πειθαρχικού του συμβουλίου, Πασχάλης Τσαρουχάς, προσήλθε στον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο και παρέδωσε περί τις 15 με 20 καταγγελίες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότερες από αυτές αφορούν αδικήματα που έχουν ήδη παραγραφεί, καθώς και άλλα που σχετίζονται με σεξουαλικές παρενοχλήσεις που διαθέτουν μεν μεγάλη ηθική απαξία, όμως η ποινική αξιολόγησή τους είναι χαμηλή.

Ομως, μέσα σε αυτές τις καταγγελίες υπάρχουν και τρεις που αφορούν βιασμό ή απόπειρες βιασμού, εκ των οποίων η μία είναι εκείνη που αποκάλυψε χθες η «Καθημερινή». Η συγκεκριμένη καταγγελία προέρχεται από ηθοποιό που κατοικεί τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό και στρέφεται κατά πασίγνωστου πρωταγωνιστή, το όνομα του οποίου τελευταία απασχολεί τη δημοσιότητα για σεξουαλικές κακοποιήσεις. Η καταγγελία αφορά βιασμό, αλλά το αδίκημα έχει παραγραφεί. Κατά του ιδίου προσώπου στρέφεται κι άλλη καταγγελία για απόπειρα βιασμού ή για βιασμό –αυτό θα ελεγχθεί–, ενώ μία ακόμα αφορά το ίδιο αδίκημα και στρέφεται κατά άλλου ηθοποιού που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός.

Πάντως, το θέμα των ερευνών για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις που επικεντρώνεται προς το παρόν στον χώρο του θεάτρου εξετάζεται προσεκτικά από τις δικαστικές αρχές, με γνώμονα τα θύματα να ενθαρρυνθούν να καταγγείλουν, οι μάρτυρες να διαφυλαχθούν και οι καταγγελίες να στρέφονται κατά ατόμων που πράγματι μπορεί να εμπλέκονται και όχι κατά άλλων, σπιλώνοντάς τους χωρίς να έχουν εμπλοκή.

Πηγή: Kathimerini.gr

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση