ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leather pants, polka dot πλεκτό και λουστρίνι μποτάκια
 

Λειτουργία με προϋποθέσεις για τα κέντρα αναψυχής

Αφού το rapid test επέτρεψε την επιστροφή εργαζομένων στους χώρους εργασίας, μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της ασφαλούς επαναλειτουργίας και των χώρων εστίασης

Της Μαρίας Ηρακλέους

Η 16η Μαρτίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία έχουν εναποτεθεί όλες οι προσδοκίες για επαναλειτουργία των κέντρων εστίασης, ψυχαγωγίας και καφετεριών. Πρόκειται για μια ενδεικτική ημερομηνία η οποία τέθηκε σε πρόσφατη συζήτηση υπουργείου Οικονομικών, Υπουργείου Υγείας και των εμπλεκόμενων πλευρών. Το ερώτημα είναι το πώς θα λειτουργήσει η αγορά. Εισηγήσεις ακούστηκαν χωρίς να υπάρχουν τελικές αποφάσεις. Πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, πέντε προτάσεις- ο περιορισμός στην ώρα λειτουργίας των επιχειρήσεων, το άνοιγμα επιχειρήσεων ανά κατηγορία, η λειτουργία μόνο σε εξωτερικούς χώρους, η μείωση της χωρητικότητας και ο περιορισμός στην πώληση αλκοόλ.

Τι σημαίνει όμως περιορισμός στην πώληση αλκοόλ; Η σκέψη είναι η κατανάλωση αλκοόλ να συνοδεύεται απαραίτητα με κατανάλωση φαγητού, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες μια έξοδος να βγει εκτός ελέγχου. Τα κέντρα αναψυχής, από την πλευρά τους, ήδη μελετούν τις πιθανότητες για συνεργασίες για παράδειγμα μπαρ με χώρους που προσφέρουν φαγητό, είτε να προσφέρουν οι ίδιοι κάποια σνακ, ούτως ώστε κάτι τέτοιο να μπορεί να λειτουργήσει. Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες κέντρων αναψυχής αναμένουν να τους σταλεί το πρωτόκολλο πριν αυτό λάβει την τελική του μορφή ώστε να ληφθούν υπόψη οι απόψεις τους επί του τελικού κειμένου. Σύμφωνα με τον γ.γ. του παγκύπριου συνδέσμου κέντρων αναψυχής, Φάνο Λεβέντη, αυτό που τονίζεται από την πλευρά τους, είναι αν στο νέο πρωτόκολλο υπάρχουν προϋποθέσεις που να καθιστούν την λειτουργία ενός κέντρου αναψυχής μη βιώσιμη, τότε θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται τα σχέδια στήριξης του υπουργείου Εργασίας όσο και του υπουργείου Οικονομικών

Διευρυμένο ωράριο

Οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής έθεσαν επιτακτικά το θέμα διευρυμένου ωραρίου έναντι λειτουργίας μέχρι ενός ορίου, μέτρο που ίσχυε λίγο πριν την καθολική απαγόρευση της λειτουργίας τους. Το επιχείρημα τους είναι ότι ενώ θα υπάρχει αυξημένος αριθμός κόσμου που θα επισκεφθεί τα κέντρα αναψυχής, σε περίπτωση περιορισμού στο ωράριο, θα συγκεντρώνεται μαζικά και θα παρατηρείται συνωστισμός. Αρνητικοί ήταν οι επιχειρηματίες και στην σκέψη για άνοιγμα ανά κατηγορία, καθώς και για την λειτουργία αποκλειστικά σε περιορισμένο χώρο και την εξωτερική λειτουργία. Ο σκοπός είναι να λειτουργήσουμε με όσο το δυνατό λιγότερους περιορισμούς, χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η δημόσια υγεία τόνισε ο κ. Λεβέντης, σημειώνοντας ότι εάν θα αρχίσουν να μπαίνουν υπέρμετροι περιορισμοί, τότε η επαναλειτουργία θα είναι δώρον άδωρον».

Ο ρόλος των rapid test

Κλειδί στην ασφαλή λειτουργία και την ομαλότητα στον τρόπο λειτουργίας των κέντρων αναψυχής θεωρείται το rapid test. Όχι ως προϋπόθεση για να επισκεφτεί κάποιος ένα εστιατόριο ή μια καφετέρια, αλλά από την στιγμή που ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας υποβάλλεται σε rapid test κάθε εβδομάδα, αυτό διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό ότι όσοι κυκλοφορούν, έχουν αρνητικό τεστ. Την ίδια ώρα, το προσωπικό των επιχειρήσεων θα προχωρεί σε ανάλογους ελέγχους, θα συνεχίσουν να λαμβάνονται μέτρα υγειονομικού χαρακτήρα εντός των επιχειρήσεων, αλλά θα πρέπει σιγά σιγά να επανέρχεται η ομαλότητα αναφέρουν οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής.

Προχωρούν με μέτρα

Ενώ τα αρμόδια υπουργεία και η επιδημιολογική ομάδα μελετά τον τρόπο επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας, ο σύνδεσμός τους εξετάζει σειρά μέτρων τα οποία θα χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης για να αποφευχθεί νέα αναβολή. Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδέσμου, έχει αποφασιστεί η διεξαγωγή πορείας οχημάτων τόσο στην πρωτεύουσα αλλά και προς τις εισόδους των δύο αεροδρομίων. Γίνονται σκέψεις να κλείσουν τα delivery για 24 ώρες, ενώ ζητούν παράλληλα άνοιγμα των κέντρων αναψυχής με ταυτόχρονη άρση και του περιορισμού της ώρας κυκλοφορίας. Οι τρεις εισηγήσεις θα επανεξεταστούν σε παγκύπρια συνδιάσκεψη ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα και οι ημερομηνίες κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθούν. Το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των επιχειρηματιών του κλάδου δείχνει ότι τα μέτρα θα υιοθετηθούν.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση